Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik vět o zisku

Obsah slova zisk je mnohorozměrný. Zisk může být i ztrátou, když se zbavíme něčeho nebo ztratíme něco, co člověka sužuje. Zde však jde o zisk nejvíce frekventovaný, o zisk finanční. Maximalizace zisku by neměla být, ale ani hlavním cílem, programem a směřováním velkopodnikatelů a finančníků. 

Vede to k tomu, že lidé považují mnoho věcí za potřebné, ale ve skutečnosti tomu tak není. Opravdu mnoho předmětů, výrobků a služeb je vytvářeno bez jejich naléhavosti. Jsou často velmi sezónní a přechodné. Skutečné potřeby člověka byly a jsou v podstatě ty samé, jaké byly před Kristem, po Kristu, ve středověku, novověku i dnes. Jsou spojeny s životy většiny lidí, nikoli výjimek. Patří k nim život bez hladu a žízně, zdraví, dobré vztahy v rodině nebo společenství, pocit bezpečí, předměty a věci potřebné k existenci a pokračování rodu a života. Ochrana proti nepříznivým přírodním podmínkám a živlům, obydlí, teplo v dobách chladu, vzájemné porozumění a výpomoc v nepříznivých situacích a katastrofách. To dohromady přináší pocity spokojenosti, intervaly štěstí a životního naplňování. Ve skutečnost se to proměňuje tím, že člověk je, existuje a žije. K tomu nemusí mít mnoho dalších věcí, statků, které jsou zbytné. To lze také vztáhnout i na vztahy mezi státy.

Člověk není ve své podstatě spotřebitel. Je tvor v přírodě jako všichni ostatní tvorové. Jedí když mají hlad, pijí když mají žízeň a tak udržují své životní funkce a zajišťují pokračování rodu. Nepřejídají se, neopíjejí, nehromadí předměty a věci, které nepotřebují do svých hnízd a pelechů, kromě vytváření zásob na zimu,. To dělají jen lidé. Po pravdě řečeno, ne všichni. Hladovci a žíznivci po zisku vnímají člověka jinak a chtějí ho mít jako spotřebitele, jako kupce, jako klienta. Za každou cenu, kterou ovšem zaplatí spotřebitel. Protože v jakékoli ceně i nulové nesmí podle nich docházet ke snižování míry zisku. I ve zlevněném zboží neklesá obchodníkovi zisk. I kdyby je rozdal zadarmo, např. po sezoně nebo vyklízení skladů, tak o svůj zisk nepřichází. Má to i druhou stranu mince. Štvanice za maximalizaci zisku, většinou virtuálnímu, který je vyjadřován čísly na účtech bank nebo přeměněn v jinou materii a leží bez užitku v tresorech bank či v pozemcích, které leží ladem do momentu, než je na nich nebo pod nimi nalezena nafta nebo jiné suroviny, je oblékána do líbivých hávů a forem stravitelných. Na to je tu marketing a reklama ve všech myslitelných i nemyslitelných formách. V současnosti jsou téměř všechny výrobky a služby nabízeny s krásnou tváří mladých krásek. A kdyby jenom s tvářemi. Přečasto jsou tam svůdné linie krásných těl, štíhlých nohou, lákavé křivky ňader a v tomto spojení se propaguje vše. Od plínek, čisticích prostředků, čokolády, hrnců a pánví, založení účtů v bankách, těch nejúžasnějších výhodných půjček a hypoték až po lokomotivy, auta, letadla i zbraně.. A je mnoho těch, kteří na to nejen přistupují, ale přímo skáčou. Následně je potom mnoho dlužníků. Proto je potřeba mnoho exekutorů, právníků a následně soudních procesů. Řetěz kausality se prodlužuje.

Malá vzdělanost, pohodlnost, netolerance, nedostatek skromnosti, nenasytnost nejen v jídle a řada dalších nectností, jimiž jsme všichni nakaženi a postiženi, se podepisují na tom, že se pomalu odstraňují zla a problémy. Všechny se nikdy neodstraní. Mnozí z nás jsou jimi již zasaženi. Jde o zlodějny, korupci, všechny druhy kriminality, nezaměstnanost a jiné a další. Snahy o nastolení lepšího systému a uspořádání společnosti jsou pradávné. Vyskytují se i dnes. Jde o vylepšení a zdokonalování společnosti a našeho života a existence. Ideální nebude nikdy. Dokonalost je stejné povahy jako nekonečno. Pravice je v rétorice proti socialismu a komunismu. Já si myslím, že někteří z tohoto tábora vlastně budují komunismus, ovšem jen pro bohaté a pro ty nejbohatší.

Autor: Miloslav Dubsky | pátek 23.8.2013 8:00 | karma článku: 5,59 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

Čas prošel a my občané, voliči máme v rukou a uvážení, nejsilnější nástroj demokracie. Jsme voliči.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64 | Přečteno: 317x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Miloslav Dubsky

V čem je velikost národa , státu a dalších seskupení?

Malé zamyšlení nad obsahem pojmů a skutečností ve kterých žijeme. Bereme je velmi často jako samozřejmé, ale tak jednoduché to s nimi není.

8.7.2016 v 11:50 | Karma: 15,83 | Přečteno: 278x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Miloš Zeman, prezident České Republiky Je osobou nejvíce zmiňovanou v české politice, sdělovacích prostředcích a v poslední době také často i v zahraničním tisku. Tam oceňují jeho uvážené názory na světové dění.

12.6.2016 v 9:38 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

Velmi často nám něco nebo někdo sebere dobrou náladu. Ať jde o myšlenky nebo činy a jednání se zápornou hodnotou.

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75 | Přečteno: 267x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Andrej Babiš Jsou na něj různé názory. Protichůdné, některé bezobsažné, nálepkové, některé s reálným analytickým úsudkem. To je zcela přirozené, zvláště u člověka, který je členem vlády a jehož jednání se nás, občanů dotýká.

7.6.2016 v 16:33 | Karma: 18,39 | Přečteno: 405x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik