Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bůh žehnej Americe

Wall Street se prohýbá v základech. Burza jede na plný plyn. Lidé, kteří své našetřené úspory pečlivě střádají v bankách, jsou považováni za podivíny. Maržové obchody jsou naprostým hitem 20. let a noviny palcovými titulky lákají

 všechny Američany k investicím. Sugestivní mediální propaganda zažívá další ze svých mnohočetných boomů. Kdo by odolal, každý je přece povinen zbohatnout ! Bůh žehnej Americe.

Amerika žije na plné pecky. Píše se rok 1923. Calvin Coolidge se usmívá. Právě se stal třicátým prezidentem USA. Dvacátá léta jsou v Americe čas, který lze nazvat „zlatý důl“. Kdo není akcionář, jako by nežil. Miliony Američanů vlastní akcie amerických podniků. Opravdových multimilionářů je v USA opravdu hodně. V dějinách USA jede nejveselejší flám. Lidé se předhánějí v tom, kdo bude vlastnit jaké akcie a za kolik. Akcie se kupují na zálohy, jedná se o tzv. maržové obchody. Klienti zaplatí pouze část ceny a zbytek si půjčují od bank. Euforie bohatství a nesmyslného plýtvání právě začala.

Akciové šílenství podpoří i tehdejší prezident Coolidge když prohlásí, že byznysem USA je byznys. Američané propadnou zcela akciové horečce. Vybírají z bank úspory a obchodují na burze. Davové šílenství se nevyhne ani lidem, které by bez mediální kampaně ani nenapadlo obchodovat s akciemi. Dělníci, úředníci, uklízečky, řemeslníci, hospodyně, ti všichni se vrhají střemhlav do bláznivého víru akciového byznysu. Nikomu ani na chvíli nepřijde divné, že se vlastně rozpůjčuje mnohem více dolarů, než kolik jich vůbec je v oběhu. Ekonomický růst tak vede k nadhodnocení firem a cena akcií se vyšplhá nad reálnou hodnotu. Američané bohatnou a žijí svůj nekonečný příběh. Nad jejich bohatstvím se ovšem vytváří neviditelná bublina, která se nafukuje, nafukuje, nafukuje...

Práááááááááááááááááááááááááááááááááásk !

Trh se postupně přesytí. Což je logické. Index Dow Jones dosáhne v roce 1929 rekordní hodnoty 381,17 bodu. Někteří zkušení finanční analytici začínají nervóznět a varují, že přijde pohroma. Nikdo je neposlouchá, jako vždycky. Američané jsou opilí svým bohatstvím. Američané jsou hluší, slepí, hlavně že je krocan v každé troubě, auto v každé garáži, krásný dům hezčí než sousedův. Kdo nevlastní akcie je outsider.

Zkušení finanční analytici lomí rukama a zoufale pozorují davové šílenství zbohatlíků. Marně se snaží i finanční analytik Roger Babson apelovat na vyšších místech, že to špatně skončí. „Vidíš čerty tam kde nejsou. Bůh žehnej Americe..“ odbudou jeho naléhání. Marně Babson poukazuje na to, že bohatství má většina Američanů jen na cáru papíru. A pak to začne. Znáte to ticho před bouří, kdy i ptáci přestanou cvrlikat?

Jako když se pozvolna zvedá vítr a kymácí zlehka korunou stromů. Trh se začne kymácet. 21. října 1929 se na burze hodně prodává. Prodej trvá až do středy 23. října. Za tři dny změní 6 milionů akcií majitele. Ztráta je úděsná, 4 miliardy dolarů (dnes by to bylo cca 1,25 bilionu korun). Ve středu večer začne pravé peklo. Makléři začnou obvolávat klienty, kteří si na nákup akcií půjčili dolary, aby okamžitě všechny dluhy uhradili. Je to stejné, jako kdyby vám zítra zavolali z peněžního či nepeněžního ústavu, od kterého máte třeba hypotéku, leasing či jiné půjčky, abyste je okamžitě bez prodlení všechny naráz uhradili, jinak přijdete o veškerý majetek. Nastal den Dé hodina Há. Pokles cen akcií trval týden a vrcholil ve čtvrtek.

Černý pátek 25. října 1929 můžeme klidně bez uzardění nazvat spouštěčem všech dalších katastrofických událostí, na jejichž konci vypukla druhá světová válka. Je fakt, že tenkrát strmě nastartovala zbrojařský průmysl, protože bez toho by to neuhráli v té krizi ani Američani. Ze všech investorů, kteří byli na papíře boháči, se rázem stali ve vteřině bezdomovci. Akcie padaly strmě dolů a zpráva se okamžitě lavinovitě rozšíří do Evropy. Berlín, Miláno, Londýn, Paříž, tam všude zavládne panika a strach. Následují dny, které jsou pro mnoho Američanů likvidační. Balíček akcií, které pro ně ještě před pár dny znamenal 100 tisíc dolarů, má nyní hodnotu nekvalitního toaletního papíru. Většina amerických firem zkrachuje. O práci přijdou naráz miliony lidí. Dochází k prudkému poklesu výroby. Není za co nakupovat, spotřeba stagnuje a to spustí lavinu dalšího propuštění lidí. Fabriky závislé na výrobě a obchodu krachují. Bankéři zabaví vše na co půjčily banky lidem peníze. Miliony Američanů přijdou o majetky i bydlení. Zanikne více jak 9 tisíc bank. Dříve boháči, nyní žebráci prodávají svá luxusní auta i domy za zlomek jejich pořizovací hodnoty, aby měli aspoň na jídlo. Dříve velmi bohatí manageři, lékaři či vysocí úředníci prodávají na trhu zeleninu a ovoce, aby uživili sebe a své rodiny. Stoupá počet sebevražd. V USA je mezi hoteliéry oblíbený černý humor. „Chcete pokoj na spaní, nebo chcete skočit z okna? Na okno se stojí fronta..“ Všude vládne beznaděj, strach z budoucnosti a lidé se bojí probudit do dalších černých dní. Zoufalí rodiče posílají do ulic své děti žebrat.

Aby toho nebylo málo, vláda Hoovera Herberta zavede nadstandardně vysoká cla na dovážené zboží. Tenhle absolutně nesmyslný ekonomický tah má zdrcující dopad na mezinárodní obchod. V Británii skončí na dlažbě přes 2,5 milionu lidí. Britská vláda devalvuje libru tím, že opustí svůj zlatý standard čímž rozpoutá další průšvih a to v Africe, kde se zlato těží. Lavina, která se spustila u nezodpovědných Američanů letí světem jak šílená. Ani Austrálie se nevyhne krachu, neboť hospodářství je závislé na zahraničních půjčkách. A lavina jede dál. V Brazílii a Indonésii se zcela zhroutí trh surové gumy.

Ani Československo se nevyhne krizi, kterou způsobí naprosto nezodpovědná finanční „politika“ USA. V naší zemi se ocitne cca 1,4 milionu lidí bez práce. Justice má plno práce, v letech 1931 až 1935 soudy zaměstnává až 7,2 milionů exekucí na doly, pole, továrny, domy a další majetek. Mzdy u nás klesají strmě dolů až o dvacet procent. Lidé jsou zoufalí. Naše vlast se vrací nejméně o čtvrt století zpět a propad hospodářství je naprosto katastrofální. Ve Španělsku dokonce vypuknou občanské války. Lavina sílí a valí se dál. Německo zažije obludnou hospodářskou krizi. V roce 1932 je v Německu bez práce přes 7 milionu lidí. Podobná situace je i v Rakousku. V Německu sílí antisemitismus a nacionalismus. Likvidační hospodářská krize, která postihne skoro celý svět, nastartuje proces, který vyústí ve druhou světovou válku.

Jen jedna jediná země jakoby spala a jakoby ten flám propásla. Jakoby ani nepocítila krach na Wall Street, který zničil hospodářství skoro celého světa, kdy miliony a miliony lidí zůstaly bez prostředků, bydlení a bez práce. Tou zemí byl Sovětský svaz, neboť jeho hospodářství bylo centrálně plánované a tím nebylo ohroženo tolik, jako propojené hospodářství zbytku světa. Rusofil zaplesá, rusofob bude nadávat. Tak to ovšem je, přátelé, nehledejte v tom složitosti, vždyť nouze naučila i Dalibora housti.

 

                                                                   -ed-

Autor: Eva Dreyová | pátek 5.2.2016 21:31 | karma článku: 27,81 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Motýlí dilema

V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Poselství

Důležité je znát protivníka. Nepodceňovat jej. Nepřetržitě sledovat jeho záměry, jeho metody a argumentace. Znát argumenty a nepřátelské snahy, což je nezbytný krok, abychom se jako národ staly imunní vůči ..

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Islám - průkopník komunismu a jednoty

Starověký Islám byl vlastně průkopník komunismu. Jestlipak vůbec Karel Marx se svým "Watsonem" Bedřichem Engelsem tušili, když psali svá díla, která dodnes nesmiřitelně rozdělují svět...

12.9.2017 v 0:15 | Karma: 20,16 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Útok na Pearl Harbor aneb jak to všechno začalo

Píše se rok 1941. Do Washingtonu odjíždí zkušený japonský diplomat Saburo Kurusu. Snaží se s Američany vyjednat nějakou dohodu. Po neúspěšných jednání s Washingtonem je rozhodnuto.

11.9.2017 v 18:57 | Karma: 20,14 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-