Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauza Ištvan: Policie se vrací ke středověkým metodám

I pravil svatý Aurelius Augustin: „remonta iustitia quid sunt regna nisi magna latrocinia“, - „není-li v nich spravedlnosti, co jsou státy než velká lotrovství“.  

Žádná událost nerozbouřila hladinu veřejného zájmu a mínění jako kauza tří exposlanců, expremiéra a jeho přítelkyně Jany Nagyové a několika dalších osob, které začala policie stíhat pod přímým dozorem JUDr. Ivana Ištvana, vedoucího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Názory se různí – a vzpomínám si na výrok karikaturisty Haďáka, který v r. 1968 zveřejnil v Literárních novinách bonmot „Naše názory se Ruzyní“, čímž narážel na tehdy známou věznici v Ruzyni, kde byli častými hosty političtí vězni. Je třeba se obrnit velkou, opravdu velkou trpělivostí, než z naší justice vypadne konečný verdikt o vině či nevině, který bude mít obecnou platnost. 31 domovních prohlídek, celkem okolo 400 zasahujících policistů v akci, kukly, beranidla, pouta, řetězy atd. Při zhlédnutí záběrů z policejních akcí se ptám, píše se opravdu r. 2013 a žijeme v demokratickém právním státě? Dal bych hodně za to kdybych mohl vidět ty předchozí výslechy, které mají domovní prohlídce dle § 84 Tr. řádu předcházet a to v protokolární podobě dle § 55, Tr. řádu, navíc stvrzené Nálezem Ústavního soudu III. ÚS 486 / 98, aby měla dotčená osoba poslední možnost jak tomuto drastickému zásahu do osobních práv a svobod zabránit. Jak by vypadaly otázky, které by padly v předchozím výslechu na získání důkazů o spáchaném trestném činu slíbení úplatku. Nabízí se jediné relevantní vysvětlení, že si aktéři dali tyto sliby v písemných dohodách, které policie jistě při prohlídce zajistila. S názorem Nejvyššího soudu „nemusíme souhlasit“, jak říká právnička Hana Marvanová, „ale máme ho respektovat“. Není nejvyšší čas se začít znovu zajímat o vazební důvody MUDr. Davida Ratha zda není jenom tak náhodou dnes již jenom osobním vězněm JUDr. Lenky Bradáčové??? Vždyť se ho již zastal i sám Kníže!!! Co mně, ale hodně moc vadí, je způsob jakým se naše policie chová k zadrženým, i když třeba ještě ne obviněným. To vodění osob spoutaných pouty na řetězech připomíná středověké metody vystavování obviněných na pranýři a působení na ty nejnižší pudy těch méně kultivovaných občanů veřejným ponižováním zadržených. Toto jednání policistů jednoznačnou oporu v zákoně nemá. Paragraf 11, Zákona č. 273 ú 2008 Sb. o Policii České republiky říká toto:

 

Zákon 273 / 2008 Sb. o Policii České republiky, § 11 

Přiměřenost postupu

 Policista a zaměstnanec policie jsou povinni

a) dbát, aby žádné osobě v důsledku jejich postupu nevznikla bezdůvodná újma,

b) dbát, aby jejich rozhodnutím neprovést úkon nevznikla osobám, jejichž bezpečnost je ohrožena, bezdůvodná újma,

c) postupovat tak, aby případný zásah do práv a svobod osob, vůči nimž směřuje úkon, nebo osob nezúčastněných nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného úkonem.

Otázka použití donucovacích prostředků je potom řešena v § 51, 52, 53 a 54, tohoto zákona. Zde se zcela jednoznačně píše, že policista je „oprávněn“ použít donucovací prostředky k dosažení účelu sledovaného zákonem. Nemá to tedy ze zákona „přikázané“. Je velice obtížně představitelné, že po skončení nařízených domovních prohlídek musí být zadržené osoby převáženy na policejní služebny v poutech a na řetězech. Asi se dotčené osoby s policisty rvali již při domovních prohlídkách a policisté museli překonat jejich odpor. Snad nejobtížněji představitelné je to v případě ženy, zde u Jany Nagyové, která byla vedena v poutech a na řetězu (jako medvěd) a to tak, aby to mohli bezvadně zachytit kamery novinářů. Lepší ukázku, jakou máme chlapáckou policii, si snad ani nejde představit. Jak cvičení policisté z obavy o své zdraví a možnost útěku této ženy ji musí „ošetřit“. Nemohu si pomoct, ale u mně to vyvolává představy středověkých scén. Spíše se kloním k názoru, že si zde frustrovaná policie a státní zástupci léčí své mindráky. Mohu zde místopřísežně prohlásit, že jsem předal JUDr. Ištvanovi a JUDr. Zemanovi důkazy o činnosti státního zastupitelství ve Znojmě a v Brně, které má do souladu se zákony v demokratickém a právním státě hodně daleko. V rámci svých povinností dozorových a dohledových neudělali pro dodržování zákonů nic. Informace o tom jsem opakovaně poslal i ministrům spravedlnosti Pospíšilo a Blažkovi. Jako příslušní ministři neudělali rovněž nic. Nyní hledají viníky, ale u sebe žádné pochybení nehledají. Sklízejí plody své vlastní nečinnosti. A tak za pár týdnů budeme mít ve Znojmě slavnosti vína, Znojemské vinobraní spojené s historickým průvodem, při kterém se také vodí v poutech a na vodítcích představitelky povětrných ženštin a jiných kriminálních živlů jak to bylo zvykem ve středověku a máchají v kašně na náměstí. Myslím si, že zde by našli tito policisté na 100 % angažmá se svým vystupováním. A v kašně na náměstí bych jim vymáchal hlavy i s jejich dozorujícími orgány aby vystřízlivěli. Zákon bohužel nepřichází ani se Zemanem jak sliboval.

Zbyšek Dřevojan, Znojmo.

 

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 22.7.2013 14:57 | karma článku: 29,78 | přečteno: 1502x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky