Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika pro romská, nebo politika proti romská?

Výhra pravice je zjevná a 118 křesel je dost na prosazení zákonů, které budou velice nepopulární u spousty Romů. Zrušit porodné, zrušit pohřebné, ořezat dávky minimum a spousta dalšího bude mezi lidmi odkázanými na sociální system skloňováno ve všech pádech, jelikož tato opatření nás spolu s placením školného čekají v nejbližší době. Na druhou stranu jde také o jiné pasáže z programových prohlášení pravicových stran.

Podpoříme zaměstnávání rizikových skupin (dlouhodobě nezaměstnaní):

To chápu jako úlevu na dani a jiná opatření ve prospěch zaměstnavatele, který vytvoří pracovní místo pro Roma, který je dlouhodobě odkázaný na sociální dávky. Tady je pochopitelně nutno zmínit negativní zkušenosti zaměstnavatelů s romskými pracovníky a jejich opatrnost, která je považována za diskriminaci. Škoda, že není více využívána možnost dohody o provedení práce, ale ta také řeší tento problém jen omezeně. Snad by bylo řešením uzavírat pracovní smlouvu na velice krátkou dobu, třeba i na den a jakmile to začne skřípat tak okamžitě ukončit prac. poměr a naopak v případě osvědčení se by následovala standardní pracovní smlouva. Navíc postrádám dostatečný počet romských živnostníků a drobných soukromích podnikatelů, kteří začnou zaměstnávat své soukmenovce a tím pádem učiní stěžejní krok k pozdvihnutí národa z marazmu ve kterém se nachází. Profesní uplatnění je základ od kterého se odvíjí vše ostatní. Sociální politika státu udělala z mnohých Romů pohodlné a rezignované jedince. Takže jsem zvědav jestli se konečně místo vlny emigrace vzedme vlna odmítání sociálních dávek a usilování o uplatnění na trhu práce.

Zajistíme důsledné potírání práce „načerno“, která nejen znevýhodňuje a zneužívá dotyčné pracovníky, ale zároveň znevýhodňuje ostatní osoby na trhu práce.

Tato teze mi také celkem vyhovuje a myslím, že má své opodstatnění. Možná bych ještě přitvrdil v době vysoké nezaměstnanosti a zavedl opatření na ochranu zdejšího trhu práce. Tím myslím, že občané ČR by měli být v první řadě zaměstnáváni a námezdní dělníci z jiných zemí (mimo EU) by v současné době neměli mít možnost profesně se uplatnit na úkor domácích uchazečů o zaměstnání. Velká Británie touto cestou kráčí a pracovní povolení v dnešní době získat právě tam,  není vůbec snadné. Chrání si svůj trh práce a myslí v první řadě na občany VB. Nejsem xenofob, ale spíš patriot a zejména racionálně uvažující jedinec. Je mi jasné, že těžko prosazovat takové záležitosti, ale je to prostě pro občany ČR to nejlepší.

Vrátím se, ale tématu a tím je politika pravicových stran a její dopady na romskou komunitu. Je načase, aby zevnitř minority bylo jasně deklarováno, že zaměstnávání Romů je prvořadé a nejdůležitější opatření, které povede ke změně neblahého stavu. Myslím si, že právě teď by měla na scénu vstoupit hnutí která budou odmítat Status quo a místo vyplácení dávek volat po profesním uplatnění. Nyní Romové samotní musí dát na jevo, že pracovat chtějí. Sleduji jak spousta Romů je zděšena představou, že tu nyní bude pravicová vláda, kterou vnímají jako protiromskou. Osobně si myslím, že pravicové politické strany mají ve svých programech návrhy , které se nás přímo dotýkají a dotýkat budou velice citlivě, ale v konečném důsledku budou přínosem pro zlepšení životní situace Romů v ČR. Jestli je nutné oddělovat zrno od plev tak budiž. Jestli místo neustálého dávání ryb hladovím se konečně začne tyto hladové učit rybařit tak je to krok správným směrem. Teď je na nás samotných jak se k tomu postavíme a jestli jsme dostatečně odpovědní a svéprávní. Teď je důležité přehodnotit priority.

K výsledku voleb ještě osobní postřeh:

Kroužkoval jsem sice jednoho regionálního politika a jsem rád, že se do sněmovny mým přičiněním dostal, na druhou stranu zvažuji alternativu, že by levice tyto volby vyhrála a začala prosazovat soc. demokratický program. V takovém případě si nedovedu představit, že právě tady by se mohlo dít něco tak úžasného jako se děje ve Skandinávii. Nejsme připraveni na norský, nebo švédský model a tím nemyslím jenom společnost jako takovou(daňová solidarita je tady vnímána jako něco nepřípustného atp.), ale i současnou levicovou část politického spektra. Sociální demokraté dneška jsou na jiném vývojovém stupni než ti jejich skandinávští kolegové. Prosadit všechny jimi avizované návrhy by nepochybně mělo negativní výsledný efekt. Je to pouze můj názor, ale sociálně demokratická politika směrem k Romům škodí více než by se na první pohled zdálo. Možná se pletu a vycházím pouze z populistických hesel která mi znějí v uších ještě dnes, možná se neorientuji v politické realitě tak jak bych měl, ale ke svému názoru jsem přeci nějak dojít musel a z něčeho vycházel. Je to vždycky stejné...nic není takové jak se na první pohled zdá a tak je potřeba nahlížet na situace z různých úhlů pohledu a pak to vše dostane mnohem sofistikovanější podobu.

Rozpoznat pro romskou a proti romskou politickou stranu je docela oříšek a tak lidi koukejme více na důsledky počínání všech stran jelikož nežijeme pouze dneškem,ale máme na paměti i budoucnost nejenom naší, ale zejména našich dětí.

Autor: Drahomír Radek Horváth | neděle 30.5.2010 10:30 | karma článku: 24,34 | přečteno: 2052x
  • Další články autora

Drahomír Radek Horváth

Nevím jak se k tomu postavit

Nejsem paranoik, nepaušalizuji, lidi posuzuji podle kvality charakteru a nikoliv podle barvy kůže, toleruji jiné názory, jiná náboženství, jiné sexuální orientace, atd.

21.7.2015 v 7:26 | Karma: 25,03 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Romové jsou zlatý důl

V první řadě bych nerad, aby vznikl dojem, že Romové obecně jsou sociálně vyčlenění a že jejich/naše integrace do společnosti se týká celé jedné národnostní menšiny občanů ČR. Mnozí z nás jsou integrováni do společnosti.

11.7.2015 v 11:04 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Ruce pryč od Děčína, pseudoaktivisté

Takže jsem si otevřel na internetu Deník Referendum s vidinou načerpání objektivních informací v té záplavě on-line bulváru to byl doposud můj elixír vyváženosti a pravdivosti. Celkem natěšený jsem se začetl do komentáře slečny Čonkové (Sousedské vztahy ohrožené nenávistí: Ty černá hubo, co tady děláš?), který pojednává o drsné reakci majitele pozemku v Děčíně, po té, co mu do zahrady „přepadl“ sedmiletý chlapec. Autorka sama píše, že poskládala vedle sebe výpovědi, aniž by je hodnotila. Myslí navíc, že právě tak získáme obrázek.

11.7.2014 v 21:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Romové, ukažte laskavost a solidaritu!

My Romové jsme právoplatní občané České republiky a jako tací, krom práv a povinností z toho vyplývajících, máme také (nebo bychom měli mít), jisté soucítění se všemi spoluobčany tohoto státu, kteří právě v těchto dnech zažívají nejhorší životní období. Tisíce lidí v této zemi bylo ohroženo na zdraví a majetku a spousta z nich přišla v důsledku živelné katastrofy o veškerý majetek, nebo o jeho velkou část. Tito lidé jsou nyní odkázáni na pomoc svého okolí a na míře solidarity všech lidí bez rozdílu etnicity, kteří mají srdce na správném místě. Romové, prosím vás ukažte všem, že jste to právě vy, kdo má srdce a dovede pomoci v nouzi.

8.6.2013 v 12:19 | Karma: 36,56 | Přečteno: 5376x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

My a oni

Facebook je plný svinstva to je známá věc. Je však s podivem, že nechutnosti se tam dělí na ty, které jsou přijatelné, vtipné a humorně parodující a na ty ostatní. Jádro pudla však vězí v tom, že pokud se to přímo netýká mé osoby tak je mi to vuřt a jestli se to trefí do nějaké skupiny vůči které, mám nějakou zjevnou, nebo latentní zášť, vůči které cítím nevraživost, tak se tomu směji a sdílím na svou stránku jak smyslu zbavený. Urážky a hanlivé texty dostaly svůj etnický kabátek a tím pádem také řadu obhájců.

17.4.2013 v 20:08 | Karma: 15,89 | Přečteno: 856x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3961x
"Většina Romů se zaměřuje jenom na svůj problém a všechno hodnotí ze svého pohledu. My jsme chudáci, my neseženeme práci, naše děcka jsou ve škole špatný... Málokdo se ptá, co může zlepšit on sám."
Za svými názory si stojím a proto kdykoliv:
e-mail(horvy00@seznam)
mob.(739312147)
Skype(D.H.Radek)

Seznam rubrik