Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži, kteří zírají na prsa

Proč muži podléhají ňaderné přitažlivosti?- Žena.cz15.7.2013. Přečetl jsem si na webu článek, který o tom referuje. S úvodním textem mohu celkem souhlasit. Pokračování článku mě ale přimělo, abych sedl a něco připodotkl.

Muži, kteří zírají na prsa

Proč muži podléhají ňaderné přitažlivosti?-  Žena.cz15.7.2013

Protože ženská ňadra nestvořila matka příroda pouze pro miminka. Co se jejich funkcionality a designu týká, bylo ve značné míře pamatováno i na muže. Jejich láska k těmto ženským atributům je totiž skryta hluboko v mozkové kůře. Jak k tomu došlo, vysvětluje  psychiatr MUDr. Radkin Honzák v časopisu Vesmír 6/2013 a shrnuje: Prsa jsou od toho, aby se na ně koukalo.

Přečetl jsem si na webu článek, který o tom referuje. S úvodním textem mohu celkem souhlasit. Pokračování článku mě ale přimělo, abych sedl a něco připodotkl.

Dr. Honzák cituje psychiatra Larryho Younga a jeho objevitelskou myšlenku - evoluce využila starší neuronální okruh původně určený k posílení vazby mezi matkou a dítětem během kojení, aby posílila vazbu mezi mužem a ženou.

Proč ne? Připusťme, že jde o metaforu. Evoluce nemá žádný plán či záměr, evoluce prostě je a tečka; s personifikací evoluce se setkáváme stále více a musím se přiznat, že mě trochu nadzvedává. Stimulace bradavek při kojení vyvolává produkci oxytocinu, jenž zaplavuje mozek kojící matky a zvyšuje její pozornost i lásku k miminku. Stimulace ženských bradavek při milostných dotecích též vyvolává produkci oxytocinu, což přináší ženě sexuální vzrušení - uvádí se jinými slovy v článku.

S tím lze jistě souhlasit, ale bohužel je to trochu mimo – jde tu o stimulaci ženy, nikoliv muže. A skutečně, v literatuře se uvádí, že asi tři procenta žen mohou dosáhnout orgasmu stimulací bradavek. Nicméně to nebude ten důvod, proč ňaderné přitažlivosti podléhají muži. Mimochodem, ta tři procenta se mi zdají dost málo, tipoval bych, že tuto schopnost má více žen.

Muži prý proto milují ženské prsy stejně jako kojenci, přestože už neobsahují žádné mléko, ale jen tukovou tkáň - jsou tedy určitým podvodem přírody na nich páchaným," vyvozuje Radkin Honzák.

Ten podvod je tu taky jen metaforou, ale mám za to, že muži milují ženské prsy ze zcela jiných důvodů. Již před mnoha lety jsem četl podobnou domněnku, a sice že ženské prsy v mužích vyvolávají podvědomou vzpomínku na jejich vlastní kojení, a proto jeví takovou příchylnost k těmto ženským atributům. Že je to nesmysl, dokazuje to, že ženy také byly kdysi kojeny a nic takového se s nimi neděje; tedy drtivou většinou. Tento blud se zakořenil a kvete jako plevel samovolně dál.

Proč si příroda s muži takto zahrává, přestože podobnou možnost nenabídla ani nejblíže příbuzným živočišným druhům? Jak se Larry Young domnívá, souvisí to s lidským vzpřímeným postojem, v jehož důsledku se ňadra stala viditelným sexuálním poutačem, ale především s monogamními vztahy, které jsou v živočišné říši výjimkou, píše se dále v článku.

S monogamními vztahy to zcela jistě nesouvisí, protože stejný, ne-li větší účinek mají ženská ňadra na muže preferující či dokonce praktikující polygamii. Ale vzpřímený postoj druhu homo sapiens samozřejmě ano - i když žena na všech čtyřech muže taky mocně stimuluje, jen tu působí synergicky více impulzů. Ovšem ženu na všech čtyřech vidí muži daleko méně.

Proč tedy na muže tak silně působí ženské prsy?

Ňadra mají na muže z veškerého ženského arzenálu nejspíš skutečně nejsilnější účinek. Příčina je ale někde úplně jinde a je daleko jednodušší; není třeba dovolávat se tajemných neuronových propojení. Je to intenzivní sexuální cítění mužů a ženskost, která je podněcuje. Prvků ženskosti je více: odlišná fyziognomie, vlasy a účes, pohyby, držení těla, hlas, oděv, který umožňuje zdůrazňování ženských linií i rafinované odkrývání, jiná stavba těla, boky, nohy, pleť, líčení apod.

Co je vlastně ta proklamovaná ženskost? Všechno, co ženu odlišuje od muže. A co ji nejvíce a nejnápadněji vizuálně odlišuje od muže? Ovšemže ňadra – nejvýraznější druhotný pohlavní znak žen. Daleko výraznější než klín, který běžně není vidět a který dnešní móda nepochopitelně ještě víc znevýrazňuje. Mnohé muže poutají ovšem i charakteristické boky a hýždě a útlý pas, který obé ještě zvýrazňuje; proto ta obliba ženské postavy ve tvaru kytary či přesýpacích hodin. Mám za to, že přitažlivost posledních dvou atributů souvisí i s původní pozicí při souloži. Připomeňme si při té příležitosti výpravčího Hubičku, který rozděloval ženy na ceckounky a prdeláčky a známé dělení mužů na horňáky a dolňáky.

Do jisté míry platí i přímá úměrnost: čím větší prsa, tím přitažlivější pro muže. A to tak, že ženy s velkými ňadry často zanedbávají jiné stránky ženskosti, protože k mužské pozornosti jim stačí tyto dvě velké přednosti. Jsou ovšem i ženy, jimž vysoká mužská pozornost vadí a svá velká ňadra všelijak maskují nebo i podstupují zmenšující operaci. Někteří muži se dokonce žen s velkými ňadry bojí, působí na ně jako ženy kastrující.

Mnohé ženy svými hlubokými dekolty, vypasovanými či průsvitnými halenkami a šaty, v létě téměř polonahé a naostro, na plovárnách nahoře bez, své vnady naznačují, předvádějí, ukazují, snaží se muže upoutat, často aniž by si to uvědomovaly nebo něco zamýšlely; vede je k tomu jejich ženskost. A muži zírají na prsa. Když nemohou všechny ženy mít, aspoň se dívají, To je dovoleno a dokonce jsou k tomu zváni.

Ne že by to vadilo, když se nepřekročí míra (mnohým mužům nevadí ani když se překročí – kromě zemí s puritánskou tradicí, kde je míra hodně vysoká a překročení se trestá). Ta míra je čím dál nižší a vede to koneckonců k zachování druhu. Je dobře si uvědomit, že to vše se děje právě v době, kdy je stále těžší otěhotnět a donosit zdravé dítě, a to zejména na územích s nejnižším populačním přírůstkem.

Ve své poště jsem před časem našel video, v němž se zdůrazňuje blahodárný zdravotní účinek hledění mužů na ženská prsa. Možná jste ho už taky viděli. Jmenuje se Vynikající mužská terapie (najdete na ulozto.cz) aje založeno na studii zveřejněné v New England Journal of Medicine s názvem Did a Study Show that Ogling Women's Breasts Is Good for Men's Health? Video je doplněno celkem vkusnými názornými obrázky a uvádí se v něm toto (upraveno podle anotace studie na webu):

Prohlížet si ženská prsa je pro muže zdravé a prodlužuje to jejich život. Bylo to publikováno ve studii amerických výzkumníků. Odhalili, že fixní pohled na ženská prsa po dobu 10 minut denně je tak užitečný jako půlhodina sportu. Tento výzkum byl prováděn v průběhu 5 let na skupině 200 dobrovolníků. Ukázal, že všichni muži, kteří se dívají na krásná nahá ženská prsa, trpí méně kardiovaskulárními problémy a mají nižší krevní tlak než stejně velká kontrolní skupina. Dr. Karen Weatherby, který vedl tuto studii, potvrzuje, že: pohled na prsa krásné ženy po dobu 10 minut denně se vyrovná půlhodině aerobiku. Sexuální vzrušení zvyšuje tepovou frekvenci a je dobré pro krevní oběh… touto denní praxí mohou muži snížit riziko mrtvice a infarktu na polovinu a zvýšit délku svého života o 4 až 5 let.

Ta studie je skutečnost - není to žert. A já mám za to, že zdraví a ženská krása jsou vážné a důležité věci a muži by jim měli věnovat patřičnou pozornost.

Autor: Lubor Dufek | úterý 15.10.2013 16:36 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2571x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. ČTK to sdělila...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Jak jsou na tom Češi s cizími jazyky. Angličtina stále víc válcuje němčinu

1. května 2024  12:40

Je to tak trochu tradiční předvolební evergreen. Před každými volbami, a především těmi evropskými,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik