Pálení čarodějnic

Snad pohan ve mně, snad jarním sluníčkem vyvolaná žízeň po pivu z kelímku nebo jen zimou vyhládlé tělo toužící po opečeném špekáčku, mne každoročně vyhání k ohnivým hranicím v den pálení čarodějnic.

Nebudu zapírat,pocházím  z vesnice a na čarodějnice mám spoustu pěkných vzpomínek.  Jako jednu z mála veřejných akcí jsem je měla povolenou. Na rozdíl od prvomájového průvodu  nebo recitace na oslavách VŘSR v místním kině.

Nebylo to jen vzrušení z nočního dobrodružství za svitu ohňů. Byla to první pusa od spolužáka na obecním  hřbitově. A také seznámení s prapodivnými míchanými drinky s ještě podivnějšími názvy v provizorní hospůdce na návsi. A ta rána s hromadou permoníků v hlavě …..

Zajímavé je, že ani generacemi získané a prověřené zkušenosti  neodrazují mládež dnešní, která smíchává obsahy kelímků se stejnou samozřejmostí jako odehrávají šestnáctiletí týpci   „dospělácké“  výstupy u výčepu.

Těším se jako tenkrát. Dlouhý den je delší než kdy jindy a setmění tak daleko. Jsem nedočkavější než ty děti, které se stokrát zeptají, kdy už. . .Jako vždy u nás organizuje pálení čarodějnic sbor místních dobrovolných hasičů.  Jelikož je to víska malá, požáru chudá, berou poslední duben skutečně vážně. Už od odpoledne pečlivě hasí žízeň a hlídají nedočkavce, kteří by jen škaredým pohledem chtěli zavadit o jejich hranici.

Konečně…. První plameny a oblak dýmu napoví, kde skončily sjeté zimní gumy velitele sboru.  Mládež na mezi přestanou zajímat kelímky s pivem, které jsou kolikrát omylem převrženy nohou během činnosti uplně jiné. A ti nejmenší honem honem přistrčí špekáčky k plamenům, než budou zahnáni do postelí.

Nebe tmavne. Vzduch plní horko z hranice, která stravuje lačně polena jedno za druhým   a  pravidelný rytmus prověřených songů  Michala Davida a Kabátů.  Hodina pokročila a hladina alkoholu  dovoluje na tuto prapodivnou směsku hudby rozjařeně tancovat a nadšeně skandovat jméno „dýdžeje“. Zřejmě letos výjimečně nezaprší, takže uslyším možná i čtyřikrát, že „sbírá céčka“.

A víte, co? Stejně se těším. Oheň bude hořet celou noc.Dám si pivo, špekáček a budu třeba jen tak tupě zírat na jiskry létající vysoko do nebe, hasnoucí v chladném vzduchu poslední dubnové noci  jak světská sláva.

 

Autor: Kristina Salvetová | neděle 29.4.2012 21:00 | karma článku: 12,38 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89