Kokosy na sněhu?

  Nemůžu si pomoct, musím se podělit. Jen co jsem zapla počítač a otevřela facebook, blikla na mne zpráva od kamarádky: "Hele sleduj! Tohle zveřejnili na iDnes a diskuze je bomba. Už první přispěvek mě rozsekal!"  

  Poslušna takové výzvy, klikla jsem na odkaz. Dovolím si vložit i sem, aby vám neutekla podstatná část - http://zpravy.idnes.cz/uprchlici-budou-ubytovani-v-nejsevernejsim-lyzarskem-stredisku-na-svete-lezi-ve-svedsku-gsq-/zahranicni.aspx?c=A151014_192740_zahranicni_rych.

  Už celá zpráva ze Švédska mi přišla děsně vtipná. Tedy ne že by mi Eritrejců za polárním kruhem nebylo líto, protože to pro ně bude muset být fakt mazec a já bych na jejich místě opravdu být nechtěla, ale už jen pro větu z textu: „Proč to tam nechávat prázdné a studené, když tam může být plno a teplo?“, to stálo číst. Prostě novinářský článek typu bulvár, ale v podání ČTK, takže o to víc legrace. Článek na mé tváři vyloudil úsměv, který nikdo neviděl.

  A pak jsem se pustila do čtení diskuze. Ty na iDnes obvykle nečtu, jsem zvyklá číst ty, které jsou pod články uveřejňované na Seznamu.cz. Ale po dnešku to možná prohodím a změním své návyky. Diskuze pod žhavou novinkou o dění ve Švédsku je totiž fakt bomba. Dovolím si jen pár citací, na vás už je, abyste si dohledali další: "Aneb švédský test jak rozpoznat válečného uprchlíka od ekonomického migranta"; "taky si budou moci udelat sněhovou mešitu ----- A můžou jí říkat iglů."; "600 muslimů umrzlo na koberci před lyžařským střediskem za polárním kruhem při čekání na východ slunce před ranní modlidbou. Vyšlo až na jaře...."; "Kokosy na sněhu 2, komedie, 2015: Parta pouštních válečných uprchlíků je ubytována na nejsevernějším středisku evropy, kde je věčný sníh. Snaží se začlenit do společnosti, neohrozit provoz střediska a najít si práci.". Smála jsem se, teď už i nahlas. Z celé té diskuze by Cimrman sepsat hru "Dobití severního pólu migranty za podpory Švédské vlády".

  Tím pro mne ale legrace končí. Z celé téhle ranní vtipné slovní přestřelky si odnáším dvě věci. Předně - celá diskuze pod textem je velmi slušná, humorná a víceméně cynická. Vymyká se i tím, že poznámky nejsou na první pohled útočné a xenofobní (tedy když pominu připomínky na adresu sluníčkářů a paní Šabatové). Připadá mi, že se zde víc než jindy projevuje český přístup k realitě - tedy, když už "to" nemůžeme zničit, budeme se "tomu" smát a na adresu "toho" si dělat legraci. Ono to sice ničemu nepomůže, ale uvolní to aspoň ventil obav a strachů v nás. Vzhledem k tomu, že pod textem je do této chvíle více než 400 příspěvků v diskuzi, myslím, že českému člověku je opravdu ouzko. Ta druhá věc je pak širšího druhu. Migranti, kteří zaplavují Evropu a se kterými si neumíme poradit. Přinášejí rizika a zvyky, které neznáme a kterých se můžeme - právem - obávat. Ale to už zabředávám někam úplně jinam...

 

Autor: Irena Duchoňová | čtvrtek 15.10.2015 9:48 | karma článku: 33,41 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Irena Duchoňová

Svíčkonoce

27.12.2016 v 18:22 | Karma: 15,05

Irena Duchoňová

Se chci zeptat

4.10.2015 v 23:59 | Karma: 20,07