Důchodový systém v Austrálii

Bavil jsem se svými přáteli z Austrálie a řeč došla i na důchodový systém. Nestačil jsem se divit jak je přísný a už vůbec ne si představit, že by se něco podobného aplikovalo u nás, ikdyž k nějaké reformě bude muset dojít, jelikož z našich daní momentálně nestačíme živit stávající důchodce. Vůbec si nedovedu představit, co stát bude platit lidem, kteří půjdou do důchodu za 40 let.

V Austrálii se skládá penzijní systém ze tří složek- povinného 9% příspěvku z platu zaměstnance do soukromého penzijního fondu, státního tzv. flate-rate důchodu a dobrovolného spoření si na stáří.

Peníze z povinného soukromého fondu obdržíte vždy a stát se o ně nezajímá. Na státní důchod má nárok jen osoba, která vlastní pouze jeden dům a má úspory do určité výše. Každý žadatel o státní důchod podléhá přísnému finančnímu testování. Čili bohatí lidé jsou z obliga. Důchod může dotyčná osoba použít pouze pro své účely, neexistuje, aby důchodce dával peníze svým dětem či vnukům. Osoba požívající státní důchod, nesmí mít žádné jiné příjmy a vykonávat jakoukoliv placenou práci. Všechny uvedené faktory se pečlivě sledují a v případě sebemenšího porušení pravidel dotyčná osoba o dávku přichází a nemůže už nikdy o ni žádat.

Nicméně Australané na rozdíl od nás umějí sčítat a odčítat a udělali takový systém, který spolehlivě zabezpečí všechny důchodce a státu zbytečně  nemizí peníze v dotační propasti.

Autor: Drahomír Hron | čtvrtek 18.2.2010 8:38 | karma článku: 26,89 | přečteno: 3311x
  • Další články autora

Drahomír Hron

Je čas vyjít do ulic

16.11.2011 v 18:53 | Karma: 25,52

Drahomír Hron

Tak do mne definitivně dorazilo

15.11.2011 v 22:30 | Karma: 23,49