Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádky mají svého večerníčka, co kdybychom my měli idnesíčka?

Mohli by o tom rozhodnout i o příhodném jménu čtenáři serveru idnes hlasováním, když se dnes tolik hovoří o přímé demokracii. Napadlo mě to, když jsem uvažoval, jak užitečný a chvályhodný je tento server. Jaké má oceněníhodné provozovatele, správce, redaktory, přispěvatele, blogery, ale hlavně uživatele, čtenáře. Uživatele a čtenáře vzdělané, ovládající počitač, mailovou korespondenci, správu svého účtu elektronickým bankovnictvím,, brouzdající po internetu a serverech, znalých třeba více programovacích jazyků a další možnosti např. Facebook, Twitter.

V letošním roce oslavil server idnes patnácté narozeniny. Čtvrtého června 2007 byly spuštěny čtenářské blogy. Mezi tisícovkami autorů blogů je mnoho známých, /po/i nepopulárních tváří, kteří se zapsali do historie české politiky a jejích nejvyšších etáží. Psali je zde např.bývalí předsedové vlád Paroubek, Sobotka, ministři Bublan, V.Bárta, poslankyně a dlouholetá předsedkyně poslanecké sněmovny M.Němcová, Kateřina Klasnová, slečna Kočí, paní Peake, vědecký komentátor Pavel Toufar, Andrej Babiš, Jeroným Tejc, Miroslav Kalousek a mnoho dalších a dalších. Jejich seznam by byl mnohonásobně delší než tento text. I to svědčí o mnohém. Dnes jej čtou pravidelně denně desítky ticíc čtenářů. Měsíční návštěva kolem 3 milionů. Televize Nova soutěží v kategorii počtu čtenářů-diváků při jedné relaci, již léta. Dotahuje, dotahuje, ale ještě nedosáhla počet, jaký drží server idnes. Je to markantní na ohlasech odezvách, hodnocení a dalších aktivitách každodenních návštěvníků serveru.. To je nový rys současné společnosti. Patří nejen mladým, ale také velké části seniorů. Naplňují tak svůj čas. Dá se to přirovnat docházce do školy nebo univerzitě třetího věku. Texty, komentáře, fotografie, obrazy, kresby a další formy sdělení nějakých faktů, skutečností nebo dějů přicházejí před oči, sluch a vnímání účastníka, který je aktivním členem této velké množiny. Přicházejí za ním do jeho pokoje, pracovny anebo i na cestách ve vlaku, v letadle, v autobuse, na dovolené nebo v čase, kdy se vrátil z práce. Každodenně mu rozšiřují obzory, vnímání, informovanost, obohacují jeho znalosti, zdokonalují jeho myšlení a vedle toho jej obohacují o pocity dobré pohody při čtení poesie, beletrie, esejů, komentářů, vědeckých textů, diskusí a při vnímání krásy z obrazů, fotek, filmů z mnoha míst u nás i mnoha jiných zemí nebo celého glóbu. A při tom by nás vždy mohla při otevření tohoto serveru pozdravit sympatická figurka zvědavého Idneska nebo Idnesíčka, který by se stal našim přítelem a miláčkem jako kdysi svého času byl Cipísek v seriálu s taťkou Rumcajsem a mamkou Mankou nebo jako byl krteček pana Milera, který se dostal až do kosmu, díky americkému kosmonautovi Andrew Feustelovi. Proč to byl právě on? Mimo jiné asi také proto, že jeho manželka Indira má z poloviny moravské kořeny. Při své jiné vesmírné cestě k Hubblovu vesmírnému dalekohledu si vzal na palubu Nerudovy Písně kosmické. Mezi americkými kosmonauty se tři z nich hlásí k českým kořenům.

Jak by měla figurka, maskot idnes vypadat? Požádal jsem jednoho mladého, nadaného výtvarníka, malíře, karikaturistu a tvůrce celé řady komiksů, absolventa Vyšší umělecké školy, (Hollarky, známé svou vysokou kvalitou, náročností a krásnými pracemi jejích absolventů.) Romana Kelbicha. Dlouho jsme vášnivě diskutovali než se dal přesvědčit, že to má nějaký smysl. Nakreslil několik figurek, jak by mohl maskot idnesníčku nebo idneska vypadat. Celá věc a nápad může rychle zhasnout jako perseidy, které právě nyní v srpnu bylo vidět na obloze. Ale třeba to nezapadne a může se o tom uvažovat, diskutovat a snášet mnohé pro a proti. To bude záležet na tom, jak na to zareagují správcové, redakce, ale hlavně čtenáři a autoři tohoto serveru.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Dubsky | neděle 1.9.2013 8:00 | karma článku: 4,61 | přečteno: 194x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

Čas prošel a my občané, voliči máme v rukou a uvážení, nejsilnější nástroj demokracie. Jsme voliči.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64 | Přečteno: 317x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Miloslav Dubsky

V čem je velikost národa , státu a dalších seskupení?

Malé zamyšlení nad obsahem pojmů a skutečností ve kterých žijeme. Bereme je velmi často jako samozřejmé, ale tak jednoduché to s nimi není.

8.7.2016 v 11:50 | Karma: 15,83 | Přečteno: 278x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Miloš Zeman, prezident České Republiky Je osobou nejvíce zmiňovanou v české politice, sdělovacích prostředcích a v poslední době také často i v zahraničním tisku. Tam oceňují jeho uvážené názory na světové dění.

12.6.2016 v 9:38 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

Velmi často nám něco nebo někdo sebere dobrou náladu. Ať jde o myšlenky nebo činy a jednání se zápornou hodnotou.

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75 | Přečteno: 267x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Andrej Babiš Jsou na něj různé názory. Protichůdné, některé bezobsažné, nálepkové, některé s reálným analytickým úsudkem. To je zcela přirozené, zvláště u člověka, který je členem vlády a jehož jednání se nás, občanů dotýká.

7.6.2016 v 16:33 | Karma: 18,39 | Přečteno: 405x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik