Obama používá komunistické fráze, média zase Goebbelsovo heslo

Když jde o moc, přijdou západní velmoci najednou vhod i hesla z dob normalizačního socialismu. Pro média se zase stává vzorem Goebbelsova propagandistická rétorika, aby mohla prezentovat svoji pravdu. Avšak nevýhodou obojích v dnešním světě je možnost přístupu k informacím ze všech stran. Přesto existuje mnoho ovcí, které žerou, co je jim předloženo.

Barack Obama v minulém týdnu na adresu Ruska použil klasickou frázi Sovětského svazu a jeho satelitů, totiž, že politika Ruska ohrožuje celosvětový mír. Frázi, kterou dlouhá léta používaly socialistické státy vůči imperialistické politice Spojených států. Hle, jak je najednou socialistická rétorika dobrá i těm, kteří pod rouškou boje za celosvětový mír vyvolávají konflikty po celém světě od padesátých let minulého století.

Média, která se velmi ráda honosí přívlastkem seriózní, postrádají ve většině případů byť i sebemenší špetku novinářské cti pravdivě informovat o situaci. Používají spíše rétoriku nacistického ministra a mistra propagandy Josepha Goebbelse, tedy, že opakovaná lež se stává pravdou. Zajisté ještě v novinařině existují ostrůvky nezávislých a ctnostných zpravodajců, ovšem ta nejmasovější se klaní vládnoucím garniturám, poněvadž jsou dnes tak propojena vzájemnými vazbami, že slovo PRAVDA už snad ani neznají.

Proto politici ruku v ruce s novináři vytvořili z krymské otázky snad největší zvěrstvo poválečných evropských, i když oni by moc rádi tvrdili, že světových, dějin. Prý se jedná o protiústavní akt. Jako by snad Srbsko mělo v ústavě, jak postupovat při dělení země. Samozřejmě, že nemělo, ale to přece nebudeme v médiích srovnávat. Bylo by to vůči zájmům Evropské únie a Spojených států nekorektní. Referendum za přítomnosti ozbrojených složek je neplatné, ale zbraněmi a pod pohrůžkou likvidace vynucené hlasování ukrajinské vlády a parlamentu samozřejmě opět nelze srovnávat.

Takže svět, ten politický a mediální svět, zůstává pořád stejný, ať už stojíte na kterékoliv straně barikády. Poněvadž stejně jako během 2. světové války, tak i dnes politici i média lžou, vědomě lžou, informují neobjektivně, vypouštějí polopravdy a neověřené zprávy, vynechávají a pozměňují slova, věty, až zní výsledek úplně jinak, než pravda. A je naprosto jedno, mluví-li za stranu dobra či zla, poněvadž zkreslené a tendenční zpravodajství používají obě strany.

Ovšem pro lidi, kteří odmítají žrádlo předkládané v korytech médií, dnes existuje něco, jako obrana proti jednostranné rétorice – internet. Internet, který je sice rovněž zaplevelený, ale nikoliv jednostranný. Člověk má dnes možnost hledat pravdu nebo si alespoň udělat vlastní obrázek o situaci, která nikdy není jen bílá nebo černá. Jak vhodná je pro mocné situace na Ukrajině, dokazují právě média, odkud takřka zmizely zprávy o pokusech USA o masové sledování Evropanů, vyšuměl problém Sýrie, Střední Afriky, atd., atd. Lež a polopravdy, to jsou dnešní média, politiky nevyjímaje.

Pro mnoho lidí je hledání alternativních zpravodajských zdrojů, čtení a vytváření si vlastních názorů problém. Přece když to řekl Obama, když to píší a vysílají všechna ta solidní evropská a světová média, tak to určitě bude pravda. Takže jsme opět tam, kde jsme byli za socialismu, akorát nám dnes lžou „ti dobří“. Nacismus, socialismus, kapitalismus, demokracie i všelijaká náboženství si vytvářejí svoji vlastní pravdu. Nikoliv však obraz skutečnosti. Informovalo se vůbec někdy lidstvo pravdivě?

Nabízím k přečtení další články:

Rusko kopíruje chování Spojených států

Pracující inteligence potřebuje dělníky a rolníky

…a Schwarzenegger by se měl taky přejmenovat

Autor: Radomír Dolanský | úterý 11.3.2014 7:30 | karma článku: 29,47 | přečteno: 1029x