Chci být znovu senátorem! I když výsledky…

Do senátorské lavice se i po letošních senátorských volbách hodlá za volební obvod 77 usadit Jiří Čunek. Politikou otřelý rodák ze Zlína, který je senátorem od roku 2006. Zejména poslední 4 roky jsou však v jeho podání slabotou.

Čunkovo právě končící druhé senátorské období začalo v roce 2012. A je potřeba zdůraznit, že ve prospěch svého ega Jiří Čunek opravdu nelenil! O dva roky později se totiž uskutečnily komunální volby a senátor si z období od znovuusednutí do horní komory Parlamentu České republiky do komunálek udělal odrazový můstek pro to, aby se opět stal vsetínským starostou. S využitím popularity, pravda, v té době snad i z pohledu části obyvatel především Vsetína oprávněné. Povedlo se mu to. Starostou, byť s vypětím všech sil, se stal. Nutno však uvést, že rovněž díky tomu, že Koalice pro otevřený Vsetín vedená Michalem Bergem, ač dostala k tomu mandát a možnost, se na vedení města a z pozice zastoupení v městské radě přinejmenším alespoň částečně omezit Čunkův vliv na chod města odmítla podílet. Raději se stáhla do opozice a otevřela tak Čunkovi cestu k neomezenému vládnutí.

Jen co zastupitelské handrkování na přelomu listopadu a prosince 2014 o to, kdo Vsetínu povládne, a kdy Jiří Čunek znovu do starostovské sesle de jure usedl, začal jeho vnitřní boj o dobytí trofeje, která mu v jeho sebestředné politické kariéře ještě scházela. Čunek totiž místo práce pro Vsetín a jeho obyvatele nasměroval své úsilí k ovládnutí Krajského úřadu Zlínského kraje, respektive k získání pozice hejtmana, a tím takzvaného předsedy krajské vlády. Vsetín musel z jeho zorného pole ustoupit.

Důkazem budiž současný stav města, i když mu již půldruhého roku nešéfuje. Tedy jenom naoko. Dosadil si do jeho čela svou loutku jménem Jiří Růžička, za jejíž nitky a špagátky dalších stranických kolegů a členů hnutí ANO zejména v městské radě, tahá.

Čunkova snaha o získání funkce hejtmana byla úspěšná. Stal se z něj tak ve své době nejlépe placený politický funkcionář (kumulace funkcí senátor – hejtman – starosta města) v České republice a téměř půl roku na tom nechtěl nic měnit.

Navíc ještě před usednutím do hejtmanského křesla vyšlo najevo, že Jiří Čunek podle Ústavního soudu České republiky a jeho pravomocného rozsudku některými tvrzeními v médiích a zveřejněním osobní korespondence poškodil práva své bývalé podřízené. Na povrch tak začaly pronikat informace, že Jiří Čunek ve své práci vždy neužívá pouze čistých metod a že ani on se ve prospěch ukojení svých zájmů neštítí pokřivených metod.

Nejenom uvedené vedlo k tomu, že rodák ze Zlína přestával pomalu a jistě být tím, čím býval. Alespoň pro nemalou část Vsetíňanů. Vycházelo čím dál víc najevo, že jejich zájmy mu přestaly být něčím, čím by se měl intenzivně, tedy ne jenom slovy, zabývat především. Nedokázal navázat na řešení problémů se soužitím s Cikány ve Vsetíně, neměl jako by zájem řešit každodenní potřeby města a jeho obyvatel, což vyústilo v to, že Vsetín se od roku 2014, kdy se znovu stal starostou, začal přeměňovat na zaostalé, špinavé a již ne tak bezpečné město, jako dřív. Městská policie v podstatě jako by neexistovala. Po rozbitých chodnících se prohánějí nerušeně cyklisté a ředitel městských strážníků veřejně hlásá, že je rád, když obsadí služby, natož aby vyslal hlídky do ulic. Pěšky, ne v autě! I to, ale i mnohé jiné, je výsledkem práce Jiřího Čunka pro Vsetín.  Místo odstraňování aktuálních problémů začal Čunek zahrnovat Vsetíňany megalomanskými akcemi typu protipovodňových hrází snad až na tisíciletou vodu se zasklenou lávkou nad Vsetínskou Bečvou, rozhodl se pro podporu soukromé stavby před vlakovým nádražím s podporou 50 milionů korun z městské kasy na vybudování podzemních garáží a podobně.

Vsetín prostě není Čunkovým městem.  

No, a když už nebylo z jakéhokoliv pohledu únosné, aby tolik funkci najednou zastával, rozhodl se pro opuštění pozice starosty. Na své místo však nechal posadit poslušného Jiřího Růžičku. Tím si ale vlastně moc nad městem podržel i nadále.

A pustil se do „hejtmanské práce“. Sliboval zlepšení situace v kraji ve všech oblastech a reformy, kam se podíváš. Ty zatím hmatatelné však nastaly zejména v oblasti změn na postech vedoucích pracovníků různých úřadů, organizací a institucí. Především k jeho obrazu. A tak byl například odejit ředitel krajského úřadu, post musela opustit ředitelka Centrály cestovního ruchu jihovýchodní Moravy, ředitelé několika středních škol a další. Kdo je nahradil? Co myslíte, kdo to byl či je…?

Čunkova kádrová, ne personální práce, dopadla i na nemocnici ve Vsetíně. Jako člověk odpovědný za oblast zdravotnictví a tedy i uvedeného zařízení, jež je součástí svazku nemocnic Zlínského kraje, nechal dojít situaci v oddělení interny tak daleko, že ta v těchto dnech není schopna zabezpečovat pacientům péči, kterou z podstaty své věci má. Doklad toho, jakým že to vlastně Jiří Čunek odborníkem je. Navíc i v kraji a ve Zlíně nechává pouštět na špacír svoje megalomanské manýry a chce například postavit novou krajskou nemocnici v řádu miliard korun.

Navíc se v posledních měsících začaly ve Vsetíně i v kraji přemílat jeho osobní problémy ve vztahu k rodině. A aby toho nebylo málo, hodně nahlas zaznívá kritika rovněž z řad spolustraníků na (ne)práci Jiřího Čunka s poukazováním na jeho sólo akce.

Z Jiřího Čunka se v průběhu let stal, stejně jako z mnohých jiných, politický kariérista, jemuž vůbec nejde o obyvatele regionu, které takzvaně zastupuje či chce opět zastupovat. Jde mu jen a pouze o jeho vlastní prospěch. A nehledí při tom na nic a na nikoho.

Autor: Dušan Póč | neděle 30.9.2018 16:48 | karma článku: 26,60 | přečteno: 800x