Valašsko jako na dlani

Vidět během jediné vycházky tolik z Valašska, jeho historie, přírody a zajímavostí se poštěstí málokdy. Navíc, jedná-li se o výlet vhodný jak pro maminku s kočárkem, tak i pro seniory, pro menší skupiny, ale i pro zájezdy. Výlet absolvovali v první podzimní den i turisté z Janové u Vsetína.

V pozadí masiv RadhoštěMiroslava Soukupová

Turisté dojeli autobusem ze Vsetína k údolní přehradě Bystřička, zastávka hotel Klenov. Autobusové spojení zde existuje i ze směru od Valašského Meziříčí. Přehrada Bystřička, vklíněna mezi valašskými kopci, je jednou z nejstarších vodních nádrží ve střední Evropě (vystavěna v letech 1908 – 1912). V letních měsících slouží k rekreaci.

Odtud se turisté vydali přes hráz přehrady a pak silnicí, po které vede žlutá turistická značka, směrem do Velké Lhoty. Tady je první zastávka – dřevěný toleranční kostel z roku 1783. Jedná se o velmi vzácnou památku. Kostel je bez zvonu, s prostými okny, pokryt šindelem. Uvnitř například nalezneme lavice se jmény rodin, které si je vyráběly samy a zde při mších sedávaly. Je z nich patrné, kdo jak měl šikovné ruce a ovládal práci s dřevem. Ovšem do povědomí českého národa, především dětí, se kostel dostal díky českobratrskému evangelickému faráři, Janu Karafiátovi, jenž roku 1876 vydal krásnou knihu pro děti Broučci. V kostele si můžete zakoupit například i méně známou Karafiátovu knihu třiceti pohádek Broučkova pozůstalost. Pokud si chcete prohlédnout kostel i s velmi zasvěceným výkladem, je zapotřebí domluvit se s panem Zajíčkem, jenž bydlí kousek od kostela. Kontakt na něj naleznete například zde.

Od kostela turisté pokračovali opět po silnici, nyní souběžně s modrou turistickou značkou. Během cesty se jim otevíraly krásné výhledy na valašskou krajinu. V jedné chvíli je shora vidět údolní přehradní nádrž Bystřička. Při pohledu na druhou stranu se v povzdálí tyčí masiv Radhoště s Rožnovem schouleným na jeho úpatí. Taktéž můžeme vidět město Zubří mezi Rožnovem a Valašským Meziříčím a po pravé straně ve směru pochodu Santov a Dušnou, za kterou je Vsetín. Míjíme i památník dvěma místním legionářům, které na Ukrajině popravili maďarští honvédi. O zhotovení pomníku se zasloužily místní rodiny. Prostě vycházka, kde se ani chvíli nenudíte.

Ale to už se blížíme k místní části V Javoří, kde kraluje včelař Miroslav Urban s rodinou a nabízí k prohlídce Včelí procházku. Včelařská naučná stezka je dílem výše zmíněné rodiny, vytvořená vlastními náklady. Na loukách a v lesích se dozvídáte o životě včel, jak vypadaly první včelí úly a mnoho dalšího. Mezitím pro vás paní domu, Šárka Urbanová, s pomocí dcery Dorotky připraví lívanečky potřené medem. Můžete si taky odnést některý z nádherných medových perníčků. Různé druhy medu vám nabídne syn Jonáš, pilný tatínkův žák. Dokonce i vy sami můžete na chvíli vyzkoušet, jak tvrdý chleba včelař má.

Nyní, plni zážitků a nových informací, pokud půjdete na vycházku v letních měsících, můžete  po návratu využít osvěžení ve vodách přehradní nádrže Bystřička. Zde máte možnost prožít celý den nenáročnou pěknou procházkou zákoutími Valašska.

Čtěte další články:

Demokratické státy chystají násilné přepadení svrchované země

Česká demokracie = ochrana násilí

Předávání státních vyznamenání očima pavlačové drbny

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 14.11.2011 7:30 | karma článku: 19,51 | přečteno: 1625x