Nedomyšlené cyklostezky

Hoď kamenem ty, kdož jsi bez kola!!! Hodím, a docela rád. Protože jako chodci, in-line bruslaři, maminky s dětmi, děti z mateřských škol, školáci v hodinách tělocviku, důchodci na procházce a další máme zakázáno pohodlně kráčet přírodou za městem.

archiv autora

Již řadu let podporuje Evropská únie ze svých fondů nově vzniklou mánii – výstavbu cyklostezek. Pohyb a zdraví obyvatel Evropy jsou určitě důležité aspekty pro pozdní odchody do důchodu. Ale že by jen cyklistů?

Nejsem cyklista, a přesto cyklostezky velmi často používám. Používám je jako chodec, což je zrovna na cyklostezce podle značky zakázáno. Je na ní rovněž zakázáno jezdit na in-line bruslích, navíc se sluchátky na uších, a už vůbec není povoleno se po ní procházet maminkám s kočárky. Nechci ani pomyslet na tu hrůzu, že maminky velmi rády jezdí ve dvojicích a samozřejmě vedle sebe!

Vyvstává zde tedy problém. Cyklisti jsou po celé Evropě uspokojováni stále rozvětvenější sítí cyklostezek. Ale co s tím „zbytkem“ obyvatel, kteří nechtějí jezdit na kole, ale rádi by se pohodlně prošli přírodou za městem? ONI snad nemají nárok na svůj způsob relaxace? ONI jsou odsouzeni procházet se v městském smogu nebo rozblácenými pěšinami po nekonečných deštích a se závistí se dívat na cyklisty, kteří jsou „v pohodě“?

Podle zákona mají být chodci a „bruslaři“ a kdokoliv jiný pohybující se na cyklostezce mimo cyklistů pokutováni, je-li cyklostezka označena značkou Stezka pro cyklisty. Tím pádem se dostáváme do situace, kdy je jedna skupina obyvatel zvýhodňována na úkor druhé. Pro cyklisty vše, ostatní ať si poradí sami. A přitom řešení je nasnadě a velmi jednoduché.

Problém se týká především měst, poněvadž vesnice mají přírodu takřka za humny. Proč ještě nikoho nenapadlo stavět, řekněme do vzdálenosti tří kilometrů od města, cyklostezku rozšířenou o pruh pro chodce a bruslaře? Ve světě o žádný vynález nejde, tak pro jdou Češi opět "svou" cestou? Samozřejmě, že by to stálo více peněz, ale pokud bychom uvažovali takto, neměly by se stavět ani cyklostezky.

Především o víkendech jsou to zástupy obyvatel, které prchají ze sídlišť projít se v relativním klidu v něčem, co aspoň trochu připomíná přírodu. Cyklisti kličkují mezi chodci, kočárky, bruslaři, v týdnu dokonce potkáte na cyklostezce děti z mateřské školy na procházce, běhající školáky v čele s učitelem tělocviku… Cyklisti jsou rozčileni, nadávají právem, že jsou omezováni a vzniká velké nebezpečí úrazu.

Byla by hloupost požadovat na všech cyklostezkách kolem měst rozšíření o výše zmíněný pruh. Ale určitě by stačilo na stávajících cyklostezkách prohlásit onu tříkilometrovou vzdálenost za cyklotrasu a vše by bylo vyřešeno ku spokojenosti všech. Ano, je to docela hezká perspektiva. Všichni by byli spokojeni, nikdo by nepřekračoval zákon a propříště by třeba nějaký český chytrák v únii pouze neohýbal hřbet, ale mohl by navrhnout tuto alternativu moudrým z nejmoudřejších.

Je to tak jednoduché – na cyklotrasách by k sobě lidé byli navzájem ohleduplní a šťastní. Nebo se mýlím? Když si vzpomenu, co za zrůdy sedí mnohdy za volanty aut….?

Články s nejvyšší karmou:

Senioři, děkujeme. Odejděte!!!

Chtěli byste zvolit, vy, neschopní? Zeptejte se v Troubkách

DNA – pro vrahy ano, pro „doroty“ nikoliv?

Autor: Radomír Dolanský | středa 9.6.2010 9:40 | karma článku: 20,95 | přečteno: 2316x