Čunek zneužívá peníze obyvatel kraje

Do rukou obyvatel Zlínského kraje se dostalo letos už třetí vydání Magazínu 21. Nu, proč ne!? Kdyby… Kdyby v podstatě nešlo o chvalozpěvný plátek připomínající zejména hejtmana. To vše hrazeno z peněz daňových poplatníků.

Jiří Čunek si tak z jediného oficiálního magazínu Zlínského kraje, jak stojí na ´razítku´ na titulní straně tohoto periodického tisku územního samosprávního celku, udělal předvolební tiskovinu, v níž nechá takzvané redaktory a tiskovou mluvčí krajského úřadu pět oslavné ódy na jeho, platí to především pro poslední období, podle mnohých fantasmagorický nápad s výstavbou nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Zneužívá tak ve svůj osobní a politický prospěch peněz těch, kteří svými daněmi z poctivé práce financují chod úřadu, jenž má hájit a naplňovat jejich potřeby. Ne požadavky a touhy narcise a cynika Jiřího Čunka.

Nedalo by se asi nic namítat v případě, že by Magazín 21 přinášel rovněž názory druhé strany – nejen široké veřejnosti, ale také, nechť jsem správně pochopen, zejména renomovaných odborníků, kteří se s tvrzeními hejtmana Čunka a jeho pohůnků neztotožňují.

Popravdě, tu a tam se oponentura sice objeví, ale vytržena z kontextu a s označením – nesmyslná rétorika. Autoři slov neoslavujících Čunkův nápad jsou dehonestováni a nezřídka i zesměšňováni. A znovu, to všechno za peníze daňových poplatníků.

Obsah Magazínu 21 je tedy takový jenom díky zneužívání veřejných finančních prostředků.

Ať si Čunek a spol vydávají, co chtějí, ale za své. To by však jeho a jejich peněženky bolelo.

Pokud bude Magazín 21 dál vycházet pod dohledem a drobnohledem páně Čunka, bude tento plátek plný jeho fotografií (v posledních třech číslech jich bylo 11), nadupaný jednostrannými a v mnoha směrech zvrácenými informacemi o nové nemocnici a dalšími zaváděcími statěmi.

Nedovíme se z něj například plné znění odpovědi ministra vnitra na Čunkovy nejapnosti, které mu hejtman v souvislosti s prosincovým zasedáním zastupitelů napsal, nedovíme se, proč největší odborník na zdravotnictví v kraji svévolně a bez vědomí zastupitelů, jak předpokládá litera, rozhodl o nepokračování již probíhající rekonstrukce stávající Baťovy nemocnice. Nezjistíme z tohoto periodika, proč Čunek neumožnil objektivní srovnání ceny modernizace stávajícího areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně s projektem stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Nepoznáme pravý motiv, proč hejtman Čunek bez ohledu na práva téměř poloviny zastupitelů, bez ohledu na nárok všech občanů kraje a bez ohledu na práva všech obcí a měst kraje bod výstavby nové nemocnice v programu zasedání zastupitelstva kraje utajoval do poslední chvíle, a to tak, že jej zcela úmyslně nezařadil, respektive nenechal schválit jeho zařazení před schůzí zastupitelů, do programu řádného zasedání.

A nedozvíme se ani další závažné a zásadní informace, které hejtmanovy nemocniční choutky provázejí. O tom totiž křesťanský demokrat a lidovec Čunek mluvit nebude a hlavně nechce!

Utajen zřejmě zůstane i fakt, proč na dopis ministra vnitra, který poukazoval na výše zmiňované možné nedostatky či problémy v prosincovém rozhodnutí o stavbě malenovické nemocnice odpovídal pouze Čunek sám a ne zastupitelstvo, jemuž je postup vytýkán?

Jako dětská prdýlka na hrnci tu sedí slova právničky Jany Zwyrtek Hamplové:

Problémem je hejtman Zlínského kraje, který si se zákonem o krajích evidentně nijak nekomplikuje život. Dokonce až do té míry, že za kraj nyní sám rozhoduje a formuluje vysvětlení, které by měl předložit k projednání především zastupitelstvu, protože je to ono, kterému vnitro de facto vytýká velmi závažnou věc – popření ústavních práv části zastupitelů, všech občanů kraje a veškeré obecní samosprávy kraje.

To jsou hodně závažná slova, která jasně ukazují, že ve Zlínském kraji se už nehraje jen a pouze o novou zlínskou nemocnici. I když ta je v současném období zřejmě alfou a omegou všeho krajského dění. Tady se hraje o samotnou podstatu samosprávy, respektive zda ji lze soustředit v rukou jednoho člověka, který si prostě dělá, co chce.

Autor: Dušan Póč | úterý 10.3.2020 15:56 | karma článku: 21,54 | přečteno: 492x