Sloupská vyhlídková trasa

Tip na letní výlet. Výchozím místem je malé městečko na severu Čech - Sloup v Čechách. Vyhlídková cesta vede lesem.

Sloupská vyhlídková trasa

Zaparkujete-li na parkovišti u skalního hradu Sloup, stačí přejít hlavní silnici, kousek popojít po úzké asfaltové silničce a narazíte na zelenou turistickou značku Sloupského vyhlídkového okruhu.

Nejprve vystoupáte k lesnímu divadlu, kde se po celé prázdniny ve večerních hodinách hrají představení pro děti i dospělé. Potom ve stoupání pokračujete až k rozhledně Na Stráni, z které je výhled na sloupské údolí a Lužické hory.

Od rozhledny stále pokračujte po značené trase zeleného vyhlídkového okruhu, pozor však na dalších dvou rozcestích, kde je značení trochu méně přehledné.

Za druhým rozcestím vede lesní cesta po rovině nebo jen málo zvlněným terénem. Zde je to již velice odpočinková trasa s možností posezení a relaxace u vyhlídkových míst, s menším množstvím návštěvníků. Vidět je na skalní hrad Sloup, na zámek Sloup v Čechách, na Lužické hory. Cestou si také prohlédnete Sloupské skalní město s nejznámějším útvarem Turecká hlava. Jistě si povšimnete i sítě drobných prohlubní a jamek na povrchu některých skalních útvarů, tzv. voštin.

První vyhlídkou, na kterou narazíte je Hraběnčina vyhlídka. Dále následuje Hradní vyhlídka, Maxmiliánova vyhlídka, vyhlídka U Turka, Mikovcova vyhlídka a vyhlídka nad Liščí dírou. Jeskyní Liščí dírou původně vedla trasa, jsou tu ještě zbytky po kovových žebřících. Nyní je však Liščí díra neprůchozí a musíte se stejnou cestou vrátit zpět.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Drahoňovská | pátek 19.7.2019 21:56 | karma článku: 13,08 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Pavla Drahoňovská

Norování

29.2.2024 v 10:16 | Karma: 11,64

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

4.2.2024 v 20:43 | Karma: 11,56

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 6. díl

1.2.2024 v 19:49 | Karma: 9,67