Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když si člověk sáhne na dno...aneb otevírání 13 komnaty

Asi hodně lidí si v životě nejakým způsobem sáhne na dno...Někdo se stane bezdomovcem proto, že třeba někomu naletěl nebo se stane alkoholikem, někdo onemocní nějakou vážnou chorobou a přežije, někoho znásilnili... Každý má svou 13 komnatu. Zamčenou na tisíc západů. Schovanou před okolím, bedlivě stráženou.

Ne každý jde s kůží na trh. Možná se svěří se svým trápením někomu blízkému, lékaři, terapeutovi, někdo nikomu... Znásilnění si může zažít každý, ne jen žena a ne jen jednou za život. Někdo to nepřožije nikdy, nebo zná jen někoho, komu se to stalo.

Když se to někomu stalo, není jednoduché se s tím vypořádat. Byl to někdo cizí na ulici? Nebo člověk, kterému jste důvěřovali? Těch možností je moc, nikdy nejsou stejné podmínky, všichni do jednoho ale zažijí pocit studu, zahanbení, pokoření, ostudy, nenávisti a prázdnoty.

Říct to někomu? Jít to nahlásit? Jít k lékaři, aby potvrdil, že je to pravda a zraňoval dál už tak zraněné tělo a duši? Zase je to o názoru. Jsou spousty žen, které to nehlásí nikdy, nechají si to pro sebe, uzamčené ve své 13 komnatě. Proč, to ví jen ta, která zažila.

Pak jsou tu ty, které to někomu řeknou, potřebují se svěřt, dostat ze sebe aspoň kousek té hrůzy ven. Poté se cítí o trochu líp, ale ne, že by tím to peklo skončilo...

Některé ženy neváhají a jdou to nahlásit policii. Určitě zde hraje svou roli i to, jak, kde a kým byly znásilněny.

Neznám statistiky, jen vím, že ať už to nahlásíte nebo ne, pachatele většinou nedopadnou a i když dopadnou, začnou se vrtat v životě hlavně vám, rozebírat vaši důvěryhodnost, jestli si nevymýšlíte, nechcete se třeba mstít apod.

Jak se bránit? Hlavně fyzicky. I když ne vždy je to ta nejlepší cesta. Někteří agresoři se mohou cítit ještě víc vyprovokováni a může vás to stát život. Neexistuje univerzální recept na to, jak se z toho dostat, jak tomu předejít, ukecat ho. Řídit se můžete jedině intuicí. To, jak to cítíte v té chvíli. Na kterého stačí začít hodně mluvit a kecat a kecat, začne přemýšlet, krev se (aspoň část) vrátí do mozku a máte šanci třeba zdrhnout. Nebo se rozhlídnout, čím ho bacit po palici. Na jiného platí se mu vysmát, zesměšnit ho, jeho velikost.

Co na ně určitě neplatí je pláč a strach. Myslím, že kvůli tomu to i dělají. Chtějí se cítit nadřazení, všemocní. Některé ženy nosí zbraně, pepřáky, ovládají judo nebo jiné bojové techniky, ale ani tak se vždy nezachrání. Nikdo vám stoprocentně neřekne, jestli je lepší do něj začít bušit a řvát na něj sprostá slova, nebo ze sebe udělat hadrovou panenku a modlit se, aby už to skončilo. Vždky to pro vás bude zážitek na celý život a jeho detaily si vybavíte i po deseti, dvaceti letech. Ale jen na vás záleží, jestli bude stále bolet nebo na něj budete pohlížet jako na něco, co se sice stalo, ale hodně dávno a někomu jinému.

 

 

Autor: Jolana Dominguez Carela | pondělí 24.1.2011 10:22 | karma článku: 8,70 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Jolana Dominguez Carela

Letošnímu roku vládnou modré šperky!

Konečně jsem se dočkala. Letos vládne šperkům modrá barva! Mezi mé nejoblíbenější polodrahokamy patří nebesky modrý kámen, který původem pochází z Karibiku, konkrétně z Dominikánské republiky. Každý kámen je jedinečný svou kresbou, barvou, prolínání bílé do modré, v jednom kameni můžete najít několik různých odstínů modré od světlounké až po tmavou.

15.4.2012 v 16:42 | Karma: 10,89 | Přečteno: 1503x | Diskuse| Ona

Jolana Dominguez Carela

Vytrácí se vánoční duch z trhů?

Vánoce. Téměř všichni se na ně těšíme. Nejvíce asi děti, které věří, že jim Ježíšek donese dárečky, určitě i děti, které sice na Ježíška už nevěří, ale přesto se nemohou dočkat, až se domovem proline vůně pečeného cukroví, vánočního stromečku a smaženého kapra.

23.12.2011 v 10:50 | Karma: 15,79 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Brno

Jolana Dominguez Carela

Proč se děje tolik tragédií?

Na výletní lodi v Rusku zemřelo víc jako 100 lidí. Pilot nadzvukového letadla havaroval a zemřel. Otec vyvolal hádku kvůli kolínské a jeho syn to zaplatil životem. V Liberci zemřel pacient při banální operaci kýly....Optimismus chybí 2/3 Čechů. Je jedno, jestli čtete nějaký zpravodajský portál na internetu či sedíte u televizních novin. Obsah zpráv je vždycky stejný. Proč?

12.7.2011 v 9:40 | Karma: 15,06 | Přečteno: 1424x | Společnost

Jolana Dominguez Carela

Já chci taky kozy

Nedávno mi známý povídal příběh svého známého, který mne zaujal, a to natolik, že na něj nemůžu přestat myslet. Ten jeho známý byl technikem, opravdovým mistrem ve svém oboru. Dokázal opravit taková zařízení, se kterými si jiní nevěděli rady. Byl z těch lidí, co si svůj mobil a počítač bral všude s sebou, prostě technický fanda oddaný své práci.

4.7.2011 v 15:22 | Karma: 19,83 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Jolana Dominguez Carela

Zvídavé dítko

Mám dcerku. Chodí do první třídy. A je zvědavá jako opička. Ještě když chodila do školky, ptávala se mě, kde se vzalo úplně první vajíčko a odpověď, že ho snesla slepička, ji neuspokojila. A kde se vzala ta slepička? Vylíhla se z vajíčka. A kde se vzalo to vajíčko?

19.4.2011 v 11:55 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1554x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1620x
Jsem rozená optimistka, milující život a vše, co s sebou přináší... Ráda cestuju a poznávám nové lidi i jiné kultury. Pracuji jako terapeut a kouč osobního rozvoje www.jolanadominguez.cz.
Mimo jiné se věnuji prodeji šperků a bižuterie z přírodních materiálů a polodrahokamů, které i sama vyrábím. Více na www.aaa-taino-galerie.com