Vítězství rozumu – beznohý na MS mezi zdravými!!!

Oscar Pistorius byl oficiálně nominován do jihoafrické výpravy sportovců na Mistrovství světa v lehké atletice 2011 v Tegu. Jde o přelomovou událost. V České republice i ve světě politici, občanské iniciativy i média bojují za místo na slunci pro handicapované. Mnozí mají plná ústa argumentů, že by tito lidé měli mít stejné možnosti jako lidé zdraví. Ale pouze do chvíle než se postižený rozhodne sám postavit na roveň zdravým.

blogspot.com

Oscar Leonard Carl Pistorius se narodil bez holenních kostí, proto mu byly dolní končetiny v necelém roce života pod koleny amputovány. Přesto již v mládí sportoval a od roku 2004 začal běhat. V tomto roce také získal na paralympijských hrách v Aténách bronz na 100 metrů a zlato na 200 metrů. Běhá s kevlarovými protézami, údajně jeho vlastní výroby.

O jeho odvážném, pro mnohé drze opovážlivém, snu soutěžit mezi zdravými sportovci se dozvěděl svět v roce 2008. Oscar Pistorius se rozhodl zúčastnit olympijských her v Pekingu. V té chvíli šly sladké řeči bokem a svět se rozdělil na postižené a zdravé. Atletická federace IAAF si začala vymýšlet jeden unikátní důvod za druhým, jen aby zabránila Pistoriovi v tomto přelomovém rozhodnutí. Jednou to bylo nebezpečí pro ostatní běžce, které by protézy znamenaly při pádu, podruhé zase tvrzení, že protézy Oscara zvýhodňují.

K tomu se samozřejmě připojil lidský hyenismus v plném světle, kdy se mnozí „lidumilní“ občané zhrozili při pomyšlení, že něco takového by mělo běhat mezi zdravými sportovci. Naprosto přesně to vystihují Oscarovy zážitky: „Doma v Jižní Africe chodívám po tréninku nakupovat a občas si nestihnu "přezout" protézy. Maminky ode mě odvracejí tváře svých ratolestí, jako bych byl nějaký mimozemšťan, ale to já nechci. Jdu za dětmi a říkám – ahoj, jsem Oscar a tohle jsou mé nohy“ (zdroj: lidovky.cz). Na řadu podobných otázek odpovídá on-line rozhovor, který proběhl na konci května na iDnes.cz: http://sport.idnes.cz/odpovedi.asp?t=PISTORIUS

Oscar Pistorius se nevzdal, stejně jako se nevzdával ve svém sportovním životě. Odvolal se k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne, která rozhodla v jeho prospěch. Tehdy však nesplnil limit potřebný pro účast na olympijských hrách. Letos ale na atletickém mítinku v italském Lignanu splnil časový limit pro atletické mistrovství světa. Paradoxně ti, kdo jeho snahy upřímně podporují, jsou jeho zdraví sportovní kolegové.

Člověku trvala cesta od živočicha do dnešních dnů miliony let. Kolik času ještě bude potřebovat, než dosáhne lidství?

Oscar Pistorius lidstvu předvedl, jak mnoho dokáže vůle člověka, ale jak málo se někdy lišíme od ostatních tvorů živočišné říše, kteří rovněž odmítají do svého společenství přijmout jedince odlišující se od vžitého standardu.

Čtěte další články:

Tomuto se říká přátelství nebo reklama z vraždy?

Paralympijské zlato 14 levnější!!!

Feministky popírají ženství!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | úterý 9.8.2011 7:23 | karma článku: 18,81 | přečteno: 1260x