Trutnovská kauza aneb hon na čarodějnici

Na internetu už visí petice pro odvolání ředitele a učitelky trutnovské základní školy. V petici se mimo jiné uvadí toto...

cituji: „Výuka porušuje sekularitu výuky, jelikož kantorka v rámci svých hodin prokazatelně nepředstavila žádné jiné náboženství takovým či podobným způsobem.“ 

Osobně nemám nic proti peticím, ovšem dovolím si nyní prezentovat svůj názor na tuto petici.

Vzhledem ke skutečnosti, že program "Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech "(VMEGS) hovoří o formě samostatného předmětu, integraci předmětů nebo projektového vyučování jako průřezové téma, nelze přece v žádném případě perzekuovat ředitele a učitelku školy za to, že porušují sekularitu výuky. Ukázky VMEGS v hodině dějepisu jsou už normou.

Výzkumy pro zavedení této výchovy začaly už v roce 2002. Samotné průřezové téma prolíná všemi vzdělávacími oblastmi s jistou vazbou i na člověka a společnost, kam patří Dějepis a Výchova k občanství. Průřezové téma Multikulturní výchova obsahuje pět tématických sad: Kulturní diference, Lidské vztahy, Etnické a náboženské skupiny v ČR, Multikulturní společnost a Princip sociálního smíru a solidarity.

Dle osnov tedy průřezové téma slouží k rozvoji osobnosti žáka tak, jak je prezentováno v programu. Patří sem i mimo jiné poznávat a tolerovat odlišnost jiných náboženských, etnických, sociálních a národnostních kultur. Dále jsou zde zahrnuty i výuky předsudků a stereotypu. Kratší a snadnější pro šestý a sedmý ročník, a složitější a delší pro osmý a devátý ročník ZŠ.

Nebudu zde vypisovat celý projekt VMEGS, protože ti co ho znají, ví o čem je řeč. Pokud tedy učitelka seznámila žáky s jinou kulturou a názorně předvedla nejen oděv, nýbrž i formu modlení, neporušila nic ani z této multikulturní výchovy, která je povolena a přímo zahrnuta v osnovách. 

Trutnovská kauza výuky Islámu už je možná na stole i ministerstva školství. Jsem velice zvědavá, jak se k tomu ministerstvo postaví. Protože tento projekt schválilo a nyní za něj budou jiní inkvizitoři „upalovat“ ředitele a jednu učitelku.

                                                                    -ed-

 

Autor: Eva Dreyová | sobota 24.10.2015 1:14 | karma článku: 13,67 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22

Eva Dreyová

Motýlí dilema

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01

Eva Dreyová

Poselství

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77