Naše politika v novém roce

Naše země bude hned na začátku roku řešit dvě politické záležitosti: jaká bude nová vláda a kdo bude naším novým prezidentem.

Řečeno a napsáno už toho bylo dost a dost. Situace se zdá být napjatou, nejasnou – jenže není. Je to jako blbý film bez nápadu, se zcela předvídatelnou zápletkou:

Babiš důvěru či podporu pro svou vládu 10. 1. nezíská. Vůbec nevadí, že navrhovaný kabinet není sestaven špatně, nevadí, že s jeho programovým prohlášením je schopna se v mnoha bodech ztotožnit většina poslanecké sněmovny. Soudím tak alespoň podle programů jednotlivých parlamentních stran, které byly v podzimních sněmovních volbách (jedny více, jiné méně, přesto) úspěšné.

Zeman vyhraje prezidentské volby, přičemž osmičku dalších kandidátů převálcuje podobně, jako hnutí ANO v říjnu předčilo ostatní politické subjekty. Na jednokolovou prezidentskou volbu to však bude málo.

Otrava, nuda… jak jsem řekl, blbej film.

Oč by byl lepší, kdybychom se desátého příštího měsíce z Malostranského náměstí nedočkali bezpočtu rétorických cvičení jednotlivých poslanců, v jejichž rámci budou mnoha prázdnými slovy vysvětlovat, proč ano či ne právě tuhle vládu. Přitom je dopředu rozhodnuto a na toto rozhodnutí jejich vystoupení nemají pražádný vliv. Kdyby naši poslanci zvedli ručky a nechali Babiše ukázat, co umí. Oč by ten biják byl kvalitnější, kdyby volba prezidenta dokázala dostat k urnám 80, 90 procent voličů a Zeman by prošel už v prvním kole. Kvalitnější a levnější…

Ono to totiž jinak, ať se to komukoli líbí nebo ne, nakonec stejně nedopadne. Vládnout bude hnutí ANO a stávající prezident na Hradě zůstane.

Autor: Pavel Ďuran | pátek 29.12.2017 5:50 | karma článku: 11,60 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 26,69

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,09

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30