Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma. 

V tiskové zprávě se doslova uvádí:  Nejvyšší soud v neveřejném jednání odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce, které podal v neprospěch trojice policistů ze Znojma, kteří byli Okresním soudem ve Zlíně a posléze i odvolacím Krajským soudem v Brně – pobočka Zlín zproštěni obžaloby pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Senát Nejvyššího soudu zjistil, že důvody, které uvedl nejvyšší státní zástupce v dovolání, není možné podřadit pod důvody, které pro dovolání připouští trestní řád. Tedy dovolání bylo podáno z jiného důvodu, než uvádí trestní řád a proto bylo odmítnuto. Rozhodnutí krajského soudu zůstává v platnosti beze změn. Toto usnesení Nejvyššího soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

První, co čtenáře této zprávy napadne, jak je možné, že Nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman nepodá dovolání, které je alespoň z formálního hlediska nenapadnutelné. Platí u nás zásada Předvídatelnosti práva? Jak odborně je zdatný kolektiv jeho spolupracovníků? Mluví se o tom, že Nejvyšší státní zástupce podá Dovolání i v kauze policejního prezidenta Petra Lessyho. Pokud ano, snad bude někde k dispozici veřejnosti. Skutky, pro které byli žalováni policisté ze Znojma, ved. Územního odboru JUDr. Mojmír Pavelka a dva jeho spolupracovníci se staly. Soudy nedošly k závěru, že porušování služebních předpisů ze strany policistů jsou trestným činem. V normálním zaměstnání by se s nimi zaměstnavatel rozešel. U policie je to, ale jinak. Co si potom myslet o poměrech v soustavě Státního zastupitelství:

7. listopadu 2013 poskytl JUDr. Pavel Zeman rozhovor Hospodářským novinám....kde kromě jiného na poradě státních zástupců řekl: Uvědomme si, že jsme uzavřený exkluzivní klub, je nás 1270 a nevezmeme mezi sebe každého. 

Skandálnější výrok v právním demokratickém státě z úst Nejvyššího státního zástupce (v některých zemích prokurátora nebo žalobce ) si neumím představit. Něco takového by si žádný představitel justice v zavedených demokraciích nedovolil pronést, aniž by v zápětí nepřišel o svůj post. Kdo vlastně rozhoduje o personálním obsazení a na základě jakých kvalit kandidátů? A to státní zástupci pokrytecky ještě křičí o malé nezávislosti. Viz další rozhovory Zemana a jeho kolegů.  Vždyť dnes se necítí být vázáni ani zákony. A jejich výklad si sami účelově případ od případu upravují jak potřebují. 

Čekal jsem mediální smršť, která jednoznačně odsoudí takovéto postoje. A ono NIC. NIC. TICHO. Všichni jsou v pohodě nad skandálními názory a výroky tohoto sympatického mladého státního zástupce s mezinárodními zkušenostmi. Je to důkaz i po tolika letech setrvačnosti totalitního myšlení v justici, která mezi sebe bere zase jenom ideově spřízněné jedince. U soudců to není o nic lepší. Kde je ten slibovaný obrat v konání státního zastupitelství? Kauza RATH to co v ní předvedl žalobce Jirát, není triumfem práva, ale ukázkou bídy a jejího propadu na samé dno, které navíc jak se ukázalo není ještě dnem a propadáme se ještě hlouběji. Viz kauzu komunistického prokurátora JUDr. Petra Coufala, který dostal i Bezpečnostní prověrku ????

Ministryně M. Benešová projevila alespoň náznak snahy po zlepšení. Zásadní resuscitace naší justice čeká na novou vládu a jejího ministra spravedlnosti. Justice, soudy a Státní zastupitelství společně s policií, především jejich špiček, musí jít pod veřejnou kontrolu, přes zákonodárce a justičního ombudsmana.                                                                             

Zbyšek Dřevojan, Znojmo.     

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 9.12.2013 18:51 | karma článku: 13,87 | přečteno: 640x