Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se státi prostatikem? Stačí se dívat na televizi.

Sobotní večer mezi přáteli. Vínečko se pije, pojídají jednohubky a vypráví historky ze života. A také se plánuje oslava blížících se šedesátin jednoho z přítomných. Veselého a plného života, bez výrazných zdravotních potíží všeho druhu. „No jasně, že je na tom na svůj věk dobře, ale zlobím se na něho, že mě nechce poslechnout a dělat něco s tím, aby byl takhle zdravý pořád,“ postěžuje si manželka budoucího oslavence. „A co jako?“ zajímá se jeden. „No, třeba aby jedl něco na prostatu. Všude jsou teď reklamy, že chlapi po čtyřicítce už by na to měli myslet a brát ty prášky jako prevenci.“

„A ty máš nějaké problémy tohoto druhu?“ obrátí se na jejího muže druhá – shodou okolností magistra farmacie.

„No nemá, ale mohl by mít. Pro chlapy je to přece veliký problém,“ odpoví za něj opět manželka. „Tak to je úplná blbost, pokud muž nemá problémy a jí ty prášky, tělo je většinou jako nepotřebné vyplaví, takže je jí úplně zbytečně. Nejlepší prevencí prostaty je pravidelný sex!“ praví magistra rezolutně a převede další debatu k mnohem zajímavějšímu tématu.

Od té doby mi to vrtá hlavou a začínám si všímat četnosti výskytu reklamy zaměřené na pány staršího věku. Kromě bolesti kloubů se v televizi řeší nějak častěji než dříve právě ta prostata a pak také potence. A tak se podívám na internet a dočtu se, že prevence problémů s prostatou spočívá především v:

A. zdravém životním stylu,

B. dostatku pohybu

C. pravidelném a uspokojivém sexuálním životě

A kdo chce ještě za D: pro každého muže příjemné masáži prováděné starostlivou a milující partnerkou.

Pak se podívám na informace o jednom z často nabízených přípravků popsaném jako „Trumf v péči o prostatu“ a dočtu se: že je určen všem mužům po 40. roku života, kteří si ji chtějí udržet zdravou, dávkování je 1-2 denně a cena za 120 tobolek, které vydrží cca tři měsíce - 540 Kč. Takže pokud budeme věřit rezolutní magistře farmacie, zdravý muž, který podlehne této reklamě, utratí ročně 2.160 Kč zcela zbytečně. Záleží samozřejmě na konkrétním složení konkrétního přípravku a pokud muž z různých důvodů nemůže dodržovat soubor výše uvedených preventivních opatření, možná mu i polykané tobolky prospějí. Otázkou je, jestli nepotřebuje řadu dalších přípravků na různé další choroby vyplývající z jejich nedodržování.

Pokud se drží rozumných doporučení, co se týče prevence – viz výše A, B, C a D, neutratí nic a ješte ke všemu se bude cítit dobře po celém těle. A v tom je asi ten zakopaný pes. Skutečná a účinná prevence totiž nic nestojí a žádné zisky z prodeje nepřinese.

A teď trochu zamyšlení: chválabohu za to, že lidé stále více začínají naslouchat podobným lékařům, jako je MUDr. Hnízdil, který se rozhodl vysvětlovat a vysvětlovat, že nemoci jsou vždy spojené se stavem psychiky. Pokud je člověk spokojený sám se sebou, se svými vztahy a se svým životem, s velkou pravděpodobností je člověkem zdravým. Nemoc je především signálem toho, že něco v něm nebo kolem něj není v pořádku a je potřeba hledat to, co jeho nemoc spustilo. Jestliže je součástí prevence výše zmíněného problému i uspokojivý sex ve vyšším středním věku, většinou se jedná o spokojený a dlouhodobý partnerský vztah. Samozřejmě se najde řada pánů po padesátce, kteří podlehnou intenzivní druhé míze, najdou si mnohem mladší partnerku nebo více partnerek, ti asi také nemají problém s prostatou, ale zase se vystavují zvýšenému riziku infarktu a vysokého tlaku. Ty jsou totiž často prvním varovným důvodem poruchy potence, která se ovšem na radu četných reklam dá přebít další (většinou modrou) pilulkou, jenže všeho do času...

Někdy si tak představuji, jak se zadavatelé podobných reklam sejdou na marketingovém oddělení nějaké farmaceutické velefirmy, posadí se kolem kulatého stolu a začnou vymýšlet se slovy: „Pánové a dámy, jaký prodej jakého našeho výrobku bychom momentálně měli podpořit? A jakou další skupinu obyvatelstva pořádně vystrašíme? No, populace nám stárne, všude kolem je spousta stresu a frustrace, co takhle muži po padesátce? Že jich je ještě málo? Dobře, tak ti po té čtyřicítce toho také mají dost. A že lidé začínají více přemýšlet nad zdravým životním stylem a psychosomatikou? Vždyť jim přece můžeme navykládat, že pojídat nepotřebné prášky je také součástí toho zdravého životního stylu. Ta naše nákladná reklama se nějak zaplatit musí, ne?“

Na zdravých lidech farmaceutické firmy opravdu moc nevydělají a je vůbec v jejich zájmu, aby byli zdraví? A komu z nás se alespoň jednou v životě nestalo, že si přečetl informaci o nějaké nemoci a nezačal přemýšlet nad tím, že ty popsané příznaky vlastně sedí i na něj samotného? Ani nemusí být hypochondr, který před spaním studuje tlustou bichli Domácího lékaře. On i strach z nemoci, dobře živený, tu nemoc vlastně dost často přivolá sám. A jak nás navádějí reklamy, na všechno je přece nějaký prášek. A tak je polykáme a polykáme, jako dobře vycvičené opice.

Mimochodem vysedávání u televize, místo zdravého pohybu na alespoň občas zdravém vzduchu, také prevenci nesvědčí.

Autor: Kateřina Dubská | středa 21.3.2012 11:03 | karma článku: 19,08 | přečteno: 1536x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik