Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je to vlastně s tím manželstvím

Můj mladý svobodný kolega se mě zeptal na můj názor na manželství. Jeho kamarád má po dvou letech manželského života problémy.

Jak je to vlastně s tím manželstvím

V pátek odpoledne jsme v práci osiřeli. Šéf ani manažeři po obědě už nepřišli a nechali svůj mančaft jeho osudu. V kanceláři nás zůstalo jen pár; já a několik mých mladých kolegů, shodou okolností všech svobodných. Tomáš (23 let) jim referoval o svém kamarádovi, který se před dvěma léty oženil.

-       Aleš si myslel, že po svatbě bude žít normálním manželským životem a po dvou letech manželství musí zase onanovat.

Tomáš se ovšem vyjádřil nevybíravým expresivním výrazem. Pak se obrátil na mne a zeptal se mě.

-       Co ty si myslíš o manželství? Má to cenu se ženit?

Chvilku jsem přemýšlel, co odpovědět.

-       Jak dlouho ty seš ženatej? Zeptal se.

Odpověděl jsem popravdě – Asi dvacet let podruhý a dvacet let poprvé.

Oči mých mladých kolegů se na mne upřely.

No, slyšel jsem, že se to občas i povede, zněla má nemastná neslaná odpověď.

Hoši se mě zeptali, jestli někoho takového znám. Musel jsem chtě nechtě přiznat, že vlastně neznám. Má choť mi sice vícekrát dávala za příklad své rodiče, kteří měli hezký vztah i ve stáří. Ale vzpomněl jsem si, že ani tam to asi nebylo bez kazu. Její maminka byla velmi zbožná žena a za svého mládí příliš obdivovala svého duchovního pastýře. Její muž to nechtěl pochopit, a jak jsem usoudil, zřejmě to mělo za následek přestěhování rodiny jinam. 

V duchu jsem probíral dvojice ze svého okolí, o nichž bych mohl něco vědět. Ani u mých rodičů to nebylo ideální. Taky byla jedna doba, kdy to s jejich manželstvím bylo nahnuté; moje matička se setkala se svým známým z mládí a už to vypadalo, že se s mým otcem rozvede. Když jsem se jí jednou zeptal, proč tak najednou, nemohl jsem uvěřit svým uším: prý se k ní ten pán hezky chová a má peníze; moje matka prý za dvacet pět let života v manželství nikdy žádné neměla. Přitom naprosto nebyla materiálně založená. Jak je vidět, život s lidmi pohazuje všelijak. Pak ta záležitost vyšuměla, ale mého otce muselo hodně dojmout, že já i moje sestra jsme se přiklonili k mamince. Mé sestřičce bylo asi 14, ta z toho ještě neměla rozum, ale já jsem ho mít měl, jsem o deset let starší. I když – ve čtyřiadvaceti letech …

V jednom z mých bývalých zaměstnání byla mou poměrně blízkou spolupracovnicí sekretářka mého šéfa, Miládka; myslím, že mě měla docela ráda. Občas za ní přišel její manžel. Choval se k ní hezky a ona k němu vzhlížela. Zdálo se mi, že mají hezký vztah. Ptal jsem se jí jednou, kde se seznámili; odpověděla, že se poznali, když byl její muž na vojně. Říkal jsem si tehdy, že se manželství může vydařit i tehdy, když mají ti dva štěstí. A to přesto, že jsem neuznával postoj svého otce, který mi před mou svatbou rozšafně sdělil, že manželství je loterie. Ve vojenském věku jejího muže nemohli být podle mého názoru dostatečně zralí, sám mám takovou zkušenost. Ale pak jsem si časem uvědomil, že vlastně o manželství Miládky nic bližšího nevím. Takže žádný argument

Vídám občas starší či staré manželské dvojice, které se při chůzi drží za ruce; milenci to evidentně nebývají, mluvím o opravdu starých lidech. To je, zdá se, konečně neklamná známka, že hezké manželství tu a tam existuje. Nevíme ovšem, jaké osudy tomu krásnému zakotvení předcházely. Jak jsem se zmínil, sám takovou dvojici neznám. V eseji (O mono a polygamii) jsem uvedl několik příkladů silných vztahů. Dovolte mi prosím, abych citoval.

R. Fulghum uvádí příklad velkého, ženami milovaného filmového milovníka Charlese Boyera, který zemřel sebevraždou dva dny po své milované ženě. Zuzana Maléřová se zmínila v rozhlase o herci Národního divadla Bohuslavu Čápovi, který byl podle svých slov tak zoufalý ze smrti své ženy, že měl pocit, že za ní skočí do hrobu.  

Diskutoval jsem o tématu trvalosti manželství s jednou svou kamarádkou, lékařkou. Ta dává po zkušenostech svých i cizích jednomu manželství asi tak deset let. Skeptický postoj, ale neodvážím se ho hodnotit. 

Manželství trvá často velmi dlouho a prochází různými obdobími. Sám člověk jakožto jednotlivec prochází nejrůznějšími obdobími a změnami, natožpak dvojice, jejíž vztah stojí na vývoji a změnách dvou jedinců. Ve vztahu každé dvojice spojené v podstatě emocemi – ale i praktickými záležitostmi života - nastávají v průběhu let změny. Narodí se a vyrostou děti a posléze vyletí z hnízda – jeden z výrazných tmelů, který držel manžele pospolu, zmizí a oni jsou postaveni před naprosto novou skutečnost. Teď se ukáže, jestli je po létech drží ještě něco dalšího; kromě zvyku ovšem, který je slabým pojítkem. Když je to majetek, zvyk, okolní širší rodina, je to ještě velmi málo. Ale i to málo často funguje; kdo ví, jestli ne nejčastěji.

V průběhu života přicházejí nemoci, ekonomické a společenské problémy: ztráta zaměstnání, změna postavení v práci, která nemusí být vždy k lepšímu. Mnoho událostí a situací, s nimiž si člověk sám těžko poradí, a to všechno má vliv i na vztah. Avšak těžké životní situace mívají i stmelující vliv. Ve dvou se lépe snášejí.

Nedávno se mi jedna má známá zmínila o své (postarší) kamarádce, která těžko snáší samotu po smrti svého muže. Ale dokud byli spolu, dost se hašteřili. Vzpomněl jsem si na film Ester Krumbachové Vražda inženýra Čerta s V. Menšíkem a J. Bohdalovou, který měl podtitul či motto: Lepší špatný muž nežli žádný muž.

Jeden můj čtenář (nick - Edmund Černá Zmije) mi ve svém diskusním příspěvku napsal: Manželství (ať takové či jiné) je ovšem závazek, pokud do něj člověk vstupuje dobrovolně, pak slibuje svému partnerovi, že s ním bude celý život. Partner se pak na tento závazek spoléhá a postaví na něm celou svou existenci. Ke zrušení takového závazku musí být opravdu dobré důvody. Řeči o biologických potřebách jsou vždy výmluvami. Často velmi nečestnými.

Jedna má známá mi řekla - Však také udržet milenecký život v manželství po dobu několika desetiletí je na metál a vyžaduje to hodně vynalézavosti (nebo inovací?). Málokdo chápe, že sex je jedna z nejdůležitějších životních potřeb.

Jak je vidět, i dva roky mohou být problém. Málo je takových dvojic, které si s tím dají práci a málo takových, které se touto otázkou vůbec zabývají. Vzpomínám si, že když jsem si před léty, kdy ještě nebyl internet, prohlížel a skladoval Playboye, považovala mě má žena za úchyla. Vedlo to jenom k tomu, že jsem si našel milenku.

Stále se musím se vracet ke svému eseji O mono a polygamii. Chtěl jsem z něj použít některé myšlenky, ale musel bych dost opisovat sám od sebe. Jestli vás tahle otázka zajímá, přečtěte si ho, je na mém blogu. Překousněte úvahy o lidských sklonech k polygamii (nebo si je vychutnejte), je tam i dost odstavců týkajících se manželství.

Autor: Lubor Dufek | sobota 27.4.2013 18:53 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik