Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snad už i nudle z nosu jsou čínský....

Zlaté české ručičky, kde jste? Když vejdete do obchodu, české zboží skoro nenajdete. Že by se u nás nepracovalo? Baba, pracuje. Tak proč je stále těžší najít české výrobky? Protože....

 

jsme se naučili myslet. Kalkulujeme. Co je levnější. Čeho je víc. Jsme lapeni v pastích nadnárodních společností.

Každý sám za sebe se může rozhodnout, jak přispět k tomu, aby se nám lépe dařilo. Aby naše země vzkvétala a lidé, co v ní žijí, byli zdravější a šťastnější.

Podle mého názoru je pro nás všechny lepší, abychom začali víc myslet za sebe místo jen na sebe. Abychom upřednostňovali naše výrobky. Ať už potraviny, oblečení a látky, ze kterých se to ušilo, hudbu nebo to, kam pojedete na dovolenou.

Je pravda, že nemáme moře, ale je taky pravda, že máme krásnou, nádhernou zemi a že můžete každý rok jet někam jinam a pořád toho zbude dost na poznávání. Kdo je majetnější, může zajet i k moři. Občas. Jde o to, aby naše české peníze obíhaly v naší krásné zemi a měli z toho prospěch všichni lidé, co se na tom podílejí. Ne, aby většina toho, co vyděláme, skončila v rukou cizích, většinou zahraničních nadnárodních společností.

To, co už bylo uděláno, se nedá vrátit zpět. Ten, kdo již chyboval, to nemůže mávnutím čarovného proutku vrátit na původní stav. Ale může ovlivnit to, jaká bude naše budoucnost. Regály v obchodech jsou zavaleny levným a nekvalitním zboží z Číny. Přitom jsme tak šikovný národ, který z mála dokáže udělat hodně. A až na několik jedinců i národ pracovitý.

Proč si kupovat česnek z Číny, boty z Číny, čínský nudle, .... všude samá Čína. A když ne Čína, tak brazílie, nebo Afrika. Nemusíme úplně ignorovat zahraniční výrobu, ale tam, kde to jde, můžeme žádat domácí produkty. Když máme své obilí, brambory, zeleninu, proč kupovat vejce z Polska? To už naše slepice neumí snášet? Ne vždy je to jednoduché, objevit v té přemíře nabídek tu českou. Ale zkuste to. Podpořte naši zemi. I za cenu toho, že někdy bude výrobek dražší. Může vás hřát to, že dnes vy nám, zítra my vám. Tím, že budete kupovat české výrobky umožníte, aby peníze obíhaly tady, u nás.

Lidé v Číně, kterých je tam opravdu, ale opravdu hodně moc, jsou určitě stejní jako my. Jen chtějí práci. Aby si vydělali někdy i v nelidských podmínkách na trochu jídla. Celý ten čínský systém je založený na vykořisťování Číny. Velké nadnárodní společnosti přesunují svá sídla a výrobu stále dál a dál do chudších a ještě chudších zemí, aby ušetřily náklady a zvýšily své příjmy. Takže na jedné straně lidé v těch vyspělejších zemích ztrácí práci, chudí chudnou, bohatí bohatnou a tak to funguje jen díky nám, lidem, kteří se na tom systému podílíme. Když lidé budou utrácet většinu vydělaných peněz ve své zemi, pak tento vykořisťovatelský systém musí padnout.

Věřím, že přijde den, kdy si lidé začnou uvědomovat, jak to celé funguje a začnou se víc zamýšlet nad tím, jak sami můžou přispět ke zlepšení situace. Není pravda, že jeden člověk nemůže nic udělat. Každý máme stejnou moc. Každý máme stejný mozek a stejné tělo a stejnou možnost volby. Každý má právo žít tak, jak se rozhodne. Každý tvoříme takovou budoucnost, jakou chceme. Pokud to, co jsme stvořili, se nám nelíbí, tak to předělejme. Je to v nás. Bez nás by nic nebylo takové, jaké to je.

Autor: Jolana Dominguez Carela | čtvrtek 7.4.2011 9:00 | karma článku: 19,09 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Letošnímu roku vládnou modré šperky!

Konečně jsem se dočkala. Letos vládne šperkům modrá barva! Mezi mé nejoblíbenější polodrahokamy patří nebesky modrý kámen, který původem pochází z Karibiku, konkrétně z Dominikánské republiky. Každý kámen je jedinečný svou kresbou, barvou, prolínání bílé do modré, v jednom kameni můžete najít několik různých odstínů modré od světlounké až po tmavou.

15.4.2012 v 16:42 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ona

Jolana Dominguez Carela

Vytrácí se vánoční duch z trhů?

Vánoce. Téměř všichni se na ně těšíme. Nejvíce asi děti, které věří, že jim Ježíšek donese dárečky, určitě i děti, které sice na Ježíška už nevěří, ale přesto se nemohou dočkat, až se domovem proline vůně pečeného cukroví, vánočního stromečku a smaženého kapra.

23.12.2011 v 10:50 | Karma: 15,79 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Brno

Jolana Dominguez Carela

Proč se děje tolik tragédií?

Na výletní lodi v Rusku zemřelo víc jako 100 lidí. Pilot nadzvukového letadla havaroval a zemřel. Otec vyvolal hádku kvůli kolínské a jeho syn to zaplatil životem. V Liberci zemřel pacient při banální operaci kýly....Optimismus chybí 2/3 Čechů. Je jedno, jestli čtete nějaký zpravodajský portál na internetu či sedíte u televizních novin. Obsah zpráv je vždycky stejný. Proč?

12.7.2011 v 9:40 | Karma: 15,06 | Přečteno: 1424x | Společnost

Jolana Dominguez Carela

Já chci taky kozy

Nedávno mi známý povídal příběh svého známého, který mne zaujal, a to natolik, že na něj nemůžu přestat myslet. Ten jeho známý byl technikem, opravdovým mistrem ve svém oboru. Dokázal opravit taková zařízení, se kterými si jiní nevěděli rady. Byl z těch lidí, co si svůj mobil a počítač bral všude s sebou, prostě technický fanda oddaný své práci.

4.7.2011 v 15:22 | Karma: 19,83 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Jolana Dominguez Carela

Zvídavé dítko

Mám dcerku. Chodí do první třídy. A je zvědavá jako opička. Ještě když chodila do školky, ptávala se mě, kde se vzalo úplně první vajíčko a odpověď, že ho snesla slepička, ji neuspokojila. A kde se vzala ta slepička? Vylíhla se z vajíčka. A kde se vzalo to vajíčko?

19.4.2011 v 11:55 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1620x
Jsem rozená optimistka, milující život a vše, co s sebou přináší... Ráda cestuju a poznávám nové lidi i jiné kultury. Pracuji jako terapeut a kouč osobního rozvoje www.jolanadominguez.cz.
Mimo jiné se věnuji prodeji šperků a bižuterie z přírodních materiálů a polodrahokamů, které i sama vyrábím. Více na www.aaa-taino-galerie.com