Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Volby v listopadu 2020 v USA ukázaly problematičnost korespondenční volby. V Rakousku byly takové zmatky při započtení korespondenčních hlasů u prezidentské volby roku 2016, že rakouský Ústavní soud poprvé v dějinách zrušil výsledky a nařídil opakování druhého kola voleb. Sčítání hlasů je technický problém, který může být lépe řešen. Významnější pro odmítnutí tohoto způsobu voleb je oslabení tajnosti voleb a snížení významu rozhodnutí voličů žijících ve státě na úkor lidí, kteří tam nežijí.

Jedním z prvků svobodných voleb je tajnost hlasování, což je ústavní princip. Tajnost má být zajištěna vůči všem. Hlasování za plentou chrání lidi před nátlakem. Je-li člověk ve volební místnosti za plentou sám, může rozhodnout svobodně. Avšak bude-li vybírat volební lístek doma, hrozí výrazné ovlivnění z okolí.

Muž pod pantoflem se bude pod dohledem manželky bát volit jinou stranu, než manželka. Z roku 2010 je znám případ videa Přemluv bábu! Marthy Issové a Jiřího Mádla vyzývající k tlaku mladých na prarodiče kvůli jejich volebnímu rozhodnutí. Při zavedení korespondenčního hlasování část občanů bude vystavena tlaku. Jejich volební rozhodnutí nebude svobodné. A svoboda odlišuje skutečné volby od pseudovoleb v totalitních státech.

Dojde i k volební korupci. Někteří lidí by volili tak, jak by chtěl někdo, kdo jim ve skrytu domova dá pár stovek. Při volbách senátorů, kde je malá účast, by zaplacení 500 voličů mnohdy změnilo výsledek. Ústavní soud prohlásil podplácení voličů za odevzdání jejich hlasu za nepřípustné pojetí volební kampaně obchodně-tržním způsobem a zrušil v lednu 2011 kvůli tomu komunální volby v Krupce. Na podezřelé organizované hlasování voličů ve spojení s úplatkem mohou upozornit volební komise. Pokud by se hlasovalo korespondenčně, volební korupce bude prakticky neodhalitelná.

https://blog.aktualne.cz/blogy/zdenk-koudelka.php?itemid=38661

4 0
možnosti
Foto

Korespondenční volba ze zahraničí by se týkala pouze voleb prezidenta, do poslanecké sněmovny a snad i do europarlamentu. Nevztahovala by se na volby komunální, krajské a senátní. Jinak s příspěvkem v podstatě souhlasím.

0 0
možnosti
Foto

J27i68ř51í 89K78o85b69z33a

31. 1. 2022 9:38

doporučuji k přečtení:

Pennsylvania court strikes down state's mail voting law as unconstitutional | TheHill

USA - Soud v Pensylvánii rozhodl, že korespondenční hlasování ve volbách je protiústavní!

V letech 2019-2020 si několik států (především ty, které nejsou vyloženě republikánské ani demokratické) zavedlo upravené volební zákony, které umožnily v bezprecedentní míře korespondenční hlasování ve volbách bez nutnosti udání důvodu a to bez potřebného legislativního postupu. Tzn. už od samého začátku lze považovat tyto úpravy zákonů a zákony za neplatné.

Soud v Pensylvánii včera rozhodl, že zákon z roku 2019 upravující korespondenční hlasování je protiústavní. A proto je na místě otázka. Když je protiústavní teď, tak zcela jistě byl už i v roce 2019 a také v roce 2020, když se konaly prezidentské volby, a proto by logicky měly být všechny korespondenční hlasy neplatné a to by mohlo zamíchat s výsledkem voleb.

4 2
možnosti
VV

To se opravdu stalo, nebo jste to sem napsal jen tak. Dalo by se tomu verit, pokud byste napsal jaky soud a ve kterem meste.

0 1
možnosti
RP

Je to typická snaha Pětikolky, hlavně té její eurohujerské části ovlivnit výsledek voleb. Podle statistiky totiž voliči žijící v zahraničí volí hlavně eurohujery a progresívní levici. Málo volí pravicové národní strany, Okamuru a ANO.

Neboli volí hlavně ty strany, jejichž voliči dají dají na vnější efekt a líbivost kandidátů a programů, ne na skutečné schopnosti kandidátů a dopasdy volebních programů.

5 2
možnosti
PK

Jinak řečeno, protože nevolí ty, které by podle vás měli volit, tak jim volit neumožníme, rozumím tomu správně?

3 2
možnosti

Mě osobně by se líbilo heslo "neživíš, nepřepínej". Tj. pokud člověk neodvede za posledních x let určitou částku na daních, neměl by právo volit. Kapku jinak to počítat pro důchodce, jinak se pravidla držet. Já vím že to je nereálné, ale podle mě nejspravedlivější.

Pokud budeme mluvit o současných pravidlech, měla by být volba co nejvíce zjednodušena, aby své PRÁVO mohlo využít maximum lidí. Tj. korespondeční volba přes internet (mám dojem, že se tady můžeme inspirovat u pobaltských zemí) je ideální řešení

6 0
možnosti

K73a52m22i29l 18Š54a54n71c85a

30. 1. 2022 21:05

Sice v obecne rovine autorovu argumentaci chapu, ale na druhou stranu, jak kvantifikovat, kdy je clovek zijici v cizine jeste v obraze a kdy uz je mimo misu?

Ke stavu "v obraze" jeste jedna poznamka. Cast volicu se rekrutuje ze zarizeni pro seniory, kde jsou obcas jedinci, kteri netusi ani kolikateho je, natoz aby se zajimali o deni v zemi. Casto se pak tato zarizeni stavaji cilem navstevy hodneho pana ci pani za doprovodu nejakeho telesa dechove hudby, ci jineho kulturniho programu. Hodny pan si zatanci s babickama, potlacha i pivem pripije s dedeckama a oni mu za odmenu pak hodi svuj hlas, prestoze cast z nich nemela jeste 24 hodin zpatky tuseni, ze maji byt nejake volby. Presto volebni ucast techto lidi "mimo realitu" neprijde zadnemu z bojovniku za spravedlive volby zvlastni.

3 0
možnosti
RC

on to nedeli podle "(ne)byti mimo misu", ale aby o tom rozhodoval ten, kdo si to potom "vyzere", tedy volit muze obcan s trvalym pobytem (dodal bych v poslednich min x letech)

3 0
možnosti
ZD

Velmi dobře a všeobsažně se k tomu vyjádřil expresident Klaus na XTV. V tomto s ním bezvýhrad souhlasím.

3 0
možnosti
JN

Schválením korespondenční metody voleb se výrazně zvýší zájem politických stran o krajanské spolky. Komu se podaří získat tento spolek na svou stranu tak ten za odměnu získá jejich voličské hlasy. Takže volba nebude vždy otázkou politické preference. :-(

3 0
možnosti
VV

Taktak, i takova SL by pak mohla rozhodnout ze prezidentem CR bude Bernd Posselt.

2 2
možnosti
Foto

Celé by se dalo vysvětlit následujícím fórkem:

"Může se analfabet stát členem Akademie věd"?

"Ano, může. Ale nikoliv členem dopisujícím."

5 0
možnosti
JK

Ono jde také o to, jak dlouho v zahraničí žijí. Jestli tam je někdo jen dva roky, tak to nestojí za řeč, že vlastně nežije v ČR.

0 1
možnosti
PV

Kdybych v Cechach nezil, tak bych se mistni diskuzi divil. Sranda nastane, az jednou ty korespondencni volby dopadnou jinak, nez si dnesni totalni priznivci budou prat a pak zacne coromoro. Nazorove obraty o 180° nejsou nic vyjimecneho, diskuze jsou toho primym dukazem.

10 0
možnosti
JD

Však už tato skupina lidiček zpochybňuje přímou volbu prezidenta.R^

7 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 25,38
  • Průměrná čtenost 1468x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik