Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukazatelé a vědění

Svět a mnoho věcí, dějů, procesů, událostí, zvláště ty, které se udály daleko od nás, nejsou takové jak je vnímáme jako jednotlivci osobně. Je to proto, že nemáme dostatek informací, faktů, vědomostí a zkušeností, kterými bychom prověřili sdělenou informaci. Navíc k tomu přidáváme ještě vlastní emoce a postoje. To vše dohromady může vytvářet a také vytváří iluze o světě, o lidech, o společenských systémech , o hodnotách různých věcí atd. 

Teprve srovnáním s názory dalších lidí, zvláště těch vzdělanějších a zkušenějších a jejich hodnocením a vnímáním stejného, je možné přiblížit se anebo získat pravdivější, objektivní názor jaký je svět, v němž žijeme, systém, společnost atd. A nikdy mnoho těchto našich poznatků nebude mít trvalou platnost, protože vše podléhá změnám.Vezměme si např. ukazatel růstu HDP, který se používá k hodnocení stavu ekonomik zemí a úspěšnosti jejich systémů, řízení atd. Když roste HDP tak je to podle většiny ekonomů, bankéřů, politiků a dalších, kteří se k tomu cítí oprávněni, s ekonomikou státu dobré. Ale vyspělá civilizace, moderní průmysl, technologie, automatizace dnes dokáží vyrobit se stále menším počtem pracovníků dostatek potravin, výrobků a zboží všeho druhu. Trh je nasycen až přesycen. Pokud je obyvatelstvo koupěschopné, výroba stoupá, zdá se, že všechno stoupá a roste HDP. Hlasatelé a vyznavači tohoto ukazatele jsou spokojeni. Ale na světě je stále více práceschopných lidí než práce v továrnách a podnicích. Nabízejí své pracovní fyzické i mozkové kapacity, ale nedostávají příležitosti. V jiných oblastech je potřeba ohromné množství práce, např. v oblasti výchovy, sociální péče, ochraně přírody, ale zde na zaplacení lidí nejsou peníze. Leda ze státních rozpočtů, tj. z našich daní a ty nepřinášejí zisk. Ten je motivem a pohnutkou všech investic jakéhokoli kapitálu. Každý problém má řešení a všechny otázky mohou být zodpovězeny. Ale to není jednoduché, rychlé a dostačující. Vždy to však vyžaduje změny v přístupu, rozum, vizi, toleranci, vzdělání a vědění. Zaměstnat více lidí, kteří chtějí a jsou schopni plnohodnotně pracovat je možné např. zavedením 3denního pracovního týdne pro stávající zaměstnance a zbývající dva dny by pracovali ti dosud nezaměstnaní. Nebo 25hodinovou týdenní pracovní dobu, ale uzákoněnou. Ovšemže, by ti stávající zaměstnanci měli úměrně nižší plat. Ale ten by jim stále stačil k dobrému životnímu standardu. Ti dosud nezaměstnaní, ale nyní s možností také pracovat, by dostali mzdu o níž se snížila mzda těm dosud plně zaměstnaným. Nezaměstnanost by klesla, snížily by se podpory v nezaměstnanosti, ale hlavně ti, co by opět mohli pracovat, by se cítili znovu jako lidé. Není pochyb o tom, že by s takovýmto opatřením nesouhlasili všichni. Vždyť jsme lidé a proto také sobci. A tady odbory a další instituce mají pole neorané .

Druhým užitečným opatřením, ovšemže značně složitějším, které ale koneckonců jednou v existenční fázi lidstva musí přijít, nechce-li skončit jako druh, jsou změny v rozdělování vytvořeného a vytvářeného bohatství světa mezi obyvatele planety. Obrátit dosavadní poměr rozdělování statků tj. peněz, potravin, praktických a potřebných věcí k životu. Např. 5% pro majitele půdy, nerostného bohatství, podniků, bank, akcií a 95% pro 95%ní většinu těch, kteří bohatství a hodnoty vytvářejí. Je to spojeno a mnohé ještě bude se složitými problémy globálními. Přelidněnost Země v některých oblastech, zastavení výroby zbraní, ale i celé řady nepotřebných ba zbytečných výrobků např. léků, z nichž mnohé jsou pouze pro prodejnost tak označeny, kosmetických přípravků, na nichž se ovšem hodně vydělává, nesmyslné a nelogické snahy vládnout přírodě apod.

To ovšem bude chtít dohodnout se a poté nastolit celosvětově uznávaná pravidla pro řadu odvětví lidské činnosti, možná téměř pro všechna. Např. správnou relaci mezi právem tj. zákony a spravedlností, mezi činnostmi potřebnými tj. výchovou, vzděláním a parazitními, /přemnožení právníků, poradců, lobistů, státního aparátu nejen v ČR, ale i v EU, OSN a mnohde jinde/. Napravit relace v odměňování pracovníků, prosazení rozumných snah např. euthanasie, zastavit nesmyslné převážení surovin, výrobků a zboží z jednoho konce zeměkoule na druhý, zavést hospodaření a soběstatečnost regionů a mnohé další. To nejsou věty a myšlenky utopisty. Jistě se nad tím a podobnými skutečnostmi zamýšlí mnoho dalších lidí. Bude užitečné a prospěšné, dojde- li ke spojování a sjednocování těchto snah a úsilí, aby změny mohly být uskutečňovány.

Nemusíme být vůbec in, jak nás nabádá stupidní, drzá a lživá reklama v televizích, abychom si koupili zbytné výrobky a krámy do domácností, jež mnohdy navíc hyzdí naše zevnějšky i okolí. Nemusíme vědět jaké barvy kalhotek mají české nebo světové celebrity a celebritky, jak nás nepotřebně informuje bulvár jako je Blesk, AHA a další časopisy, které se tváří noblesněji jako Moje psychologie, Svět ženy a četné další, kde je v obsahu více reklam a inzerátů než autorských a redakčních článků, abychom zaujali správný názor a přístup k problémům naší současnosti. Stačí když známe a naše děti a potomci budou znát základy rodného jazyka, matiky, fyziky, zeměpisu a dalších předmětů. Zákony přírody se nezměnily a budou platit stále. Když tyto vědomosti někomu chybí, může nahlédnout do encyklopedií, knih nebo dnes na internet. Jsou to dobré pomůcky, ale jen pomůcky. Fakta a vědomosti jsou tím základním. Koneckonců je do těch encyklopedií a na internet mohl napsat pouze ten, kdo to věděl a znal a zná. Proto vědění je tak cenné a mocné.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Dubsky | středa 28.8.2013 8:00 | karma článku: 4,00 | přečteno: 95x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

Čas prošel a my občané, voliči máme v rukou a uvážení, nejsilnější nástroj demokracie. Jsme voliči.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64 | Přečteno: 317x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Miloslav Dubsky

V čem je velikost národa , státu a dalších seskupení?

Malé zamyšlení nad obsahem pojmů a skutečností ve kterých žijeme. Bereme je velmi často jako samozřejmé, ale tak jednoduché to s nimi není.

8.7.2016 v 11:50 | Karma: 15,83 | Přečteno: 278x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Miloš Zeman, prezident České Republiky Je osobou nejvíce zmiňovanou v české politice, sdělovacích prostředcích a v poslední době také často i v zahraničním tisku. Tam oceňují jeho uvážené názory na světové dění.

12.6.2016 v 9:38 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

Velmi často nám něco nebo někdo sebere dobrou náladu. Ať jde o myšlenky nebo činy a jednání se zápornou hodnotou.

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75 | Přečteno: 267x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Andrej Babiš Jsou na něj různé názory. Protichůdné, některé bezobsažné, nálepkové, některé s reálným analytickým úsudkem. To je zcela přirozené, zvláště u člověka, který je členem vlády a jehož jednání se nás, občanů dotýká.

7.6.2016 v 16:33 | Karma: 18,39 | Přečteno: 405x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik