Napoleon a farizejští

Asi před třemi lety mi někdo řekl: Já jen čekám, kdy se objeví člověk nebo nějaká skupina lidí dostatečně finančně silná a manažersky schopná všeho, kteří si marketingově vyhodnotí, že v současném marasmu naší politiky, do ní může vstoupit každá nová tvář a strana, která bude přesně pojmenovávat, co lidé chtějí slyšet. Pokud budou šikovní, dosáhnou úplně všeho. Pěkná cesta pro případného diktátora, ne?“ A vida, události posledních dnů  začínají dávat za pravdu scénáři, ze kterého měl obavy.

Jaké jsou role různých představitelů a bývalých členů Věcí veřejných, doufejme, že ukáže čas. Materiál MF Dnes jenom ukázal, jak to měl před volbami pěkně skrytý pan Bárta, který si zřejmě si vyhodnotil, že jeho napoleonská image a skřípavý hlas je spíše na škodu, celé promyšlené. Jenže udělal chybu. Obklopil se lidmi, kterým buď dával příliš málo nebo neodhadl, že mají přece jen nějaké vnitřní mantinely. To také ukáže čas, jaká byla skutečná role Jaroslava Škárky v tragické komedii posledních dnů, Mimochodem, já si Jaroslava pamatuji z několika let společné práce ve vydavatelství. Byl už tehdy schopen říkat věci, které spolehlivě dokázaly vytočit osazenstvo celé hospody k nepříčetnosti. Ale vždy jsem u něho pozorovala, že i jako kontroverzní člověk má hranice, za které není ochoten jít. Proto mne nepřekvapilo, když začal působit v seskupení Věcí veřejných na Praze 1, kdy se jednalo pouze o skupinu občanů nespokojených s poměry v jejich bydlišti. Když jejich projektu využil pan Bárta, Jaroslav se začal projevovat po svém a svými výroky vytáčel mnohem větší skupiny lidí, říkala jsem si, že se buď zbláznil nebo ty své přese všechno sympatické hranice ztratil. A zase doba ukáže, jestli se nechal zmanipulovat hráči, které zatím neznáme nebo z něj prostě pod tlakem vylétlo něco, co už chtěl dávno říci.

Možná nás zachránil před dalším Napoleonem. Není zajímavé, že si podobnosti a stylizace pana Bárty s jeho údajným vzorem všímali mnozí novináři a on proti tomu nijak veřejně neprotestoval? Jenže, aby identifikace s obdivovaným vzorem byla úplná, zřejmě si musí obdivovatel tohoto „velikána“, prožít i pocity, které měl po Waterloo a na Svaté Heleně:-)

Skutečně jsme se ocitli ve chvíli velkého ohrožení naší demokracie. Jenže při sledování včerejší večerní debaty na ČT24, kde se pánové Gazdík (TOP09), Tluchoř (ODS) a Zaorálek (ČSSD) rozhořčovali nad chováním pana Bárty, Věcí veřejných a o tomto ohrožení principů a základů demokracie mluvili velmi pohoršeně a ohnivě,  jsem se rozzuřila i já. To si skutečně neuvědomují nejen oni, ale i ti další pohoršení politici profláklých tváří (panu Gazdíkovi se omlouvám, ten je čerstvý kádr), že právě oni a jejich strany vytvořili prostor pro to, aby podobný projekt vznikl a měl i pro ně nepochopitelný úspěch? A že za stav, ve kterém se ocitla naše politická kultura a chudáci voliči, kteří nemají koho volit, jsou zodpovědní úplně všichni, kdo do této doby ve vrcholné politice působili? Byť jenom proto, že neuhlídali ty ostatní? Sem patří bohužel i Strana zelených, které se její vstup do vrcholné politiky zoufale nepovedl a zklamaní voliči je dovedli k prohře, ze které se, pevně věřím, v budoucnu poučí. Já bych totiž neměla koho volit:_)

Každopádně se můžou právě ti letití politici farizejsky pohoršovat, jak chtějí. Za toto ohrožení demokracie a stav, ve kterém se nacházíme, mohou právě oni a to, jakými všemi možnými způsoby demokracii v tomto státě ohrožují - málokdy potrestanou korupcí, rozkrádáním veřejných peněz a neschopností nebo neochotou celý ten marasmus řešit.

A mimochodem, co když je ta druhá, pohoršeně se tvářící, nová strana ve vládě úplně stejný projekt jako VV? Jenom je pan Kalousek natolik ostříleným politikem, že na něj podobné nahrávky neexistují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Dubská | sobota 9.4.2011 15:14 | karma článku: 13,78 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91