Je to stejné, není to stejné…

O ledasčem se říká, že je to stejné, jako by to tomu druhému z oka vypadlo. Či prý se to podobá jako vejce vejci. Rovněž taková přirovnání občas používám. Ale někdy na podobnost nezbývá než říct, že není to či ono, jako to či ono.

Dnes mám na mysli městskou policii. Přestože název je pro tuto instituci jeden, výsledky v tom či onom městě mohou být různé. A jakákoliv podoba mizí a je čistě náhodná. Dokladem mohou být strážníci ze Vsetína a z Valašského Meziříčí. Tedy co do jejich činnosti, přístupu k obyvatelům města a podobně. Jeden by očekával, že alespoň principiálně na tom budou obě města stejně. Opak je však pravdou a o podobnosti nelze v tomto případě mluvit, respektive psát ani náhodou.

Ale dost tajů a alespoň jeden příklad za všechny. V minulém týdnu se v obou městech (píšu pouze o tom, co vím) znovu objevili šmejdi. Tentokrát energetičtí, s prodejem výhodných nabídek na elektřinu. Nějaký zákaz v podobě městské vyhlášky o zákazu podomního prodeje je vůbec nezajímal. A tak se stalo, že jedna z povedených dvojic navštívila i moji blízkou osobu bydlící v jedné ze vsetínských příměstských částí. Naštěstí šmejdovské počínání neušlo pozornosti sousedky, a ta zavolala na policii. Policii České republiky. Proč? Vedly ji k tomu zkušenosti s prací strážníků vsetínské Městské policie a z ní pramenící nedůvěra? S největší pravděpodobností ano!

Policisté ale byli příkladní, okamžitě na místo aktivit šmejdů vyjeli a sjednali nápravu. A co víc, zjistili si telefonní kontakt na nás nejbližší příbuzné přemlouvané či lanařené šestaosmdesátileté paní, vše nám vysvětlili, poučili nás a tak. A to všechno s maximálním pochopením, slušností a vstřícností. Bezezbytku tak naplnili policejní slogan: pomáhat a chránit! Patří jim za to velký dík.

Stejného nedovoleného počínání se dopustili i šmejdi ve Valašském Meziříčí. Tam však nenechala nic na náhodě městská policie. Krom jiného, okamžitě využila svého účtu na jedné z nejvyužívanějších sociálních sítí a obyvatele města na tento nešvar okamžitě a bez jakýchkoliv průtahů upozornila, připomněla jim, co mají v případě, že budou šmejdy osloveni dělat a podobně. A hlavně však, hlídky byly, šmejdi nešmejdi, v ulicích a pěšky!

Jaký kontrast v porovnání s takzvanou prací vsetínských strážníků, kteří se na něco takového, jako je apel na veřejnost, nezmohli ani po týdnu. Inu, jak se říká, jaký pán, takový krám. A pak, že vajíčko, jako vajíčko…

Znovu mě v této souvislosti nenapadá nic jiného, než se, už poněkolikáté (zatím ale vždy bezvýsledně) kompetentních a především starosty Vsetína, který je ze zákona velitelem městských strážníků, zeptat, kdy už konečně začne radnice vážně řešit problém v podstatě neúčinné bezpečnostní složky města, jejíž osazenstvo nedělá povětšinou nic jiného, než že jezdí po malém Vsetíně autem sem a tam a zase tam a sem!.

Autor: Dušan Póč | pondělí 4.3.2019 13:41 | karma článku: 16,75 | přečteno: 282x