Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Martinec zůstal sám jako ten kůl v plotě

Ve sporu JUDr. Lenky Bradáčové, Vrchní státní zástupkyně v Praze a plk. Tomáše Martince, vedoucí elitního policejního útvaru ÚOKFK, zůstal Tomáš Martinec sám jako ten kůl v plotě.

Oproti JUDr. L. Bradáčové, které se dostalo podpory jak ze strany jejího šéfa z Vrchního státního zastupitelství JUDr. Pavla Zemana, tak rezortního šéfa ministra spravedlnosti JUDr. Pavla Blažka ale

Tomáš Martinec se ze strany svých šéfů, policejního prezidenta Červíčka nebo rezortního ministra Kubiceho zastání a podpory nedočkal. A tak raději rezignoval. Celá kauza páchne na hony daleko. Jeroným Tejc to označil (Svatá prostoto) za souboj andělů. Určitě příhodnější, ne-li naprosto přesné by se spíše hodilo, že je to souboj Prohnilých proti prohnilým. Co si jiného myslet o konání jedné vrchní strážkyně zákonnosti a mravnosti v konání justice, která byla částí médií málem svatořečená, když obviní elitního policistu naprosto bez důkazů. To je skandální chování, které nemá v právním státě co dělat. Ale média vytvořila pro veřejnost obraz justiční světice Bradáčové a nyní neví co s tím. Tím nechci říct, že Martinec je anděl. Táhne toho také dost za sebou z předchozích postů. Ale vztahy mezi policií a státním zastupitelství se řídí jednak Trestním řádem a zákony o Policii a Státním zastupitelství. V těchto vztazích by u profesionálů neměly hrát žádnou roli osobní pocity nebo animozity. Pokud hrají, je to ta nejhorší vizitka, kterou mohou veřejnosti o svém konání sdělit. Státní zastupitelství není kontrolním orgánem policie. Vstupuje do hry a vztahu s policií jenom v případě vyšetřování trestné činnosti a tyto vztahy a pravidla jsou jednoznačně popsány především v Trestním řádu – v paragrafech 2 a 157. A to je hodně velký rozdíl. Řekl bych, že zásadní.

Pan ministr spravedlnosti ve svém vyjádření vzpomínal v narážkách na nezákonnosti v padesátých letech. Zapomněl ovšem dodat, že svoji nezanedbatelnou roli v těchto nezákonnostech sehrály tehdejší orány prokuratury a soudy. Nesmíme vynechat ani vměšování ze strany KSČ, jako vedoucí síly ve společnosti a nositelky totalitního způsobu vládnutí. Tak jsme opět svědky toho jak se nám vymstívá naprostá, jenom papírová a slovní očista policie, státního zastupitelství a soudů od postkomunistických fosílií, které v policii a justici zůstaly. Určitě to nebyla náhoda, ale prachsprostý kalkul tehdejších „pravicových“ vlád, které to svojí benevolencí a nekonáním umožnily. A tak máme již více než 20 let policii a justici rozparcelovanou mezi různá zájmová uskupení, která jednotlivé segmenty ovládají k prospěchu a obrazu svému. Svoji nezastupitelnou roli zde sehrává i fakt, která politická garnitura ovládá klíčová ministerstva vnitra a spravedlnosti. Navíc se v těchto institucích některé části osamostatnily a jednají autonomně dle svých zájmů, tu pro jednoho tu pro druhého. Náprava poměrů nepřichází ani s pomalou generační obměnou, protože tyto uzavřené mocenské skupiny v policii a justici se snaží mezi sebe přijímat jenom spřízněné duše, které skýtají záruku, že se daným poměrům přizpůsobí.

A to nás čeká nový zákon o Státním zastupitelství, který dá státním zástupcům nekontrolovanou a nikým nekontrolovatelnou moc ani ex post. Naše divení teprve přijde, protože varovné hlasyz pouště nejsou slyšet. Nejvíc se možná budou divit stvořitelé tohoto právního státu nehodného zákona. Martinec zařadil pragmaticky zpátečku a tak má šanci, že se i jako kůl uplatní za slušný peníz v nějakém plotě. A aktéři jsou spokojeni. Ani to moc nebolelo a občané to již ani jako skandál velkého kalibru nevnímají. Za rok a něco zde máme volby. A tak jeden vhodný Rath, dle stratégů by měl stačit k dosažení vytyčených cílů. Jestli to vyjde uvidíme. Na ostatní nám zatím podplukovníci a plukovníci sahat nebudou, vždyť Veverky končí v propadlišti dějin. Boj proti korupci?

Zapomeňte, to mohou být maximálně vzpomínky na budoucnost.

Zbyšek Dřevojan, bývalý politický vězeň, Znojmo    

Autor: Zbyšek Dřevojan | čtvrtek 25.4.2013 14:00 | karma článku: 20,61 | přečteno: 1303x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky