Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Spoření na důchod je senza věc. Naspoříte za 40 let pár milionů a v důchodu je můžete sebrat a jít si za ně koupit litr mléka a tři housky. On už se někdo o znehodnocení naspořených peněz postará:-/ protože - jak hlásala před pár lety moudrá ČNB - inflace je dobrá

10 4
možnosti

Proč to nenapíšete přímo? "Strávil jsem život nadáváním v hospodě a protože už mě nikdo nechce poslouchat, přesunul jsem se na internet"

Pokud investujete (tj. spoříte do něčeho jiného než účtu v bance), je Vám inflace jedno

1 8
možnosti

Ano, zaplatit daň blížící se polovině nákladů na mzdu pro zaměstnavatele (superhrubá není zrušená, pouze zneviditelnena...), Uhradit bydlení, děcka, auta (jinak se nestihne práce a školka 2x denně), nasporit dětem, sobě, být uctiví k důchodcům co se veřejně směnou, že pracovali dost a teď musíme my, jindy že se má na důchodě přidat a my ať s ním nepocitame... To zvládá každý, to je jasné...

Jsem naprosto proti aktuální výši důchodu, jsme zadlužení a zadluzujeme se, na aktuální nadstandard nemáme!!!

0 2
možnosti

Zeptejte se vládců této republiky, o kolik se zvedla produktivita úřednictva a státních zaměstnanců úměrně ke zvyšování jejich platů?

O kolik se zvedla vzdělanost žactva po zvyšování platů učitelek?

Co závidíte důchodcům? Že vaše děti užívají všeho, co důchodci vybudovali? Že vy, stejně jako vaše děti užíváte všeho, co důchodci vybudovali?

Kolik se toho postavilo za vaše daně odvedené státu?

2 0
možnosti

Ale vasi mladi prece spori a hodne pravdepodobne i mnohem vice nez 20% svych prijmu. Spori do nemovitosti. Az se dostanou do duchodoveho veku tak nemovitost bude jejich a naklady budou mit na zivot o majemne v te dobe nizsi. Dnesni komercni najemne v mem regionu je 10 000 KC. coz je 120 000 rocne. Najemne bude stale rust a tim padem se moje uspora bude zvetsovat. Kdyz vydrzim v duchodu 10 let tak je pravdepodobne, ze jsem vlastne mel nasporeno 1 500 000 KC. Plno odborniku rekne, ze to je konzervativni pristup, ale je naprosto funkcni. Nehlede na to, ze po mne neco potomkum zbyde. Ten kdo investoval a v duchodu si mohl mesicne pridat 10 000 mesicne po smrti pototomek tak maximalne vyklidi pronajatou nemovitost a drobny z uctu. Chapu, ze pro mnoho lidi budu za burana ci repaka, ale s tim dokazu zit.

0 0
možnosti

Pokud v průběhu splácení nebude krize... V tu chvíli muze přijít o vše...

1 0
možnosti

Plno lidí si myslí, že bychom měli být bohatí, na důchod jezdit pětkrár ročně k moři a mít osobní služku.

Občané většiny států nemají buď žádný důchod a nebo jen takový, který jim stačí na hrstku rýže. Současný důchod v Čechách je dostatečný k tomu, aby důchodce mohl bydlet, jíst a mít na základní léky. Na zbytek by si člověk měl našetřit. Bohatší lidé a střední třída si často něco našetřit může, chudší lidé, pokud nemají štěstí, nemohou. Jsou prostě chudší celý život, budou chudší i v důchodu.

0 0
možnosti

Potíž je spíš v tom, že jsme generace (no, spíš 2 - 3 generace) po níž se chce nejen udržovat průběžný důchodový systém, tedy odvádět sociální pojištění na důchody a všechny ostatní sociální dávky, ale zároveň si spořit na svůj vlastní důchod. Tedy vlastně dvojnásobná platba.

2 0
možnosti

A to jsou na tom ještě relativně dobře. Mají kde bydlet, neplatí nájem, jeden má dobrou práci.

0 0
možnosti

Oblíbená rada odborníků je ukládat 20% výdělku. Při průměrné čisté mzdě cca 28.000,- je to samozřejmě v době, kdy je např. žena na mateřské, zcela iluzorní představa, ať už má takový pár hypotéku nebo žije v podnájmu.

navíc na hypotéku aby v současné době měl našetřeno alespoň 20%, což např. v Praze znamená přes milion. Takových mladých fakt moc není.

A i když pak začnou vydělávat oba, rostou pro změnu výdaje za děti. A klidně můžete nakupovat v second handu, stejně těch 20% stranou nedáte.

Pokud nechcete vysloveně živořit a těšit se na to, jak život sice prožijete v poloviční chudobě, ale ve stáří se budete mít fajn.

10 1
možnosti

Vždycky si vzpomenu na někdejší reklamu o spoření, kdy mladý, ambiciózní , ulízaný mladík v kvádru se sponou v kravatě oznamuje užaslému národu : " A v důchodu jsem za vodou! " Dodnes mě straší, jak člověk s životem před sebou se vyloženě klepe na důchod.

13 0
možnosti

Řekl bych, že většina nesouhlasících diskutérů buďto nečetla, nebo naprosto nepochopila blog a hlavní myšlenku autora. Ten totiž pouze reaguje na hraběcí rady vysoce kvalifikovaných "odborníků" na ekonomii, kteří radí té "nezodpovědné" předdůchodové generaci, aby se nespoléhali na nárokový důchod, (na který po celou dobu pracovního procesu odvádí povinné pojištění) a naspořili si alespoň cca dva miliony korun. ;-) No a předkládá otázku, z čeho si to ti dnešní mladí, zvlášť pokud mají rodinu, mají naspořit? Jak prosté! No a dodává, zda by stát, který tento, řekněme, "poplatek na penzi", po pracujících vymáhá, neměl poskytnout těmto plátcům nějakou "jistotu", že jim ta penze také bude, až na to přijde čas, vyplácena.

26 0
možnosti

Pane Jurčáku, Jiří,

jste jediný, na něhož v této diskusi reaguji. Jste jediný, komu došlo, co jsem svým příspěvkem chtěl říct.

Děkuju.

Pavel

5 0
možnosti

V penzi se nelze spoléhat jen na státní důchod. Každý zdravý člověk by si měl spořit sám na penzi a nespoléhat se na stát.

2 2
možnosti

při inflaci 16 procent je spoření nesmysl...

9 1
možnosti

Ruku na srdce, každý začátek je těžký. Podobně, každá doba je na prd. Pořád se něco děje. Skutečnost? Pořád se žít dá. Dokladuje to marginální podíl nesplácených úvěrů hypa. Podobně, 80% bydlících, ve svém. A staví se pořád, viz statistiky. Řemeslník je jako šafrán. Já mám vše hotovo - celoživotní dílo, klasika. Jako důchodce žiji v reálných přebytcích. Kdyby byla ta možnost? Klidně bych si to s dnešními mládežníky vyměnil. Vážně ! ... :-)

5 0
možnosti

Nepopírám, že jste mimořádný člověk, ale jako "národohospodář" musíte pracovat s průměrem. A to žijete na polské hranici, i okres Vám ukradli, a to jste proti Bruntálu město s velkým M. Ale vážně - kapitalismus, nebo tržní model, měl proti nemožnému neefektivnímu socialismu přinést netušený pokrok, i ekonomický. Pro široké vrstvy. Rusko, které má sílu ekonomiky sotva Itálie, mělo být zalezlé v koutě. Někde jsme udělali chybu, když ministr velkého národa německého radí abychom se rychleji a méně sprchovali. V práci mi uklízečka, jinak chytrá ženská, řekla minulý týden - tak se mi zdá že jdeme do pravěku.

4 1
možnosti