Jan Němec vrátil státní vyznamenání

Režisér Jan Němec vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal v roce 2002 od tehdejšího prezidenta Václava Havla. 

„Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře," uvedl Němec ke svému protestu.

A v roce 2002 to bylo jiné?

Tehdejší hlava státu postavila do stejné řady např. chemika a vynálezce séra proti hepatitidě typu „B“ či preparátu VIREAD, který je v současnosti jedním z nejúčinnějších léků proti AIDS (významně zvyšuje kvalitu života pacientů a stal se nadějí milionů HIV pozitivních pacientů na celém světě) a režiséra, který nejen, že nikterak nepřispěl k československé či české státnosti (vyjma toho, že emigroval…?), ale kterého krom pár desítek či stovek filmařů nikdo nezná?

Jan Němec dostal medaili od kamaráda Havla. Teď mu vadí, že se stejného ocenění dostalo Lucii Bílé nebo Filipu Renčovi. „Kamarádům“ Miloše Zemana. Já říkám, že pan režisér Němec celý svůj život točil filmy za statisíce nebo milióny, které s gustem shlédly stovky, možná tisíce filmových fajnšmekrů. Filip Renč natočil filmy za milióny – pro milióny diváků. A Lucie Bílá? Ať tuhle zpěvačku osobně jakkoli nemusím, zůstává faktem, že je to u nás takový Karel Gott v sukních. Tedy umělecký zjev, který se narodí jednou za tři sta let.

Ani jednomu z nich Jan Němec nesahá ani po kotníky. A jeho tvrzení, že jejich jedinou zásluhou je to, že (cituji:) „…pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře,“ je nejen úsměvné, ale přímo infantilní.

Stejně jako jeho gesto.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | čtvrtek 30.10.2014 20:34 | karma článku: 35,55 | přečteno: 1835x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,85

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,10

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30