Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přátelé na celý život?

Kolik přátel by měl člověk mít? Pět? Víc? Míň? Nemám problém v navazování přátelství, dokážu se skamarádit rychle a známých mám dost. Někteří se stávají i přáteli, jiní jdou do ztracena, někteří zůstávají uprostřed. To až krizové situace ukazují, na koho se člověk může opravdu spolehnout. Jenže najít opravdové přátele je těžké, o to víc si je udržet.

Je správné mluvit pravdu a nic než pravdu? Mohu se s vámi jen podělit o své zkušenosti. Z nich jsem se poučila, že pravda je hezká, ale ne vždy použitelná. Někdy je třeba si nějakou tu pravdu nechat raději pro sebe. To třeba když vaše nejlepší kamarádka je zamilovaná do muže, který ji sice miluje, ale k tomu ještě spoustu dalších. V takovém případě jsem se poučila, že lépe neříkat nic, protože přátelství je sice krásná a pevná věc, ale jak se mezi dvě ženy přimíchá muž, smysly jako by byly pryč. Racionální rozum má dovolenou a když si má kamarádka vybrat mezi vámi a svým milovaným, nemáte šanci. Takže poté, co jsem kvůli jednomu takovému chlapíkovi ztratila přítelkyni (sice jsme stále v kontaktu, ale už to není to pravé ořechové), když se to stalo u druhé nejlepší přítelkyně, která je teď na místě číslo 1, je lépe zvoliti jinou taktiku. V mém případě, znajíc oba dva, jsem zvolila opačnou taktiku a tlačila na něj, aby jí to řekl jako první.

Sice to bylo o něco úspěšnější, ale po obou těchto zkušenostech jsem došla k závěru, že pokud někdy v budoucnu budu opět svědkem nějaké nevěry, své třetí nejlepší kamarádce už to sdělovat nebudu, ani jejímu milému. Myslím, že láska je věcí dvou lidí a jen oni dva mají právo se do svého vztahu míchat. Staré české přísloví praví, že sytý hladovému nevěří, v lásce to platí dvojnásob.

V dnešní uhoněné době není na pravá přátelství moc času. Lidé si vztahy utváří hlavně v práci, kde se seznamují a díky team buildingům se pak se svými kolegy poznávají. Protože v práci trávíme nehorázně mnoho času, na naše staré přátele už nám ho moc nezbyde. Obzvlášť, pokud žijí v jiném městě, ne-li v jiném státě. Od dětství se toho v našem životě moc změní, my všichni se měníme. Moje nejlepší kamarádka z dětství se odstěhovala, když jsme byly asi ve třetí třídě. Bylo mi po ní hrozně moc smutno a vídali jsme se maximálně jednou měsíčně. I tak jsme stále udržovaly naše vztahy. Do doby než ona odešla do světa na zkušenou. I já jsem se přestěhovala, ale stále jsme si dopisovaly (to ještě klasicky, v té době byl internet ještě v plínkách).

Po několika letech jsme se opět sešly. Obě o hodně zkušenější, obě dospělé. Bylo to hodně zvláštní, přišlo mi, že se strašně změnila, vůbec se nepodobala té mojí nejmilejší kamarádce z dětství. Samý pesimismus, špatné zkušenosti s muži, samý stres. I tak jsem byla z našeho opětovného shledání moc šťastná. Čas plynul a my se zase pár let neviděly, tenktokrát jsem odjela já. Po necelých 10 letech jsme se opět sešly, tentokrát obě matky. Ona mi byla celé dětství dávána za vzor dokonalosti, krásná postava, sportovní typ, šíleně inteligentní, zručná ve všem na co sáhla. Já malá, oplácaná, průměrná jsem k ní dřív vzhlížela jako k bohyni. Ale tentokrát bylo naše shledání úplným fiaskem. Moje bohyně už tu nebyla. Sice stále je krásná, štíhlá, inteligentní, ale uvnitř už není tím, kým bývala. Já ji ale pořád milovala jako mou milou kamarádku, moje city k ní byly stejné. A opět ta moje upřímnost. Zase se tam přimíchala. Zase jsem si myslela, že je dobré lidem říkat pravdu. Vždyť když ne naši přátelé, kdo jiný by ji tedy měl unést?

 Tuto otázku si kladu stále, ke komu tedy můžeme být otevření a upřímní? Mám vedle sebe chápavého milujícího muže, úžasnou dcerku. Oni by tedy měli, ne? Co vlastní matka? Ani ta? Že by to bylo ve mě? Vždyť i Ježíše ukřižovali za "jeho pravdu". Co je tedy lepší? Přizpůsobit se okolí a změnit samu sebe, sem tam si pravdu přikrášlit, nebo si stát za svým, být sama sebou, ale i za cenu toho, že okruh opravdových přátel se stále zužuje?

Autor: Jolana Dominguez Carela | úterý 15.6.2010 15:58 | karma článku: 10,77 | přečteno: 1064x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Letošnímu roku vládnou modré šperky!

Konečně jsem se dočkala. Letos vládne šperkům modrá barva! Mezi mé nejoblíbenější polodrahokamy patří nebesky modrý kámen, který původem pochází z Karibiku, konkrétně z Dominikánské republiky. Každý kámen je jedinečný svou kresbou, barvou, prolínání bílé do modré, v jednom kameni můžete najít několik různých odstínů modré od světlounké až po tmavou.

15.4.2012 v 16:42 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ona

Jolana Dominguez Carela

Vytrácí se vánoční duch z trhů?

Vánoce. Téměř všichni se na ně těšíme. Nejvíce asi děti, které věří, že jim Ježíšek donese dárečky, určitě i děti, které sice na Ježíška už nevěří, ale přesto se nemohou dočkat, až se domovem proline vůně pečeného cukroví, vánočního stromečku a smaženého kapra.

23.12.2011 v 10:50 | Karma: 15,79 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Brno

Jolana Dominguez Carela

Proč se děje tolik tragédií?

Na výletní lodi v Rusku zemřelo víc jako 100 lidí. Pilot nadzvukového letadla havaroval a zemřel. Otec vyvolal hádku kvůli kolínské a jeho syn to zaplatil životem. V Liberci zemřel pacient při banální operaci kýly....Optimismus chybí 2/3 Čechů. Je jedno, jestli čtete nějaký zpravodajský portál na internetu či sedíte u televizních novin. Obsah zpráv je vždycky stejný. Proč?

12.7.2011 v 9:40 | Karma: 15,06 | Přečteno: 1424x | Společnost

Jolana Dominguez Carela

Já chci taky kozy

Nedávno mi známý povídal příběh svého známého, který mne zaujal, a to natolik, že na něj nemůžu přestat myslet. Ten jeho známý byl technikem, opravdovým mistrem ve svém oboru. Dokázal opravit taková zařízení, se kterými si jiní nevěděli rady. Byl z těch lidí, co si svůj mobil a počítač bral všude s sebou, prostě technický fanda oddaný své práci.

4.7.2011 v 15:22 | Karma: 19,83 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Jolana Dominguez Carela

Zvídavé dítko

Mám dcerku. Chodí do první třídy. A je zvědavá jako opička. Ještě když chodila do školky, ptávala se mě, kde se vzalo úplně první vajíčko a odpověď, že ho snesla slepička, ji neuspokojila. A kde se vzala ta slepička? Vylíhla se z vajíčka. A kde se vzalo to vajíčko?

19.4.2011 v 11:55 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1620x
Jsem rozená optimistka, milující život a vše, co s sebou přináší... Ráda cestuju a poznávám nové lidi i jiné kultury. Pracuji jako terapeut a kouč osobního rozvoje www.jolanadominguez.cz.
Mimo jiné se věnuji prodeji šperků a bižuterie z přírodních materiálů a polodrahokamů, které i sama vyrábím. Více na www.aaa-taino-galerie.com