Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční blog: Stromeček, stromek, strom

Venkovní teploty mne doposud nedonutily zapnout si kabát nebo najít doma rukavicím kámošku do páru. Dokonce i ty vehementně ohrávané koledy v marketech a sob, kam se podívám, nedokázali narušit klidný podzim v mé hlavě. Jen paní u stánku se jmelím nahlodala stín pochybností, který dorazila nedaleko stojící fůra boroviček a smrčků. Vánoce jsou tady. Byl to pro mne vždycky stromeček, který zahajoval Štedrý den, aby ho nakonec s první hvězdou a soumrakem ozdobil nablýskaný a nazdobený jak královská  koruna.

Prvních několik let  jsme se s manželem krčili šťastně a bezdětně v garsonce velikosti cely thajského kriminálu. A protože veškerý zbývající volný prostor vyplňovala naše nehynoucí láska, na smrček už mocnezbývalo. Když jsem ho poprvé viděla, chtělo se mi na toho invalidu usořádat charitativní sbírku. Ale ještě o píď větší a chodila bych se otáčet v noci na druhý bok na balkon. Pravda, vypadal  spíš jak reklama na ekologickou havárii než jako symbol Vánoc, ale zase jsme se do bytečku vešli i my a několik čností pod něj. Dva metry řetězů,něco koulí  a z nejhoršího byl venku.

Ač každoroční přehlídka výpěstků místních lesníků zavdávala na pochyby,zda je to ještě stromek nebo jen imitace, každého z těch podmíráků jsme milovali.

Když jsme se přestěhovali do většího bytu, podvědomě jsme tušili, že tahle křivda v nás musí být napravena. První Vánoce jsme se rozhodně nežinýrovali.  Až do třech králů jsem si z manžela dělala srandu, že nemá machrovat, protože ač hlava rodiny, nesahá smrčku ani po špici. Ale bylo nás pod ním i víc,tak abychom se vešli.

Druhý rok stromek opět povyrostl, stejně jako naše děti. "Už z toho mají rozum, tak ať si to pořádně užijí," prohlásil a já mazala pro židli, abych dozdobila i vršek.

Loni měl stromeček okolo třech metrů. Abych nekecala,bylo to 3,25 přesně. Máme vysoké stropy.Už čtrnáct dní před Štědrým dnem ležel na chodbě pečlivě obalen sítí a plašil sousedy. Čekal na svou chvíli. Elektrárna se cukala  s povolením na jeho rozsvícení, sklárny musely zaměstnat i několik nezletilých dětí, aby do Vánoc stihly dodat mnou vykoupené koule. Dala jsem chladit i švestkové vnitřní mazání, protože mi bylo jasné, že až jednou tu síť povolím,dostanu možná jednou velkou větví do ksichtu, ale i tak to něco ostřejšího bude chtít. Strojíme totiž stromeček na Štědrý den ráno a manželovi nedělá ranní vstávání dobře. V rámci hesla: Co nechceš udělat teď a nejde odložit na zítřek, udělá tvoje žena.

Takže nakonec bylo na mně vystoupat na štafle pamatující snad ještě zrušení roboty a za mohutného kývání usadit špici.

Trpím na závratě. Po švestkovém vnitřním mazání mi připadají výšky vtipné a rozkývu štafle tak, že se dělá blbě zase rodině.

Chtěla jsem ho vyfotit pro představu vedle krabičky od sirek. Ale nějak ty zápalky nebyly na fotce k nalezení.

Letos dostal manžel výstrahu. Takovou tu poslední před popravou. Jelikož mám ještě v živé paměti minulou likvidaci smrku. Když se mi ho s přestávkami podařilo dostat ze dveří konečně alespoň na chodbu, napružené větve vystřelily nemilosrdně asi tunu jehličí po celém bytě. Na točitém schodišti smetl z parapetu několik květináčů s rostlinami, které jsem si hodlala popravit sama láskyplnou péčí.

Nadešel den D. Zítra jede manžel pro stromeček. Budu neústupná. Chci stromeček panelákových rozměrů. Takový, který na Tři krále v pohodě protáhnete klidně oknem. Smrček, který klidně odnesu aniž bych vypadala jako obět lesní kalamity.

Ale ať bude, jaký chce, vím, že bude vonět. A jako každý rok budeme u zdobení na Štedrý den ráno věřit, že tyhle Vánoce budou zaručeně ty nej.

Autor: Kristina Salvetová | středa 14.12.2011 18:46 | karma článku: 8,00 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Stará tlustá unavená , tady mě máte

Návrat do práce po mateřské je milník, který mnohé nažene hrůzu. Když svléknete pohodlné legíny, pocintané triko a přestanete se tvářit, že to, co je v noci pyžamo, je přes den ležérní outfit, bude to bolet. Nejinak je tomu u mě.

9.8.2023 v 16:33 | Karma: 20,54 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Řeknu vám, co nikdy neřeknu

Taky jste měli jako malí větu, kterou Vaši rodiče často používali a vy jste je za to nenáviděli? A to dokonce tak, že jste si svatosvatě přísahali, že ji nikdy nepoužijete?

2.8.2023 v 9:44 | Karma: 12,20 | Přečteno: 333x | Diskuse| Osobní

Kristina Salvetová

Tak nám zavřeli poštu, paní Müllerová!

Jedni se radují, druzí rozčilují a třetí v nejistotě hledají, jestli se jejich pošta ocitla na black listu. Vláda se hájí záchranou státního prodělečného podniku a populisté se zaklínají seniory se složenkami.

31.3.2023 v 12:39 | Karma: 13,47 | Přečteno: 266x | Diskuse| Hyde park

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

Jarní únava přichází stejně nečekaně jako nevítaná návštěva a zůstává stejně dlouho. Kdyby to tak chtělo vypít kafe a odtáhnout. Záleží na pohoštění, které ke kávě připravíte. Já doporučuji drožďovou pomazánku. Odtáhnou všichni.

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

Víte, jak se pozná, že jste boomer? Zeptáte se děti, co to vlastně znamená. Jako odpověď se vám dostane výčet vlastností, díky kterému stejně nepochopíte, proč jste pro ně fosilie, zatímco u vás je všechno v cajku.

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89 | Přečteno: 2747x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Považuji za ztracený den, kdy jsem nikoho nepobavila. Miluji život takový, jaký je a lidi, které v něm potkávám, jejich příběhy i přítomnost. A  také studené ovocné knedlíky, vůni tlejícího listí, kopretiny, letní rána a české filmy. Chutná mi cokoliv, co uvařil někdo jiný než já. 

 

Seznam rubrik