Co se skrývá v trávě

Pozvánka na výstavu přírodních makro fotografií do městské galerie v Chrastavě. Galerie je v informačním centru na náměstí. V budově je i muzeum se sklepením.

Hmyz a bezobratlí v přírodě rychle vymírají. Pamatuji se, když jsem byla jako dítě a naše rodina se vracela domů v noci autem, létalo na silnici tolik hmyzu, že jsme měli totálně špinavé čelní sklo, ani kapalina postřikovačů se stěrači to nevyčistila. Nyní, když jedu večer, mám čelní sklo auta čisté.

Bez opylovačů se prý neobejde nějakých 85 % druhů rostlin, z toho je to asi 75 % potravinářských plodin. Albert Einstein kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo bude mít před sebou poslední čtyři roky života. Odborníci se s tvrzením shodují, s tím, že opylovači nejsou jen včely. Hmyz se bez člověka obejde, člověk bez hmyzu nikoliv.

Většina fotek je pořízena v Libereckém kraji. Ty, které jsou odjinud, mají napsanou lokalitu. Jedná se o fotografie hmyzu a bezobratlých v jejich přirozeném prostředí. Objekty jsem nikam nepřenášela ani nepopostrkovala. Všechny modelky a modelové žili před tím než jsem je začala fotit, žili v průběhu focení a žili, když jsem od nich odcházela.

Pod fotografiemi jsou popisky s názvem živočicha, na kterého se díváte a s jednoduchým popisem o jeho životě, popřípadě se zajímavostí, jak jsem jej fotila. Za nejcennější na této výstavě považuji fotku slíďáka břehového, což je v ČR druh vzácný.

Fotografie na této výstavě jsou foceny zrcadlovkou Canon s výklopným displayem, přes který jsem manuálně zaostřovala. Je použit objektiv Helios ze starého Zenitu a mezikroužky, které jsem před více než třiceti lety koupila v bazaru. Vše je jednocvak bez osvitu, žádné skládané makro. Chtěla jsem tak ukázat, že i s levnou technikou lze pořídit zajímavé záběry.

Fotografie jsem si nechala vytisknout v Praze ve fotolaboratoři, kde mají unikátní osvitovou jednotku Chromira a potom doma kašírovala na desky s pěnovým jádrem FoamBoard.

Pokud výstava někoho vybídne, aby na výletě vnímal více dění kolem sebe, splnila svůj účel. Vždyť i ti nejmenší tvorové jsou důležití. V dnešní moderní době si stačí tvorečka vyfotit mobilem a na netu si zjistit, na co se vlastně dívá.

„Krása je všude kolem nás, stačí se umět dívat.“

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Drahoňovská | středa 31.1.2024 14:48 | karma článku: 2,74 | přečteno: 61x
  • Další články autora

Pavla Drahoňovská

Norování

29.2.2024 v 10:16 | Karma: 11,64

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 7. díl

4.2.2024 v 20:43 | Karma: 11,56

Pavla Drahoňovská

Sardinie - 6. díl

1.2.2024 v 19:49 | Karma: 9,67