Návštěva Vietnamu

Bez výraznějšího zájmu médií a absolutně bez zájmu přispěvatelů blogu iDnes proběhla ve dnech 5. – 8. prosince 2022 zahraniční cesta ministryně obrany Jany Černochové. Navštívila Vietnam.

To je pro vládní návštěvy poměrně nezvyklá destinace. Navíc celá Černochové mise byla tak trochu zastřená pláštíkem tajemství: podle serveru Vietnam+ se během této návštěvy měly řešit česko-vietnamské vztahy v oblasti politiky, vzdělávání nebo obchodu.

Mezi ministry obrany?

Naše strana se k tomu pro jistotu nevyjádřila vůbec. „Ve čtvrtek k cestě paní ministryně do Vietnamu vyjde tisková zpráva,“ reagoval tiskový odbor resortu. Údajně z bezpečnostních důvodů.

Včera jsme se pak dověděli, že Jana Černochová v Hanoji jednala s vietnamským ministrem národní obrany, armádním generálem Phanem Van Giangem, o kapacitách českého obranného průmyslu a možnostech vývozu do Vietnamu.

Budeme obchodovat s komunistickým režimem? Ať jakkoli zvláštním, neboť ten to peče jak s Japonci nebo s Číňany, tak s Rusy i Američany? A co na tom bylo tak nebezpečného, že jsme o smyslu návštěvy mohli být informováni až po jejím skončení?

Zbytečné mlžení. Navíc si myslím, že návštěva zrovna Vietnamu by z hlediska obrany a bezpečnosti mohla mít smysl. Jde o zemi, která se v minulém století úspěšně vzepřela francouzským kolonizátorům, aby je roku 1954 v indočínské válce porazila. O dvacet let později (zhruba...) pak Vietnam vyhrál válku i nad USA.

David se s úspěchem změřil s Goliášem. Dokonce se dvěma…

Takového Davida a Goliáše máme dnes v Evropě. Vzhledem k tomu, že jednoznačně v tomto boji preferujeme toho menšího a slabšího, pak vietnamská zkušenost nemusí být vůbec od věci.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | pátek 9.12.2022 8:15 | karma článku: 20,35 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,86

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,10

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30