Čunkova sebestřednost nezná mezí

Tolik sebestřednosti a nabubřelosti, kterou předvedl senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek v červencovém rozhovoru pro televizi, jsem od tohoto politika ještě neslyšel. A to jsem si o něm v tomto směru žádné iluze nedělal.

Jako interpret legendárního hitu skupiny Olympic – JÁ – vypadal v mých očích Jiří Čunek, který odpovídal na otázky bývalé mluvčí vsetínské radnice v jisté televizní stanici. Při jeho mluvě se mně totiž okamžitě vybavila slova písně:

Ve všem chtěl mít větší podíl
Pro jiné se nenarodil
Sám neuměl ničeho se vzdát
Jen ostatní za nos vodil
Myslel na to, kudy chodil
A jen sebe upřímně měl rád
Každou větu začal slůvkem Já
Každou větu končil slůvkem JáJá, já, já, jenom já
Já stačím si sám
Já, já, já, jenom já

Já jsem zařídil, já jsem se rozhodl, já jsem vymyslel… Pomalu ani slovo o tom, že existují rovněž jiní, bez nichž by ostatně nikdy nedosáhl toho, čeho v politickém životě nabyl. Až na malé výjimky, abych byl spravedlivý. V rozhovoru Čunek vzpomněl Jaromíra Kudlíka. Ale ten už není mezi námi a tak se o něm, při vší úctě k němu a k tomu, co nemálo dobrého pro město udělal, na rozdíl od senátora a hejtmana, dál zmiňovat nehodlám. A stávajícího Čunkem dosazeného starostu Jiřího Růžičku. I když si nejsem jistý, v čem zrovna on mohl být Čunkovi nápomocný. „Toho starostu (Růžičku – pozn. autora) jsem si vybral. Když jsem ještě já byl starostou, tak jsem viděl, že není mezi současnými zastupiteli nikdo, kdo by měl k tomu (ke starostování – pozn. autora) dispozice,“ řekl v rozhovoru Čunek. Brrr… Tak to je fakt síla! Co na tom, že Růžička se rozhodnutím voličů nedostal ani do městského zastupitelstva.

Růžička je, nejen podle mého názoru, když ne nejslabší, tak rozhodně jedním z nejslabších vsetínských starostů po roce 1989. Rozhodně je ale nejnevýraznějším. A vše nasvědčuje tomu, že právě proto si jej Čunek před časem za svého nástupce vybral. Aby nad Růžičkou vyčníval, aby ho mohl ovládat na dálku. A on Růžička skutečně navenek působí, že bez svého předchůdce a stranického vůdce sám nic neudělá a jeho pokynům je bezezbytku poslušný. Proto není ani divu, že jej Čunek jako lídra vsetínských lidovců osobně v podzimních komunálních volbách, jak sám v rozhovoru proklamoval, podpoří. Má v něm poslušného vykonavatele svých vsetínských záměrů a má v něm rovněž jistotu, že když to bude potřeba, Růžička mu vsetínské starostování vrátí (viz Už je to tady aneb vsetínské lidovecké předvolební kupčení).

Zdá se ale, že Čunek si nepřipouští možnost, že by v senátorských a o dva roky později i v krajských volbách neuspěl. A o tom, že bude ve vsetínských komunálních volbách excelovat si je snad víc než stoprocentně jistý. Cítí se zřejmě pevný v kramflecích.

Jak jinak si vysvětlit další Čunkovo vyjádření v rozhovoru: „Proč říkám, že tam (v zastupitelstvu po volbách – pozn. autora) třeba nebudu muset být celé čtyři roky. Protože ta nejdůležitější část je, aby Jiří Růžička a tým kolem něj dostali co nejvíce mandátů, aby tím starostou dál mohl být a aby se správně vytvořila ta povolební situace. A to je někdy handl, někdy až nechutný a někdy ty dohody jdou i mimo rámec, co by potřebovalo město. Tam si myslím, že mohu sehrát nějakou roli. Pak už tam tolik potřebný nejsem…“

Z těchto slov jde až strach, hrůza a silné mrazení. Čunek totiž svými odpověďmi v televizním rozhovoru ukázal, že také už i on, stejně, jako mnozí další politici zejména z vyšších sfér, potřebuje voliče jen a jen ve volební dny. Pak už si vystačí sám. Vždyť on je tím, kdo jediný má pravdu, kdo všemu rozumí, kdo je odborníkem nad odborníky, kdo má nejvíce zkušeností a podobně. Proto se rozhoduje ON, proto ON – JÁ…

Ale to bych se vracel na začátek, respektive k citaci hitu JÁ.

Autor: Dušan Póč | pátek 10.8.2018 18:42 | karma článku: 37,04 | přečteno: 4950x