Petr Pavel hradní Šavel

Seznam Zprávy získal z Archivu bezpečnostních složek dokument, který se týká necitlivějšího období profesionální vojenské kariéry generála Petra Pavla. Je to zajímavé a současně i morálně odpudivé.

Zkrácený výklad toho, jaký původ a význam má biblické tvrzení, že z „Šavla se stal Pavel“. Šavel byl římský občan (po rodičích). Následně se stal přesvědčeným přívržencem strany farizeů a horlivým odpůrcem Ježíšových následovníků, které zpočátku pronásledoval. Po svém obrácení na cestě do Damašku se dal pokřtít a stal se jedním z největších hlasatelů evangelia Ježíše Krista, nejdřív mezi Židy, potom mezi pohany.

Na Seznam Zprávy byl zveřejněný článek „Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi. Jak si vedl v kurzu pro zpravodajce.“ Odkaz na celý text naleznete na konci tohoto blogu. Jsou tam i skeny tehdejších písemností.

Docela mě to pobavilo, rád bych se s čtenáři o tento kulturní zážitek podělil. Všechny podklady Seznam Zprávy získal z Archivu bezpečnostních složek. Jde o šestistránkový dokument, který se týká zřejmě necitlivějšího období profesionální vojenské kariéry generála Petra Pavla. Dále uvedu některé citace z toho, jak byl Petr Pavel hodnocený ze strany jeho nadřízených. Stojí to za to:

Ke studiu předmětu přistoupil zodpovědně, potvrdil velmi dobré předpoklady pro zvládnutí agenturní přípravy.“ Byl tedy snaživý, takže bez dalšího komentáře…

K agenturní přípravě Petra Pavla a o práci s (tajnými) informátory: „V praktické přípravě projevil aktivitu, realizované akce byly promyšlené, zodpovědně připravené, co se odrazilo na velmi dobrých výsledcích.“ Byl tedy nejen snaživý, ale i dobrý…

Petr Pavel ale „Při praktických cvičeních potvrdil adaptabilnost, dokázal vhodným způsobem využívat legend při plnění zámyslů i při vytěžování informátorů a schopnost úsporně, ale reálně a logicky vybírat a získávat podstatné údaje. Málo však, vzhledem ke svým schopnostem a předpokladům, využíval netradiční a vynalézavé formy řešení.“ Mírně kritické hodnocení, nicméně věřím, že snaživý Petr Pavel šel do sebe a něco agentského později skutečně vynalezl.

Byl tehdy dokonce přezkoušený ze znalostí ozbrojených sil NATO! Zde předpokládám, že to dopadlo na výbornou. Když se to otočilo, vlezl do NATO a tím své znalosti zúročil profesně a jistě i finančně.

Dne 26. října 1989 proběhl dvouhodinový rozhovor zástupců vojenského zpravodajství s manželkou Petra Pavla, soudružkou Pavlovou. Mimo jiné byla soudružka Pavlová informována, že její manžel „… se připravuje pro nové pracovní zařazení a… že manžel může v budoucnosti působit také v zahraničí.“ Soudruzi byli prozíraví nebo disponovali strojem času, protože skutečně Petr Pavel později „působil v zahraničí“, v NATO…

A jak tvrdí Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů: „Petr Pavel byl režimem připravován i na práci s agenturou, proti Západu. Byl tam na plný úvazek a byl v té době kmenovým zaměstnancem (vojenské) rozvědky.

Takže ze socialistického Šavla se po listopadu 1989 stal kapitalistický Petr Pavel

„Petr Pavel for president“

Petr Pavel vlastně „zradil socialistickou vlast“. Anebo nezradil? On tam nevlezl z politického přesvědčení? On to chtěl rozložit zevnitř? Když tam nevlezl z politického přesvědčení, tak tam vlezl z důvodu kariéry. Potom by to byl ryzí kariérista. Platí jedno nebo druhé. Zrádce tehdejšího neslavného režimu nebo kariérista. Jiný výklad neexistuje.

Na některé otázky nelze odpovědět dobře. Uvedu příklad. Někdo se vás zeptá: „Bijete stále svoji manželku?“ Na to dobře odpovědět nejde. Stejně je to s polepšeným Šavlem, Petrem Pavlem.

Chcete mít takového prezidenta na Hradě? To potom hradní korouhvička bude rotovat jako větrná elektrárna, podle politického vývoje v Evropě. On se vždy přikloní na tu správnou stranu. V tom budete mít jistotu. Žádáte-li takovou jistotu, volte Petra Pavla.

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi. Jak si vedl v kurzu pro zpravodajce

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Navrátil | čtvrtek 1.9.2022 8:36 | karma článku: 29,28 | přečteno: 820x