Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

15. březen 1939, (ne)zapomenuté tragické výročí českého národa

V hektických dnech první přímé volby českého prezidenta a jeho slavnostní inaugurace do úřadu 8. března 2013 jsme zapomněli na okupaci zbytku Československa v r.1939? 

Tohoto tragického dne definitivně na dlouhých 6 let zanikla naše státnost na zbytku  historických územích Českého království. Předcházela tomu Mnichovská dohoda jako výsledek zrady Československa našimi spojenci Francií a Velkou Británií. Touto dohodou jsme byli oloupeni o část zemí Koruny české a to na

Moravě, ve Slezsku i v Čechách.  Povědomost naší státnosti udržovali naši exulanti v emigraci, včetně ozbrojeného boje za obnovení samostatnosti Československa. Naši lidé bojovali na všech frontách v Evropě – na Východě i na Západě. 

V minulých týdnech v souvislosti s volbou prezidenta se znovu tato bolestná otázka otevřela a byla vášnivě diskutována. Všichni, kdo měli zájem se mohli dozvědět, jak kdo tuto historii vnímá a jaké má o ní znalosti. V důsledku Mnichovské dohody přišlo Československo o třetinu území s téměř 3 miliony našich německých spoluobčanů, kteří toužili po svobodě, a tato touha po svobodě je paradoxně přivedla pod křídla nejkrutější diktatury v historii lidstva.  Odešli z demokratické, svobodné společnosti Československé republiky.  Těžko věřit tomu, že by politická reprezentace sudetských Němců nevěděla, že v Německu byl po jmenování Hitlera kancléřem 30. ledna 1933 (80 výročí), prezidentem Paulem von Hindenburgem a požáru Říšského sněmu v noci z 27. na 28. února 1933 přijat výnos „Na ochranu lidu a státu“. Tím skončil v Německu právní stát a nastalo nacistické běsnění. Nastalo masové zatýkání především komunistů, potom sociálních demokratů a dalších odpůrců nacistů. Lidé mohli být vězněni bez svolení soudu na libovolně dlouhou dobu. Ke slovu přišli především H. Göring, pruské min. vnitra, Himler a jeho SS, Röhm a SA a pověstné Gestapo. Nastal nikým a ničím neomezený nacistický teror, který měly legalizovat účelové zákony. Například Norimberkské rasové zákony, které byly v Norimberku slavnostně vyhlášeny Hitlerem 15. září 1935 na 7. sjezdu NSDAP. Od 28. února 1933 nastolili nacisté v Německu dosud v dějinách nevídaný teror, masové vraždění, koncentrační tábory, končící genocidou židů a hromadným vražděním, následně i v okupovaných zemích, po rozpoutání 2. světové války.  

Ke všemu autentickému, historicky ověřenému není dnes třeba něco přidávat. Tragédie byla završena okupací zbytku Českých zemí a vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava 15. března 1939. Tím přenesli politiku teroru a násilí i k nám, s cílem vyhladit český národ.  Snad jen slova Jana Černohlawka ze Znojma: „Jsou věci, které se nemají a ani nesmí odpouštět. Jedna z nich je zrádná činnost sudetských Němců vůči naší republice“.  Více najdete na www.znoj-tyden.cz . Ve Znojmě řádili nacisté již od 10. října 1938. I ve Znojmě byla Křišťálová noc s vypálenou synagogou, exodus židů, z nichž značná část byli okurkáři a zavírání a vraždění českých vlastenců. Znojmo přitom jako mnoho jiných českých měst okupovali nacisté na základě podvodu, protože jako kritérium bylo nacisty prosazené kritérium sčítání obyvatelstva z r. 1910. Na Mnichov ani Protektorát bychom neměli nikdy zapomenout. Zvláště mladá nastupující generace. Při zpětném pohledu vidíme neuvěřitelný paradox. Čím nabýval teror nacistů v Německu na síle a přibývalo zavražděných a uvězněných, tím víc volali sudetští Němci po odtržení od Československa a připojení k německé Říši. Doba a hodnoty se často v historickém kontextu mění. Neumím si představit, že by dnes menšiny, např. Bělorusů volali po připojení k Lukašenkově autoritativní vládě v Bělorusku.

Po 17. listopadu se znovu otevřela otázka odsunu Němců od nás. Vítězní spojenci rozhodli v Postupimi a v Německu uskutečnili program Denacifikace. Mělo na takový program válkou zdecimované Československo a byl takový program u nás úspěšně uskutečnitelný? Jak si na tyto otázky odpovíme?

Zbyšek Dřevojan, Znojmo

Autor: Zbyšek Dřevojan | pondělí 18.3.2013 19:20 | karma článku: 15,60 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky