Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokřivené hradní zrcadlo

Bývalá policistka brala úplatky, byla usvědčena a odsouzena na dva roky. Zhroutila se a skončila na psychiatrii. Dostala prezidentskou milost. Svému ošetřujícímu lékaři sdělila, že tato milost pro ni byla koupena, totéž sdělila i dalším lidem. Kauzou se začal zabývat časopis Respekt a následně všechna česká média. Prezidentská kancelář je rozhořčena a toto nařčení odmítá jako zcela technicky nemožné. Prezident Klaus se rozhořčil na týdeník Respekt a “vetoval” jakoukoliv možnost, že by k podobnému kupování prezidentských milostí vůbec mohlo dojít.

Veřejnost v současné době nemá možnost zjistit, z jakých důvodů současná prezidentská kancelář konkrétní milosti uděluje, protože jsou tajné. Nicméně podobných otazníků kolem jiných sporných milostí bylo v minulosti několik - jak jsme se například dozvěděli z médií, milost obdrželi také čtyři lidé, jež spojoval společný kamarád - mafián Mrázek. Prezidentská kancelář tuto spojitost označila za náhodnou.

Udělení prezidentské milostí vždy provází pochybnosti a je asi skutečně těžké rozhodnout vždy správně. To, že za stejný čin je někdo osvobozen a druhý si odsedí spravedlivý trest, vzbudí vždy emoce. Jsme jenom lidé a chybička se vloudí všude, i do zcela nedotknutelné kanceláře nejvyššího z Čechů.

Když se podíváme, z jakého důvodu jsou prezidentské milosti udělovány, hlavními důvody jsou závažná nemoc, nezletilé děti a jiné na odsouzeném závislé osoby, které by jeho odsouzením velmi trpěly. Omilostněná policistka má psychické problémy a jestli má nějaké děti, jsme se z médií zatím nedozvěděli. Oproti jiným sporným případům prezidentských milostí je zde jeden obrovský rozdíl. Sama omilostněná osoba totiž mluví o tom, že její milost byla koupena za několik milionů přímo v prezidentské kanceláři.

Proč? Je zde několik možností - její duševní onemocnění je závažnější, než média naznačují nebo se alespoň ve svém okolí snaží vzbudit dojem, že opravdu není psychicky v pořádku, když na sebe prozrazuje takové věci. A nebo ji tak tíží svědomí, kterému odsezením spravedlivého trestu mohla ulevit.

Každopádně, omilostněná mluví a řekla to, co řekla. Pokud jedinou reakcí hradní kanceláře a prezidenta bude ostouzení nositele zprávy a zapírání, další rozporuplné prezidentské milosti budou už vždy lidem obecným vnímány jako koupené a rozhodně to prestiži Hradu nepřidá. Jeden by čekal, že prezident odpoví na pochybnosti propírané veřejně alespoň tím, že celou věc nechá řádně prošetřit, aby už podobné pochybnosti a omyly nemohly vzniknout. Zatím jsme se podobného vyjádření nedočkali a pochybuji, že dočkáme. Ono se totiž v kruzích nejvyšších nenosí. Otázkou je, zda-li se nosí i v kruzích nižších. A v tom je právě ten zádrhel.

Dlouhodobě mi vadí výroky našeho prezidenta, který ví asi nejlépe úplně všechno. Že má na spoustu věcí jiné názory než já, inu, pokud je neprezentuje na světových fórech a tím reprezentuje zemi, ve které žiju, tak je to jeho právo myslet si, co chce. Jenže poslední dobou ostudy světového formátu nezpůsobují jeho názory, ale jeho činy. Tu si v přímém přenosu “vypůjčí” pero, tu se odmítne podrobit procesům, kterým se podrobují i jiní australští smrtelníci stejně vysokého postavení, tu veřejně podporuje úředníka s podivnými až nebezpečnými názory atd. A pořád je naším prezidentem. Asi si ho zasloužíme do té doby, než jeho “podivnůstky” začnou vadit převažující většině našich spoluobčanů. Zatím tomu tak není a proč?

Protože vlastně dělá to, co ta většina občanů v našem státě. Možná se v budoucnosti ukáže, že se Václav Klaus vlastně obětoval a vzal na sebe všechny naše hříchy tak, abychom je viděli jako v pokřiveném zrcadle, které nám nastavuje svým vlastním chováním a jednáním. Třeba až se velké procento našeho národa začne chovat tak, že bude schopno říci: “Ano, pochybil jsem a udělám všechno proto, abych svou chybu napravil a příště ji už neudělal,” nebudeme už takového prezidenta potřebovat.

http://zpravy.idnes.cz/klaus-je-rozhorcen-a-odmita-udajnou-korupci-pri-udelovani-milosti-1cx-/domaci.aspx?c=A111018_153623_domaci_js

http://www.epravo.cz/top/clanky/typologie-prezidentskych-milosti-15471.html

Autor: Kateřina Dubská | středa 19.10.2011 11:59 | karma článku: 24,01 | přečteno: 1723x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik