Korektní Sněhurka

Každý dobrý skutek musí být po záskuze potrestán. To bez debat platí. Ale, že dostanu po čumáku, když se rozhodnu s dětmi jít do kina za odměnu  na Sněhurku....

Dílko má na svědomí Tarsen Singh a do hlavních rolí angažoval božskou Julii Roberts, neokoukanou Lily Collins a fešácky nenáročného Armie Hammera.To, že film vznikl v USA by mělo obezřetnému divákovi poradit, aby v pudu sebezáchovy zapomněl na Sněhurku tak, jak ji zná z pohádkových knížek a nespoléhat na odkaz Walta Disneyho. Správně! Nezůstane kámen na kameni.

Kdo se těšil na bezbrannou křehotinku pro naivitu spočívající ve skleněné rakvi čekajíc na princův polibek, má zkrátka smůlu. Vítejte v jedenadvacátém století.

Sněhurka není žádná naivka. Ví, kdy je čas přestat vzdychat a chopit se meče.Nekoná se tak žádný pokus o její otrávení zlou královnou, ale militantní výcvik děvčete bandou loupeživých trpaslíků. Já vím, že v původní verzi pečovali o poklady země. Moderní je pečovat o poklady cizí a tak na chůdách přepadávají pocestné. Jsou to mužíčci bezskrupulózní a  nikoho ani nepřekvapí Žrout (ano,i jména doznala úprav), který Sněhurku tónem čtvrté cenové balí. Partička je to povahově velmi pestrá.

Nevím, kolik ručníků propotila Julia Roberts v roli zlé královny, ale nákladní vagon určitě, neboť byla tahounem celého filmu. Jako Pretty woman na ulici leccos pochytila a to jí přišlo nyní vhod. Jako zlá královna byla totiž nejen ďábelská, ale i krásná, sexy a jedovaté jablíčko k nakousnutí, že by se otrávil kde kdo a rád. Koukalo se na ni zkrátka dobře.

 Zřejmě však  neposkytla filmařům slevu na svůj honorář . Jinak si neumím vysvětlit, že jim nezbylo na natáčení v adekvátních lokacích a museli si vystačit jen s kvanty počítačových krajinek a tunami umělého sněhu. Ten byl tak umělý, že i bosý princ se zapomínal občas  zatřást zimou. No, alespoň jim nenastydla Sněhurka v tom proklatě utaženém korzetu , který nezakrývala byť jen minimální hřejivou jupkou. Ale animátoři se rozparádili a tak jim zbylo i dost elánu na závěrečnou nestvůru připomínající draka z čínských talířů, kterého porazí, kdo jiný než: Sněhurka. Jenže na konci filmu se už moc nedivíte, že se finální scéna odehrává za němého princova přihlížení. On je vůbec tak nějak genderově zmatený a hrdina dost netypický.

Vlastně sama nevím, jestli je výsledná směska zmatená též nebo jen za každou cenu korektní.  Březový háj, útočiště trpaslíků, a dálný východ připomínající  zlaté kupole na zámeckých věžích svižně doplňuje temně londýnské podhradí, stráže v uniformách z Hvězdných válek, poněkud nerozhoupané princátko přicmrndávající správně rozjeté Xeně-Sněhurce s obočím jaké svět ani za Brežněva neviděl. Finální song ve stylu Bollywoodu prozradí tak národnost i skutečný vkus tvůrce…

Správně. Jsem kyselý ksicht odkojený Libuškou Šafránkovou a toužím po princích, kteří se bijí s draky a zachraňují křehule s královskou krví.

V temném kinosále jsem stihla po očku sledovat i své děti. Já už jiná nebudu, ale už kůli tomu měšci, o který mne oloupili  trpaslíci v pokladně multikina, bych chtěla filmu jedno přiznat. Byla to pohádka. Vtipná, barevná, kostýmově originální, americky ubreptaná, fantaskní, kouzelná a dobro zvítězilo nad zlem. Jo a byla svatbaJ Děti byly nadšené, bavily se a Sněhurka si je získala. Takže proč ne.

A nebojte. Amíci zkrátka těžko nějaký motiv opouštějí, dokud ho nevydojí. Takže už se stříhá Sněhule druhá, pro dospělé diváky milující pohádky. Přijde do kin letos na podzim . Bude tam spousta parádních korzetových kostýmů, upocených chlapů v brnění,  soubojů, mrtvol, koní a drsných exteriérů a gotických libůstek. … a zlá a po mládí toužící Charlize Theron.

Ať za fandy první nebo druhé Sněhurky pevně doufám, že si poté američtí tvůrci konečně najdou jiné téma.

PS: Víte, co se stane ze Sněhurky, když si šáhne na dráty vysokého vedení?    Popelka.

Autor: Kristina Salvetová | neděle 22.4.2012 7:40 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89