A jsou z toho venku?

 „Je to umělecká provokace a společnost ji musí unést. Není zločinu bez zákona.“ Tak a všichni zavřete papuly, Ztohoven jsou z toho (asi) venku, ne nadarmo mají tenhle název a já pořád, proč se tak jmenují.  

 Právník Jan Vintr, odborník na ústavní právo jasně sdělil národu, že akci považuje za uměleckou provokaci vyjadřující silný politický názor. Bravo! Lépe to ani nemohl podat. To je tak ohromný precedens, že za tohle se dá schovat skoro všechno, stačí silný politický názor (nezapomeňte na umělecké provedení ! ), Ústava ČR, a samozřejmě právník.

Listina základních práv a svobod ve svém článku 2 v bodě jedna říká, že stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii (a co je to ideologie, žáku Pepíku?), ani na náboženské vyznání. Pokud bychom rozpitvali už tento bod do mrtě, nezůstala by suchá nit na nikom, to si uvědomujeme všichni, že?

Tak já si představuji to lešení, na něm třeba obyčejného dělníka, který nemá zázemí latentního klanu, vytuněné lobby, silnou vlivnou osobnost nad sebou ani zástup právníků za zadkem a něco ho pořádně štve. Sundá standartu a pověsí tam červené trenky. Co myslíte, projde mu to? Hlavně neříkejte, že projde, tomu sami nevěříte, i kdyby řval jak tur, že je to umělecká provokace a silný politický názor.

V Ústavě se píše, že by měla být zachována lidská důstojnost, osobní čest, dobré jméno a dobrá pověst. Hmm, co myslíte, má na tohle právo i náš prezident? Asi nemá, když je proti němu postavena do čela umělecká provokace a silný politický názor. Hmm, když ani tohle z Ústavy nedodržuje našinec, bude to dodržovat třeba nějaký imigrant?

V Ústavě taky píšou, že obydlí je nedotknutelné. A že není dovoleno do něho vstoupit bez souhlasu osoby, která v něm bydlí. Hmm, patří střechy k obydlí? Patří, to je jistý, střecha je základ, jinak vám naprší do kuchyně. Je Hrad něco jako bydlo prezidenta? No jistěže, vždyť na něm má (nebo měl?) i vlastní standartu. Takže kdo leze na střechu bydla, když není pozván a neví se o něm a tropí tam nějaké rejdy, je vetřelec, to dá rozum.

Já si to představuji asi tak, že já vylezu z ulice na střechu souseda, který mě štve, protože se dívá na Růžovou zahradu, která jede jinou ideologii než Ulice a vezmu mu satelit. Pověsím tam obří tanga a když na mě zavolá policii, ohlásím jim, že je to umělecká provokace a silný politický názor a že satelit někam uletěl. Zaštítím se Ústavou ČR a ústavním právníkem.

Že to není možné? A proč by to nebylo možné, když někomu projde ukradená standarta a urážení hlavy státu, proč by nemohl projít ukradený satelit a urážení souseda? Urážky jsou také hanobení, to mi snad nebude vymlouvat žádný právník a navíc tanga jsou mravnostně na tom úplně stejně jako ty trenky. A já jsem ještě dobrák, já tam na ty tanga hnědou skvrnu nedám, i když panu Černému by se to líbilo, ve skvrnách to on jede.

Takže hanobit můžeme při umělecké provokaci už bez problémů, protože hanobení není trestné, za výtržnictví se to taky nepovažuje a krádež to už vůbec ne. Nevěříte? Právník Jan Vintr vám to vysvětlí. Mně to taky vysvětlil - dokonale. Ta Ústava je výbordelná věc. Není od věci si ji čas od času oživit v paměti. Lidi se pořád ohání Zákony a úplně zapomínají na Ústavu, která je mu prý nadřazena. Co myslíte, může být třeba šaría taky nadřazená? A protože ta Ústava byla sepsána po roce 1990, nějak se nabízí, komu že komu? A tak si říkám, že příklady táhnou a jakýkoliv precedens je jasnou známkou toho, že rozbité mantinely už dávno v mlze se válí. Všichni se smějí, je to přece obrovská legrace, jenomže z obrovské legrace bývají nakonec uslzené oči. Nu, předtím se taky všichni smáli a dnes je imigranti pálí - Evropa zažije teror a já bych si moc přála, aby to byl teror jenom v podobě červených trenek a poblouzněných kominiků. Kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe. Tak jsem zvědavá, kdo se bude smát jako poslední.

Ještě je tu ovšem článek 39 Ústavy: „Jen zákon stanoví, které jednání je trestným činem a jaký trest a jaké jiné újmy na právech nebo majetku, lze za jeho spáchání uložit.“ - že by? Takže, přátelé, já si počkám, co na to Zákon, protože pak už zbývá jen vůle boží. Šmytec.

                                                                     -ed-

 

P.S. Už jsem vám psala nejoblíbenější hádanku mezi filozofy? Že ne?

 

Víte, co je nový začátek?

Tisíc právníků na dně mořském.

 

 

 

Autor: Eva Dreyová | úterý 22.9.2015 23:43 | karma článku: 21,88 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22

Eva Dreyová

Motýlí dilema

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01

Eva Dreyová

Poselství

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77