Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Renata Horáková - symbol boje proti korupci ?? To nemyslíte vážně!

Jméno Renaty Horákové se na několik týdnů stalo symbolem boje proti korupci a odvahy, které je k tomu potřeba. Na chvíli zastínila dokonce v médiích i Libora Michálka.

Ten jako první obdržel cenu za odvahu a boj proti korupci od Nadačního fondu proti korupci jehož nejznámějšími představiteli je zakladatel Karel Janeček-podnikatel, Stanislav Bernard-majitel stejnojmenného pivovaru a Jan Kraus, známý televizní moderátor. Renata Horáková byla oceněna za odvahu a nahlášení korupčního jednání na znojemské radnici a to především tehdejšího tajemníka ing. Vladimíra Krejčíře.

Od Nadačního fondu obdržela cenu ve výši 300 tisíc korun a byla oslavována jako hrdinka a dávána všem za příklad neúplatného jednání úředníka, kterého za to vyhodili z práce. Tato událost vzbudila ve Znojmě rozporuplné reakce kdy se značná část veřejnosti s tím jak je Renata Horáková veřejnosti prezentovaná neztotožnila. Z regionálních novin se o tom zmínil jenom Znojemský týden v č. 50 / 2011. Na základě mediální odezvy ocenění R. Horákové se rozhodl reagovat i hlavní obviněný v celé kauze a to ing. Vladimír Krejčíř. Znojemský týden dostal možnost s ním udělat rozhovor. Takovou nabídku by asi neodmítly žádné noviny. Zvláště když od doby kdy byl taj. V. Krejčíř v září r. 2010 zatčen, držen několik měsíců ve vazbě a v březnu tomu bude již rok a půl. Vyšetřování není dodnes ukončeno, protože si to nějaký čas mezi sebou přehazovaly státní zastupitelství v Břeclavi a v Brně kdo to má vlastně dozorovat a šetřit. Není to první podivný případ z agendy krajského státního zastupitelství vedeného JUDr. Petrem Coufalem, který nyní dokonce sám čelí hrozbě kárného řízení za podivné zastavení trestního oznámení na jeho osobu, které proti sobě sám zrušil. Znopjemský týden pokládal za korektní dát možnost se bývalému tajemníkovi V. Krejčířovi vyjádřit zvláště když u nás není dostatečně vžitá právní a morální norma o presumci neviny. Ohlasy na sebe nedaly dlouho čekat a redakce Znojemského týdne byla atakována čtenáři aby zveřejnila i jiné než oslavné názory na jednání Renaty Horákové. Redakce vyhověla přání čtenářů a poukázala na informace, které k jednání R. Horákové obdržela. A to jak na její působení ve funkci ved. Majetkového odboru tak na její předchozí podnikatelské aktivity. Zveřejnila článek „Renatu Horákovou nevnímají všichni jako hrdinku“ a na svých webových stránkách spustila hlasovací anketu ke kauze R.Horákové. Otázka byla zda se jí má vedení města omluvit nebo ne.

I když tento anketní způsob

 

 

hlasování nesplňuje kritéria pro provádění oficiálních průzkumů, nějakou vypovídací hodnotu přece jenom má. 51% hlasujících hlasovalo pro názor, že se jí nemá omlouvat nikdo. 16% hlasovalo pro názor, že by se jí mělo omluvit staré vedení radnice a 15% hlasovalo pro názor, že se jí má omluvit vedení nové. 18% hlasujících dokonce oznámilo, že jim jméno Renaty Horákové nic neříká. Viz. www.znoj-tyden.cz .

Největší překvapení ale čekalo na redakci Znojemského týdne ve středu 25.ledna 2012 kdy do redakce Znojemského týdne  přišla osobně ing. Renata Horáková se čtyřstránkovým elaborátem, který ji sepsal její právník a žádostí o zveřejnění omluvy za nepravdivá tvrzení zveřejněná o její osobě ve Znojemském týdnu, která ji poškozují. Mne osobně obvinila z toho, že jsem placen od ing. Vladimíra Krejčíře a pod svá ochranná křídla vzala i tuneláře Fruty ing. Antonína Žišky, nedávno odsouzeného na podvod a poškozování věřitele na 3 roky a 9 měsíců nepodmíněně. Doslova prohlásila, že ho naším psaním poškozujeme stejně jako ji. Rozsudek je zatím nepravomocný. Znojmo je středně velké bývalé okresní město (35 tisíc obyvatel) a tak nějak si tady všichni vidíme do talíře. R. Horákové se nelíbilo, že jsme se zmínili o auditu, který poukazoval na některé její, mírně řečeno prohřešky ve funkci ved. Majetkového odboru, které nesvědčí o tom, že je prototypem vzorového nezkorumpovaného úředníka dávaného všem za příklad. Již zmíněný audit a některá další fakta poukazují např. na podivný prodej bytu z majetku města jejímu bratrovi za 267 240,-Kč při odhadní ceně 863 860,-Kč. Celé transakci předcházely podivné aktivity kolem nájemní smlouvy s bývalou uživatelkou, které skončila nájemní smlouva pro neplacení a byt měla vyklidit. Informace poskytla svému bratrovi R. Horáková a pomohla mu i k výměně bytu a následné koupi za zlomek odhadní ceny. Krátce na to pan Šána byt prodal za cca 950 tisíc korun. Viz audit str.138-139 na www.znoj-tyden.cz.

Nebyl to ojedinělý podivný prodej bytů z majetku města v režii ved. Ing. Renaty Horákové. Jako naprosto scestné a účelové je tvrzení, že ušetřila městu miliony, když zmařila podivný prodej areálu bývalých kasáren Malá Louka. Celá věc se dostala pouze do stadia vyvěšení nabídky ze strany města na prodej nebo pronájem. Dále se v celé věci nepokračovalo z důvodu, že bylo krátce před volbami, jak se k celé záležitosti vyjádřil bývalý starosta ing. Petr Nezveda. Kromě střetu zájmu při prodeji bytu z majetku města svému bratrovi zde byl i střet zájmu další, protože ing. R. Horáková působila souběžně i v soukromé firmě jako jednatelka. Není to sice v rozporu se zákonem, když k tomu měla souhlas města, ale v rozporu s etikou to určitě je. A o etiku a morálku se přece v kauze „bojovnice“ proti korupci Renaty Horákové mluví především. Pikantní je, že si ing. Renatu Horákovou na radnici přivedlo samo bývalé vedení. Bylo za tím něco v pozadí? Spolupráce přestala fungovat v tom momentě kdy se porouchaly vztahy mezi R. Horákovou a vedením radnice. Neoficiálně je prokázáno, že trestní oznámení podala ing. Renata Horáková až po svém odvolání z funkce. Definitivní jasno budeme mít až po skončení soudního jednání s obviněným extajemníkem ing. Vladimírem Krejčířem. Snad v žádném jiném případě neplatí staré pořekadlo důvěřuj ale prověřuj a není zlato vše co se třpytí. Jak jsme již předeslali, Znojmo je malé město a tak se povídá, že pro ing. Renatu Horákovou se již připravuje kancelář v areálu mlýnu Penam ve Znojmě, který patří Agrofertu Andreje Babiše, kde by měla působit ing. Renata Horáková ve službách iniciativy ANO 2011. Andrej Babiš by měl vážit na lékarnických váhách než šlápne vedle. Pro Znojmo je to sázka na špatného koně. Za sebe mohu říct, že se ing. Renatě Horákové Znojemský týden omlouvat nebude. Její celý přípis zveřejníme na www.znoj-tyden.cz a doufáme, že na nás podá žalobu. Protože jedině u soudu se jednoznačně prokáže, že do odvážné světice protikorupčního boje, jak je nám prezentovaná, má ing. Renata Horáková hodně daleko.

 

P.S.  Snad nejvíc jsem byl šokován, že jsem očekával slušnou, distingovanou dámu a na místo toho se v redakci zjevila neskutečně namyšlená a arogantní žena, která očekávala, že se před ní nebo padneme alespoň na kolena.

 

Zbyšek Dřevojan, člen Redakční rady Znojemského týdne, Znojmo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Dřevojan | pátek 27.1.2012 17:03 | karma článku: 24,09 | přečteno: 2449x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky