Už jste byli na „zastupku“?

Co dělat, když chcete něco říct „svým“ zastupitelům…jak se poprat s arogancí moci a jak ji případně naštvat ještě o kousek víc...

Jednání obecních zastupitelstev jsou ze zákona veřejná. Málokdo to ví, protože spokojený soused se většinou o takové věci nezajímá. Nemá důvod. Zajímat se začne v okamžiku, když mu jím zvolení a leckdy i obdivovaní zástupci začnou házet klacky pod nohy. Ve chvíli kdy hrozí, že ho vystěhují, ve chvíli kdy hrozí, že mu přímo naproti baráku postaví monstr stavbu, přestože se před volbami zapřísáhli, že „dokud JÁ tam budu… nehrozí“. V tu chvíli se soused naštve a začne konat… a najednou zjistí, že ten „jeho“ mu nepomůže. Slabí se s tím smíří, silní dělají, co se dá. Kontaktují média, ombudsmana, opozici, a to kupodivu většinou přesně v tomto pořadí. Takže i na mě, opoziční bojovnici, došlo. Na Praze 2 je totiž poslední dobou zvykem v zájmu konání „dobra“ nekoukat nalevo napravo a pevnou rukou konat. A někteří sousedé jsou pak nejen naštvaní, jsou úplně obyčejně zdrcení a vystresovaní. A přesně v tomto stavu se obrátí na mě nebo na jiného kolegu z opozice. A je jich poslední dobou čím dál tím víc. Co poradit?

Rada první: ZKUSTE ZAJÍT ZA KOMPETENTNÍM RADNÍM, SVĚŘTE SE MU, ZJISTĚTE, CO SE DÁ DĚLAT…Rada je to poněkud sporná, zatím byl výsledek vždycky stejný. Ti méně silní ze silných se zhroutili a dál sledovali situaci už jen z bezpečné vzdálenosti, ti opravdu silní chtěli jít dál.

Rada druhá: NAPIŠTE VŠEM ZASTUPITELŮM… Většinou Vám z koalice nikdo neodpoví, ale je dobré to alespoň zkusit.

Rada třetí: NAPIŠTE STÍŽNOST…Prima, takže pokud jste doteď koaliční zastupiče nenaštvali dostatečně, nyní máte šanci.

Rada poslední (kterou já osobně vždycky dávám na místo první, ale většinou se toho každý bojí a nejprve vyzkouší všechno výše popsané) – JDĚTE NA ZASTUPKO!!!! První šok většinou bývá, že ta možnost vůbec existuje. Pak nastoupí obava „aby se to neobrátilo proti mně“. A pak už zcela racionální zájem o praktickou stránku věci. JAK TAM? Se svým tématem můžete vystoupit v rámci interpelací. Ty může vznášet občan s trvalým bydlištěm k jakémukoliv tématu, který se váže k obci. Interpelace většinou začínají v přesně stanovenou dobu (běží-li program, přeruší se). K INTERPELACI JE TŘEBA SE PŘIHLÁSIT – ideálně předem, napíšete jméno, bydliště a předmět interpelace. Interpelující jdou za sebou v pořadí, v jakém se přihlásí. Na každou interpelaci MUSÍ být odpovězeno, buď ústně na místě, nebo písemně, interpelace včetně odpovědí musí být zveřejněny na webu obce. Po dobu interpelace (která je časově omezená) by hovořící neměl být nikým přerušován.

A nebojte se! ONI se bojí víc, VY jste totiž VOLIČ!!!

… a abych nezapomněla, pokud po Vás budou chtít „prezenčku“ podepište se klidně třeba Pipi Punčochatá :-). Zákon o nutnosti prezence mlčí a pochybuji, že by to někde řešil jednací řád, většinou prostě jen další "buzerace".

Pokud patříte mezi ty šťastnější a žádný problém nemáte… přesto bych doporučovala někdy tam zajít. Minimálně zjistíte, jak to tam probíhá, jak se chová Váš oblíbenec ve vypjatých situacích (každé „zastupko“ je vypjaté)… a ostatně nikdy nevíte, kdy může dojít i na Vás.

Krásné adventní dny!

 

Autor: Jana Duchková | čtvrtek 3.12.2015 21:40 | karma článku: 15,27 | přečteno: 685x