Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divadlo ne pro, ale s…

To, že za necelé dva měsíce půjdou ti, kterým není lhostejný osud jejich měst a vesnic k volebním urnám, je stále víc zřejmé. Rovněž ve Vsetíně, kde se ale ukazuje, že karty jsou rozdány před tím, než karbaníci ke stolu usednou.

Vsetínskému volebně karetnímu dýchánku se dá klidně říkat také divadlo. Na plakátu zvoucím do hlediště by klidně mohlo být napsáno:

Název: Tschunkoland

Hlavní role: Jiří Čunek

Dále hrají: podstatná část stávajícího vsetínského konšelstva

Režie: Jiří Čunek

Hlavní partner-sponzor představení: Jiří Čunek

Název politické taškařice, Tschunkoland, vychází z toho, jak město začínají v poslední době nazývat Vsetíňané vně i uvnitř radnice. Není se co divit. Zasahování do chodu města a dirigování života v něm a radničních loutek ze strany senátora a hejtmana Jiřího Čunka nabývá na obrátkách.

Všechno to začalo vychloubačným a velkohubým takzvaným rozhovorem pro jistou regionální televizi. V něm se Čunek (viz blog: Čunkova sebestřednost nezná mezí) představoval jako spasitel, který jediný je schopný přivést město k prosperitě. Tedy za vydatné pomoci svých nohsledů. Ostatně ti mu vystavili zelenou plácačku ještě před jeho snahou, usadit se znovu do senátorského křesla.

A tady vlastně divadlo nazvané Tschunkoland začíná.

První dějství

Hnutí ANO, STAN a Piráti proti Čunkovi nepostavili protikandidáta. Prý to nemá cenu, protože Čunek je příliš silný. Avšak toho, kdo umí číst mezi řádky a podívá se na kandidátky do komunálních voleb (zejména v případě ANO a STAN), opanují obavy, že za tím vším je něco jiného. Vychytralost a lest na voliče. Jedničkami za ANO a STAN jsou stávající vsetínští konšelé. A není pochyb, že by v týmu rozhodujícím o životě ve městě rádi setrvali i další čtyři roky. Čunek jim svou, podle něj neotřesitelnou pozicí na vsetínském komunálně politickém kolbišti či trhu, dává jakousi naději, že by tomu tak skutečně mohlo být. Tak proč se mu postavit v jeho snaze o setrvání v senátorské pozici. Nemohu si myslet nic jiného, než že odměnou jim za to bude, v případě vítězství Čunkovy partaje ve vsetínských volbách post, po němž tolik touží. I když v případě lídra STAN si vrabci na střeše už nyní cvrlikají o tom, že také na něj je připravována pěkná habaďura. Stávající místostarosta Tomáš Pifka se prý totiž Jiřímu Čunkovi a slouhům jeho zájmů do krámu příliš nehodí. Ale Pifka není ve STAN sám.

Druhé dějství

Moje domněnky upevnil další rozhovor ve stejné TV vedený jednatelkou společnosti a bývalou tiskovou mluvčí vsetínské radnice z dob panování Jiřího Čunka (omlouvám se za malé odbočení, ale podle mého názoru tak neprofesionálně vedená debata se vidí opravdu i v současné době málokde). Protějškem jednatelky byla tentokrát vsetínská radní a architektka Martina Hovořáková. Dovoluji si rozpoznat, kdy dotazovaný mluví takzvaně spatra nebo má odpovědi předem zpracovány a… Nechci však nyní hodnotit rozhovor jako takový.

Jen si dovolím paní architektku upozornit, že problematika řešení vsetínského vlakového nádraží byla během na velmi dlouhou trať. A že to, že s rekonstrukcí se začne už během několika měsíců není obrazem a výsledkem činnosti radnice v posledních dvou až třech letech, jak sama řekla. Ale je to rovněž a hlavně zásluha následovnic Čunka, tedy Květoslavy Othové a Ivety Táborské a jejich spolupracovníků. Paní Hovořáková na ně jaksi přinejmenším zapomněla. Ještě že neopomněla připomenout alespoň Jaromíra Kudlíka a Petra Kořenka. I když z mluvy radní bylo zřejmé, jak těžce se jí tato jména vyslovovala.

Dovolím si upozornit, že práce stávajícího vedení města ve vztahu ke vsetínskému vlakovému nádraží je dotahováním do konce toho, co tady jeho předchůdci pracně vybojovávali. Paní Hovořáková a spol. už jenom lížou smetanu! Bylo by nanejvýš vhodné a slušné se podle toho chovat a nechlubit se cizím peřím. Chtělo by to více objektivity. Ale ono to pod takovou taktovkou, pod jakou vsetínské konšelstvo v poslední době je, asi dost dobře nejde…

Třetí dějství

Vsetíňanům zbývá už jen televizně představit dosazeného starostu Jiřího Růžičku. Ano, dosazeného, neboť jak sám Čunek veřejně ve zmiňované TV při rozhovoru s ním prohlásil, byl to on, kdo si Růžičku za svého nástupce vybral. A nepřímo tak rozhodl, kdože se stane naplňovačem jeho představ a záměrů s městem Vsetín. Růžičku, který je podle Čunka s ohledem na jeho investiční záměry jediným schopným ze současného městského zastupitelstva, protože je stavebním inženýrem a prý se taky potkal s právem (v divadle by asi následoval bujarý smích a potlesk). Zatím ale jde o hnusnou tragédii vyvolávajících slzy v očích.

Hnus o to otřesnější, že v případě rozhovoru s Růžičkou lze očekávat jeho podpora svému chlebodárci. Co na tom, že Čunek prohlašuje, že on zájem na tom být zastupitelem města nemá. Tak proč tedy se nechal napsat na kandidátku (je jedno, na které místo)? Jenom proto, aby si (Čunek počítá s tím, že do zastupitelstva bude i přes svůj nezájem zvolen), jak řekl, pohlídal povolební situaci a ovlivnil ji k obrazu svému?

Tady zatím vsetínská divadelní show končí. Shrnout ji lze tak, že jde o vypočítavost neznající srovnání a licoměrnost, která v novodobých dějinách Vsetína nemá obdoby. Ta situace je o to závažnější, že k ní dochází v období, kdy si připomínáme 50. výročí okupace armádami takzvaných spřátelených zemí, kdy demokracie v tehdejší Československé socialistické republice dostala pořádně na frak. Neschopnost či neochota vsetínské radnice, respektive stávajícího vsetínského konšelstva, nevím, uspořádat pietní vzpomínku na tyto dny a jejich oběti o ledasčem svědčí a cosi připomíná.

Ale to se mi nechce ani si představovat…

Autor: Dušan Póč | středa 22.8.2018 21:21 | karma článku: 15,27 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik