Stihne Zeman vyhlásit další parlamentní volby?

Do parlamentních voleb zbývá půl roku a Piráti a STAN si už dělí ministerstva. Fantastové! Šéf Pirátů Ivan Bartoš má prý (zatím) dvacítku nominací. Jmen, která chce předložit s doporučením ke schválení členské základně.

Nevím, co by se muselo stát, aby se v říjnových volbách o prvenství v nich neutkal právě Bartoš s Babišem. Výsledek to bude velmi těsný, situace z minulých voleb, které hnutí ANO vyhrálo s drtivou převahou, se tentokrát opakovat nebude.

Podle mého budeme mít premiéra s dredama…

Jenomže co dál? Sám vládu nepostaví, kdyby se rozkrájel. S Babišem vládnout patrně nebude chtít, bude muset přizvat trojkoalici SPOLU. A ani to k zisku parlamentní většiny možná stačit nebude! Ale řekněme, že ano. Bude chtít hrát Fiala se svými modrými ptáky nějaké třetí, čtvrté housle (ani tenhle úsměvný konglomerát na druhé housle svými volebními výsledky stačit nebude…)? Ne – on bude chtít hrát právě ty druhé housle a Bartoš mu je bude muset dát! Počítám čtyři, pět ministerstev jenom pro ODS, z toho minimálně dvě silová. A pak tu máme KDU-ČSL a TOP 09, kterým bude také třeba pustit nějaký ten chlup. KDU si umím představit příkladně na kultuře, co by chtěli ale náhodou svěřit topce, to skutečně tušení nemám. Možná, protože Bartošovci zvažují zřízení nového resortu pro digitální transformaci, právě tohle nové ministerstvo. Jenomže digitalizace je pirátská parketa, té se nebudou chtít vzdát.

Buď jak buď, polovina ministerstev je takto vesele v hajzlíčku. Neboli výsledek totožný se situací, kdy by do vlády přizval hnutí ANO. Jen s tím rozdílem, že zatímco spolu se SPOLU dosáhne možná na stojedničkovou, stodvojkovou většinu – a to předčasnými volbami smrdí na hony daleko – s Babišem by postavil stabilní vládu podpořenou velkou většinou.

Zeman by už další termín parlamentních voleb vyhlásit nestačil.

Autor: Pavel Ďuran | sobota 3.4.2021 6:15 | karma článku: 35,22 | přečteno: 6543x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 25,33

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,09

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30