Britové! Nenechte se vydírat.

Tragická smrt členky britského parlamentu rozdmýchala lavinu emocí. Smutek nad zmařeným lidským životem je na místě. Nenávistné vášně vůči zastáncům Brexitu jsou ovšem těžce za hranou.

 

„Britain First“ (Británie především) vykřikoval, dle výpovědí svědků, padesátiletý muž, který zaútočil s touhou zabíjet na poslankyni Jo Cox. Vražedný útok se odehrál za bílého dne před očima svědků. Útok, který měl v ostatních vzbudit strach, hrůzu, paniku a odpor k pravicové straně, která nese název „Britain First“. A přesně tohle útok vyvolal. Zastánci Brexitu se tak okamžitě dostali pod dvojí palbu. Nejen, že budou označováni za pravicové extrémisty nejtěžšího kalibru, budou je také zlovolné jazyky označovat jako vyznavače politiky, která nutí lidi zabíjet nebrexitáře. Už vidím tu štvavou kampaň, jak supi se slétnou a všechny brexitáře označí za vyšinuté psychopaty a vrahy. Není snad pravdou, že šíření předsudků a stereotypů je považováno za nečestné a nevědecké? Není snad pravdou, že chtít svobodu není zločin, i kdyby tato svoboda měla znamenat odtržení se od Bruselu? Není snad pravdou, že za smrt poslankyně Jo Cox nese vinu její vrah, nikoliv všichni zastánci Brexitu?

A proto, nenechte se vydírat, Britové. Vy, Angličané, kteří máte tak bohatou historii, protkanou osvícenými mysliteli i vědci, království a pořád vlastní libru. Svatý Jiří, svatý Patrik a svatý Ondřej, to jsou Vaši patroni. Vaše národní vlajka mnohé vypovídá. Nenechte se zatáhnout do něčí zvrácené politické hry. Názor není zločin! Byl by snad Bůh vinen, kdyby někdo vraždil a křičel u toho „Bůh především“ ? Zastánci Brexitu nenesou vinu za odporný zločin jedince i kdyby stokrát křičel „Britain First“. Nesou snad všichni Němci vinu za zločiny Hitlera? Nesou snad všichni Rusové vinu za zločiny Stalina? Občané nenesou vinu za zločiny svých vůdců ani nenesou vinu za zločiny jedinců ze svých řad. A proto vražda na tyranu není zločinem. Mezi Vámi je převaha slušných, statečných a poctivých Britů, kteří neřeší názorové střety zákeřnou zbabělou vraždou. Kdo nemá silné argumenty, velikost ducha a zdravý úsudek, ten řeší vypjaté situace násilím. Myslete na to, až budete rozhodovat o svém dalším osudu. Ne každá země má to privilegium, aby mohla o všem rozhodovat v míru a referendu. Zlomte vaz.

-ed-

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Dreyová | sobota 18.6.2016 8:16 | karma článku: 36,96 | přečteno: 1413x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22

Eva Dreyová

Motýlí dilema

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01

Eva Dreyová

Poselství

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77