Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důvody hodné zvláštního zřetele

Musí se šetřit a ti, co to nechápou, škodí, jsou hloupí a nezodpovědní. Tak zní mantra současného ministra financí Miroslava Kalouska, kterou odůvodňuje všechny své kroky vedoucí ke škrtům ve školství, kultuře, na sociálních výdajích, zdravotnictví atd.

Když jsme se po roce 1989 dozvěděli, že si máme utáhnout opasky, zachovala se většina společnosti zodpovědně. Cítili jsme, že pokud chceme novou společnost, musíme přinášet oběti. Uběhlo dvacet let a občan denně čtoucí další a další zprávy o korupci, nových aférách a penězích z veřejné pokladny, které lítají na zcela zbytečné akce a do nepovolaných kapes, je opět postaven před oznámení, že si musíutáhnout opasek, protože doba je zlá a musí se šetřit. Jenže tentokrát se občan, který si zvykl na novou dobu konzumní a to, že i jemu občas něco od toho přeplněného stolu upadne, logicky zeptá: „Proč mám šetřit já a ne ti, díky kterým je stůl najednou prázdný?“ Není divu, že se mu do utahování opasků moc nechce. Nemá totiž před sebou - na rozdíl od roku 1989– žádnou vizi, která by ho přesvědčila, proč má opasek utahovat. Budeme se mít lépe, budeme mít lepší školství a zdravotnictví, zdravější přírodu a zdravější společnost? To nám nikdo neříká, jenom pořád opakuje, že se musí šetřit a škrtat a škrtat. Jedinou informací, kterou od vlády a státu díky médiím dostane, je – občane šetři, abychom my mohli dál krást a rozhazovat. V tomto státě totiž o budoucnosti nemluvíme, vize je málem sprosté slovo, slušnost rovná se hloupost a sypou se na nás jen prázdná slova bez obsahu a myšlenky.

Již jsem se na svém blogu vyjadřovala k tématu, které mne osobně zajímá – zvýšení DPH na knihy. Opět téma, které zajimá mne a dalších 160 tisíc občanů, kteří podepsali Výzvu na obranu knih. Ale ne pana Kalouska. Na protesty kulturní obce, vydavatelů a knihkupců odpovídá stále stejně: Musí se šetřit.

Jak jsem si našla v jednom ze článků na toto téma, zvýšené DPH přinese do státní pokladny 58 miliard korun ročně, zvýšené DPH na knihy cca 350 milionů. Tyto peníze, které omezí kupní sílu a ohrozí vydávání kvalitních knih, mají být součástí náplasti na pokrytí schodku důchodového pojištění v roční výši 30 miliard. Dobrá, populace nám stárne, další mantra na téma, jak nebude na důchody, už je také obehraná.

Pak si otevřete iDnes.cz a přečtete si, že tentýž ministr, který po nás chce šetřit, odpustil 31,1 miliardy Kč za sankce uvalené na firmy, které zneužily dotace. Měly je nejen vrátit, ale ještě zaplatit pokutu v celkové výši 34,5 miliard. Jak stanoví zákon z roku 2008, tyto sankce mohou být odpuštěny pouze z důvodů hodných zvláštního zřetele. Jaké to důvody jsou, zákon nejmenuje. Nicméně se stačí podívat na firmy, které tyto důvody zřejmě měly – poslanec Wolf, Aeroklub, který dokázal vždy včas dostat potřebné politiky na potřebná místa atd.

Kromě toho, že stát díky zvláštním zřetelům uvedené peníze už nikdy neuvidí, při těchto kontrolách a kauzách musel zaplatit jistě nemalé mzdy těm, kteří na pochybení přišli. Audit NKÚ, který na podivné odpouštění poukázal, také jistě nebyl levný a to se nebavím o skepsi, která asi mnohé aktéry a kontrolory po přečtení těchto zpráv posedla. Mluvíme zde o zbytečně promrhané energii mnoha lidí a další náloži obrovského znechucení, které nás všechny, po kterých se chce utahování opasku (protože nás se ty důvody zvláštního zřetele netýkají), opět zaplaví.

Vážení přátelé, dnešní zpráva je zprávou pro všechny ty, kteří měli ještě někdy nějaké výčitky svědomí, že vykrádají státní kasu. A strach z případného trestu. Teď už ho mít nemusí a mohou krást a lhát otevřeně. Také je zprávou pro všechny ty, kteří se stále ještě chovají slušně, i když slušnost u nás začíná být synonymem pro hloupost, že si tím vlastně pouze škodí. Tomu se říká marnost nad marnost. Ministr financí bude dále škrtat tam, kde nemá, odpouštět tam, kde nemá a lhát a lhát a stále sedět na své židli.

S kým mluvím, je naštván a čeká, až to NĚJAK praskne. Jak, když budeme stále jen sedět za domácím stolem, raději nesledovat dění a jenom nadávat? Opravdu si myslíte, že podobný šlendrián zmizí sám od sebe? Taky už chcete dát najevo, že už toho začínáte mít dost? Máte příležitost – 22.6. od 16ti hodin Staroměstské náměstí. Demonstrace proti zvyšování DPH na knihy. Jak vidíte z výše uvedených údajů, zvyšování škodlivé a zcela zbytečné.

Možná by stačila jedna jediná opravdu zaplacená pokuta bez důvodů zvláštního zřetele.

 

 

Odkazy:

http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-velkoryse-odpustilo-miliardy-pokut-za-zneuzite-dotace-1k1-/domaci.aspx?c=A110620_102716_domaci_hv

http://sckn.cz/index.php?p=expres

Autor: Kateřina Dubská | pondělí 20.6.2011 12:39 | karma článku: 18,34 | přečteno: 2639x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik