Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psychologická péče o politiky

Všimli jste si někdy, kolik politiků není způsobilých vykonávat politiku a zdravě rozhodovat? A přitom na jejich politice a rozhodování závisí pak osud národa nebo celého lidstva.

 

Takový budoucí hasič nebo řidič autobusu musí projít zevrubným psychologickým vyšetřenímv v rámci pracovnělékařské vstupní prohlídky. Několik málo profesí je ze Zákona zařazeno do speciálního psychologického programu. Uchazeči o určité povolání jsou sledováni, namátkově kontrolováni (dechové zkoušky na alkohol a drogy) a průběžně se posuzuje jejich psychická způsobilost. Z každého takového vyšetření se pořizuje zpráva, zda ten určitý zaměstnanec zvládá psychickou pracovní zátěž, zda je způsobilý vykonávat svou profesi a zda mu (lidově řečeno) nešibe. Takové vstupní psychologické vyšetření ověřuje psychickou způsobilost k výkonu exponovaných profesí. Jsou to profese, u kterých je vnitřní předpisovou soustavou nebo státní normou požadováno takové speciální vyšetření.

Áda Hitlerů by neprošel ani prvním kolem speciálního vyšetření na profesi kancléře, myslím, že by byl rád, že může zůstat u profese malíř pokojů. A přesto se tento muž stal vůdcem celého národa, strůjcem perverzní ideologie a rozsévačem smrti. Speciální vyšetření totiž pomocí psychologických metod umožňuje indikovat uchazeče o zaměstnání, kteří nesplňují základní kriteria psychických předpokladů pro výkon těchto náročných profesí. Jednoduše řečeno – vyřadí z kola ty, kteří představují problémovou či rizikovou skupinu. V případech, kdy jsou u posuzovaných osob zjištěny nemoci a poruchové chování, které omezují bezpečný výkon činnosti, jedná se o průběžné posuzování psychické způsobilosti. Provádí se u zaměstnanců takových profesí, jejichž zdravotní způsobilost je posuzována dle vymezených paragrafů vyhlášky určitého ministerstva. Takové poruchy či nemoci by totiž mohly způsobit podstatné zhoršení celkového zdravotního stavu posuzované osoby a to nevylučuje ani zhoršený psychický stav zaměstnance v souvislosti s jeho výkonem funkce či povolání. Z orientačního zhodnocení individuální odezvy na psychickou pracovní zátěž, psychologického vyšetření, je možno vyvodit závěry tak, aby se minimalizoval počet zaměstnanců, kteří představují problémy a riziko v souvislosti s výkonem své profese či funkce. Tyto vstupní a preventivní psychologická vyšetření jsou totiž velmi důležitá. Podle poslední celosvětové vědecké studie je totiž každý pátý člověk psychopat.

O kolik důležitější je profese takového řidiče či hasiče, než profese politika? Psychopat, alkoholik ani drogově závislý člověk nemůže řídit autobus plný lidí. Mohl by je totiž ohrozit na životě. Může ministerstvo, vládu či nějaký stát plný lidí řídit psychopat, alkoholik nebo drogově závislý člověk? Ano, může. Profese řidič autobusu je tedy důležitější než profese politik. A přesto má řidič o mnoho menší plat než politik a když selže a udělá průser (průser je hezké šťavnaté slovo), je okamžitě propuštěn z práce a potahován soudy. Politik neabsolvuje vůbec žádné vstupní, preventivní ani průběžné vyšetření pro způsobilost, navíc má imunitu. Když udělá průser není nikdo, kdo by ho vyhodil okamžitě z práce a popohnal k odpovědnosti. Možná proto je v politice vždy více lidí než řidičů autobusů nebo hasičů.

Vstupní, preventivní a průběžné posuzování psychické způsobilosti politiků by minimalizovalo fatálně šílená rozhodnutí, která dopadají pak vší silou na celý národ, potažmo na celý svět. Takový posudek o výsledku politicko psychologického vyšetření by nebyl vůbec od věci. Já bych se tedy přimlouvala pro orientační psychologické vyšetření v rámci přijímacího řízení na profesi politik. Taková psychologická péče o politiky což zahrnuje i lékařský posudek o zdravotní způsobilosti a psychologické vyšetření. Že byste uvítali i průběžné psychologické vyšetření stávajících politiků v EU? Ne, to opravdu neriskujme. Mohlo by se stát, že tam v Bruselu ani u nás doma pak nezůstane v politice skoro nikdo.

-ed-

Autor: Eva Dreyová | středa 31.5.2017 9:03 | karma článku: 22,10 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Motýlí dilema

V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Poselství

Důležité je znát protivníka. Nepodceňovat jej. Nepřetržitě sledovat jeho záměry, jeho metody a argumentace. Znát argumenty a nepřátelské snahy, což je nezbytný krok, abychom se jako národ staly imunní vůči ..

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Islám - průkopník komunismu a jednoty

Starověký Islám byl vlastně průkopník komunismu. Jestlipak vůbec Karel Marx se svým "Watsonem" Bedřichem Engelsem tušili, když psali svá díla, která dodnes nesmiřitelně rozdělují svět...

12.9.2017 v 0:15 | Karma: 20,16 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Útok na Pearl Harbor aneb jak to všechno začalo

Píše se rok 1941. Do Washingtonu odjíždí zkušený japonský diplomat Saburo Kurusu. Snaží se s Američany vyjednat nějakou dohodu. Po neúspěšných jednání s Washingtonem je rozhodnuto.

11.9.2017 v 18:57 | Karma: 20,14 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-