Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenechme se (při)otrávit

Svůj osobní bojkot čínských výrobků jsem zahájila před pěti lety. Česnekem. Shánění českého či moravského dopadlo tak, že si ho raději pěstuji sama. A uvědomila jsem si, že tímto přístupem si značně zužuji kupní rádius v každém obchodě (kromě knihkupectví), ale dá se to, musíte jenom pořádně hledat. 

Asi před dvěma lety. Postávám před prosklenou obří lednicí s drůbežím masem v Makru.
„Promiňte, víte, já nemám brýle, to je český nebo polský výrobek?“ ptá se paní už nějakou dobu stojící vedle mne.
„Polský, koukám.“

„ Aha, tak to raději ne,“ začne otáčet vozík.

„A proč?“ nedá mi to.

„ Víte, kdoví čím to krměj, já těm polským potravinám už nějakou dobu nevěřím.“

„ Jé, tak to vám děkuji, ještě že jste mne upozornila.“ A vydám se za ní k jiné lednici.

Vloni. Nejdříve to byla posypová sůl, pak zkažená sušená vejce přidávaná do těsta, kyselina mravenčí v kysaném zelí – Made in PL. Od té doby nekupuji polské potraviny.

Letos. Oplatky s krysím jedem, opět z Polska. Dívám se na večerní zprávy společně s mužem, který se začíná rozčilovat nad tím, proč teda ten dovoz potravin z Polska jednoduše nezakážou. Informace, že u 25% potravin z Polska našli závady, průměr u potravin z jiných států se pohybuje kolem 14%, ho vytočí do běla.

„Neboj se, já už dávno polský zboží nekupuju,“ uklidňuji ho.

Podívá se na mne pochybovačně: „Jsi si jistá, copak chodíš po krámě s brejlema? Vždyť se to stejně ani nedá přečíst. A nebo tam napíšou Made in EU.“

„No, já kupuju český značky, přece. Hlavně, když je tam ta etiketa Český výrobek, podívej...“ Snažím se ho zastavit a otevírám lednici.

„A když tam ta etiketa není? Kde bereš tu jistotu, že to jenom ta „česká“ značka neprodává, vyrábět se to může kdovíkde?“

A tak jsem si ty brýle dnes do obchodu vzala. Není to zajímavé, že na značné řadě i větších krabiček se spoustou prázdného místa jsou informace o výrobci tak malým písmem, že ani brýle nepomáhají? A co si počít s výrobky, kde je napsáno pouze, kdo výrobek distribuuje? Nebo, že ho vyrobili v EU? Proč tam aspoň nenapíšou, ze které její části? Jako tím pádem podezřelé dávám většinu zboží zpět do regálu a informovaný výběr je čím dál užší.

Zahájím pátrání. A dočtu se, že Evropský parlament po těžkých bojích prosadil nařízení o informacích pro spotřebitele, kdy informace o složení potravin budou muset být uváděny větším písmem a konkrétní země původu bude povinná pro větší sortiment potravin. Ovšem až od 13.12.2014. Jak je vidět, lobbuje se nejen u nás.
A také se dočtu, že i čeští výrobci mají máslo na hlavě, tlak na cenu výrobku jde často ruku v ruce se snižováním kvality nebo hmotnosti. Např. Penny Market používal značku Česká kvalita nebo Od českých farmářů u výrobků vyrobených na Slovensku, ve Velké Británii nebo – Polsku. Ach jo. 
Nám spotřebitelům, toužícím být lépe informování o tom, co posíláme do trávícího traktu, asi nezbývá, než si nosit do obchodu pořádnou lupu, v tašce poslední číslo časopisu d'Test nebo se přímo v prodejně připojit na internet a zkontrolovat si, zda se právě výrobek, který máme zájem zakoupit, neobjevil na serveru Potraviny na pranýři. Také si musíme přiznat, že u potravin, označených Made in EU, je k takovému mlhavému vyjádření zřejmě nějaký důvod a raději najít takové, ke kterým se výrobce hrdě hlásí. Držet se rčení, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci. Informovat se navzájem o tom, které zboží je nekvalitní a místy nebezpečné. Sledovat pravidelně weby s informacemi pro ochranu spotřebitele. Kupovat kvalitní a osvědčené místní potraviny a jiné místní zboží. Z obyčejné návštěvy obchodu se pomalu stává detektivní práce.

A jenom mne tak napadá, proč máme Ministerstvo zemědělství, Českou obchodní inspekci, Hygienu a spoustu dalších úřadů, které by takovou práci měly dělat místo mne. 

Zřejmě jsou pokuty za výše zmíněné aféry ještě příliš nízké, takže podvádět zákazníky se stále vyplácí. Zřejmě je nás zákazníků, kteří se zajímáme o to, co kupujeme, příliš málo na to, abychom mohli chodit do obchodu bez obav, že nás chce zase někdo ošidit nebo přiotrávit.

Ale všechno zlé je k něčemu dobré, když si mám vybrat, jestli před každým nákupem usednout k počítači nebo jít zasadit brambory, tyhle aféry mne čím dál tím víc nutí stát se samozásobitelem.

Autor: Kateřina Dubská | pondělí 4.2.2013 20:24 | karma článku: 20,37 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik