Rozklad západní civilizace

Podle tezí anglického historika Edwarda Gibbona je naše civilizace v úpadku. Již v roce 1775 vše sepsal do 15 bodů. Je to i dnes přesné, výstižné, nadčasové a aktuální.

Když si níže uvedené body přečtete, zjistíte, že všechno odpovídá současnému stavu takzvané euro-atlantické kultury, do které spadá i Česko. Já jsem nenašel ani jednu pasáž, která by neseděla. Celý Západ je ve finanční a hospodářské krizi, zadlužený a v podobné agonii, která předcházela pádu Římské říše. Ve stejném duchu jako Gibbon se vyjadřuje i Miroslav Bárta, egyptolog a odborník na kolapsy kultur a civilizací. Vzestup, rozvoj, vrchol a následný úpadek všech civilizací a impérií se opakuje v pravidelných cyklech. A jak to vypadá, celá naše společnost je již na sestupné trajektorii. Což nezní moc optimisticky. A teď jednotlivé symptomy úpadku civilizace dle Gibbona:

1. Většina lidí upřednostňuje zábavu před prací

2. Tradiční role otce živitele je zpochybňována, rodina je rozvrácena

3. Senioři jsou zanedbáváni a lidé pečují o domácí mazlíčky víc než o své rodiče

4. Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se jednoduchá a zbytečná zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí platí obrovské sumy

5. Čestná vojenská služba je odmítána a zpochybňována, vysmívána a místo ní je armáda žoldácká, nájemná

6. Lidé pilně pracující jsou zesměšňováni a jako vzor jsou předváděni pochybní umělci, populisté a pokrytci

7. Daňové zatížení obyvatel roste, stát přerozděluje vysoké částky, lidé se nebojí nepracovat, stát se o ně postará

8. Úroveň vzdělání prudce klesá

9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výšky

10. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je však velmi mizivá

11. Porodnost a výchova dětí je vnímána jako obtěžující, a tak se dětí rodí stále méně

12. Roste cynismus

13. Přicházejí masy cizinců

14. Politici nadbíhají lůze

15. Občané na vše nadávají

Vše dokonale sedí, ale zvláště body č. 10 a 15 jsou pro Česko přímo charakteristické. Možná je to v genech České republiky, možná je to rodný list Česka. To nadávání určitě. A nejde jen o současnou aféru Redla, Hlubučka a STAN. To je jen zajímavá časová souhra a bylo by laciné se na ten skandál odkazovat. Ta formulace z bodu 10 popisuje to, co se zde dělo od roku 1989 až do současnosti. A týká se to všech vlád. Kdo mohl krást, ten kradl. Napříč politickým spektrem. A jak je to s postižitelností těchto zlodějů, na to si každý, kdo se trochu zajímá o veřejné dění, dokáže odpovědět sám.

Výše uvedené body č. 1 až 15 (český překlad) byly převzaty z časopisu ZÁHADY ŽIVOTA z listopadu 2021. Jednalo se o krátký úvodník, který šéfredaktorka časopisu Jana Šlegrová ukončila větou, kterou si dovoluji doslova odcitovat:

Je to minimálně k zamyšlení, co říkáte?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Navrátil | pondělí 22.8.2022 7:01 | karma článku: 29,94 | přečteno: 942x