Čunek dostal konečně za vyučenou, ale…

Selský rozum zvítězil nad politickou arogancí, ješitností a sebestředností hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka a jeho přisluhovačů. Nutno však napsat, že jen zatím. Rozhodnutí o nové krajské nemocnici bylo totiž pouze odloženo.

Čunek pochopil už před pondělní schůzí krajských zastupitelů, že ztrácí ve svých často až neurvalých snahách o stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích pevnou půdu pod nohama. A tak se ještě před zasedáním rozhodl přistoupit i na dehonestování svých odpůrců, včetně těch s vysokoškolským vzděláním v oboru medicíny, za použití výrazů, k nimž se snižují pouze zoufalci, kteří už nevědí, kudy kam. To například v nedávném televizním monologu, takzvaná moderátorka byla dle mého názoru pouze zištně a účelově nastrčenou figurou, když jednoho z lékařů kroměřížské nemocnice, který si dovolil s Čunkem otevřeně nesouhlasit, nazval troubou, jenž nepostavil ani psí boudu.

Znovu! K takovým výrokům se ale uchyluje pouze člověk, jenž už neví kudy kam a cítí, že jeho chorobná touha po vyniknutí či vystupňované sebepřeceňování provázené jemu vlastní ješitností a narcismem jsou vážně ohroženy.

U urážek, pomluv či znectění však v následujících dvou měsících (o osudu nemocnice chtějí zastupitelé znovu hlasovat v polovině června – pozn. autora) podle mého názoru rozhodně nezůstane. Kdo zná hejtmanovy praktiky a (ne)schopnosti, dovede si představit, co v nejbližších dnech a týdnech nastane. Ke slovu přijdou snahy o čachry spojené s různými nabídkami na to či ono, pokud pro Čunkovy záměry ten či onen subjekt a objekt zvedne ruku. A dost možná i v souvislosti s Čunkem zamýšlenou výstavbou nové nemocnice dojde také k prohloubení spolupráce při ovlivňování ze strany církve. Říká se tomu politická prostituce.

Ale zejména takový projet, ale i cokoliv jiného obecně, není nikdy vhodné prosazovat silou a toho, kdo má jiný názor považovat za nepřítele. Příklady z nedávné i vzdálenější minulosti mohou být příkladem. Nehledě na to, že nová nemocnice ještě neznamená, jak hejtman Čunek a jeho boys a girls často tvrdí, zkvalitnění péče o nemocné. Zdravotnictví totiž není o budovách, ale o lidech. A to dokonce až na prvním místě. V této souvislosti se ale Čunkovi podařilo zatím pouze a jen jediné – postavit lékaře proti lékařům. Jistě skvělá zpráva pro pacienty!

Nejednou jsem napsal, přesto to znovu zdůrazňuji, že osobně nemám nic proti tomu, aby v regionu kvalitně fungovala moderní zdravotnická zařízení, a bude-li to nezbytně nutné, aby zde byla postavena nová nemocnice svým nejenom technickým, ale rovněž personálním charakterem a vybavením odpovídající jednadvacátému století.

Avšak nejenom podle mého názoru má hejtmanem Čunkem prosazovaný projekt mnohé nedostatky. Z nich nejvíce vyčnívají právě ty ekonomické a personální. Navíc až teprve na naléhání opozičních zastupitelů Čunek přislíbil vypracování a předložení oponentního posudku. To je trochu zvláštní ba až děsivé a jenom potvrzuje to, co jsem napsal v předchozích částech tohoto textu.

Vážně je potřeba brát vyjádření zastupitele Pavla Pustějovského z Valašského Meziříčí, že podobný projekt výstavby nemocnice ve Vídni narostl během jeho realizace z 900 milionů eur (velmi zhruba 23 miliard korun) na 1,1 miliardy (velmi zhruba 28 miliard korun) a délka stavby se protáhla o tři roky. Nejsem přesvědčen o tom, že v českých podmínkách by tomu bylo jinak směrem k lepšímu. Spíše si dovedu představit, že Čunkův projekt z tohoto hlediska, a s ohledem na jeho současnou připravenost, dopadne mnohem hůře. A připočteme-li k tomu navýšení roční částky do dopravy o 500 milionů korun, pak netuším, kde Jiří Čunek bere v sobě tu jistotu, že nedojde až k přílišnému napínání rozpočtu kraje blížícímu se hazardu.

Jak již bylo nejednou zmíněno, snahu Jiřího Čunka o stavbu nové krajské nemocnice provází i řada otázek, polopravd, lží a mýtů. Dosud nezodpovězených, přestože nejednou položených. Proč Čunek věrohodně neodpovídá kupříkladu na otázky, když už by ke stavbě nemocnice došlo, kde a jak chce při současném stavu českého zdravotnictví v oblasti počtu lékařů a dalšího zdravotnického personálu zajistit opravdu kvalitní obsazení jednotlivých pracovišť nové nemocnice erudovanými lidmi?

Nebo, jak je to s plochou o výměře přes 18.000 m2, jež jsou podle informací o pozemku z katastrálního území Malenovice u Zlína ornou půdou (!), která je ve vlastnictví Římsko-katolické farnosti Zlín-Malenovice? Navíc se v tomto případě jako o jediném nemluví o jeho vykoupení, ale o pronájmu! Což bude, je-li tomu tak, pro jeho vlastníka mnohem lukrativnější (čemuž se dá, s ohledem na vztah a vazby Čunka a jeho bratra na církev věřit – pozn. autora). Ale pro kraj, pro nemocnici?

A že dalších otázek je mnohem víc, jako například, kde jsou garance, co se stane, když projekt v konečném důsledku zkrachuje (nemyslím zrovna finančně, zkrachovat může i jinak – pozn. autora), kdo za to ponese odpovědnost? Ne politickou, ale osobní. A tak by bylo možné pokračovat. Proč na ně Čunek a jeho tým neodpovídá?

Těch otazníků je tolik, že se divím, že vůbec došlo k tomu, že hlasování o osudu megalomanských choutek hejtmana Jiřího Čunka, který netouží po ničem jiném, než po pomníku a vlastním prospěchu s utřepáním pár drobků svým nohsledům bylo pouze odloženo. Nedělám si iluze, že Čunek dokáže na všechny ty záhady, taje a dohady najít věrohodné či chcete-li pravdivé a jasné odpovědi.

Podle mého soudu mělo dojít už v pondělí k zamítnutí tohoto projektu. Síla na to byla. Zřejmě však scházela odvaha se Čunkovi postavit natvrdo a dát mu zcela jasně najevo, že nová nemocnice možná ano, ale teprve tehdy, až budou na stole kompletní transparentní a nic nezastírající podklady pro takovou stavbu. Místo toho byl dán Jiřímu Čunkovi prostor k dalším kalkulům, kšeftování a, jak už jsem napsal, k politické prostituci. Škoda.

No, ale nepředbíhejme, uvidíme 17. června.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | úterý 9.4.2019 13:35 | karma článku: 32,18 | přečteno: 1561x